«Παραμένει, όμως, απόλυτη η σιωπή όσον αφορά την αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας που προκύπτει και στην τωρινή συγκυρία αλλά και σε βάθος χρόνου. Δηλώνουμε πως η πρωτοβουλία «Support Art Workers» έχει ως κύριο αίτημά της την δημιουργία ενός πλήρους και ειδικού σχεδίου από την πλευρά της πολιτείας που θα μεριμνά για την ασφάλεια και αποφυγή τούτης της ανεργίας στον χώρο των τεχνών. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μέχρι τέλους ολοκληρωμένες λύσεις και απαντήσεις, που θα θέσουν βάσεις για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού» τονίζεται επίσης στην κατακλείδα της ανακοίνωσης.

Ολόκληρο το κείμενο του Support ART workers:

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη διαδικασία του μητρώου των εργαζομένων στον πολιτισμό, και παράλληλα η απουσία συγκεκριμένου εξειδικευμένου σχεδίου για την υγειονομική προστασία των εργαζομένων στις παραστάσεις που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν όπως και για το πρωτόκολλο υγείας στα πλαίσια λειτουργίας των καλλιτεχνικών σχολών που πρόκειται άμεσα να επαναλειτουργήσουν, απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις καθώς θέτουν σοβαρότατα ζητήματα για το σύνολο των ανθρώπων των τεχνών.

1) Πρωτόκολλο υγειονομικών μέτρων:

Έχει ανακοινωθεί η έναρξη προβών για τις παραγωγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, όπως και η επαναλειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών, για την Δευτέρα 18/05/2020, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα ορισμένων τηλεοπτικών σειρών. Τέσσερις μέρες πριν, είναι άκρως επικίνδυνη και ανησυχητική η απουσία οποιασδήποτε μελέτης και ανακοίνωσης συγκεκριμένου, εξειδικευμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου που να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της διαδικασίας προβών, γυρισμάτων και λειτουργίας μαθημάτων στο χώρο των τεχνών, οι οποίες κατ’ ανάγκη περιλαμβάνουν σωματική επαφή και εκκρίσεις σταγονιδίων μέσω ομιλίας ή λόγω ιδρώτα.

Υπάρχουν δεκάδες εξειδικευμένα ερωτήματα, για τα οποία δεν έχουν διατυπωθεί ξεκάθαρες απαντήσεις , με αποτέλεσμα η προστασία να επαφίεται στην ανάληψη της ατομικής ευθύνης και στην προαίρεση του κάθε εργοδότη αλλά και εργαζόμενου που έχει ανάγκη να εργαστεί, χωρίς να υπάρχει κανένα οργανωμένο σύστημα μέριμνας. Βασικότερη ανησυχία είναι για εμάς η περίπτωση κρούσματος στην πρόβα που συμπαρασύρει σε διακοπή προβών επί 14 ημέρες και άρα μη εύρυθμη λειτουργία της καλλιτεχνικής εργασίας. Είναι επίσης ζητούμενο το αν προβλέπεται αποζημίωση του νοσούντος εργαζομένου κατά τις διατάξεις περί εργατικού ατυχήματος αν νοσήσει κατά την περίοδο των προβών και παράλληλα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες συναδέλφων μας .

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρόταση της Υπουργού να χωριστούν οι θίασοι σε ομάδες των 10 ατόμων, ώστε να πληρούν τα κριτήρια συνάθροισης, σε αντιδιαστολή με τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί διπλή και τριπλή διανομή υπό την οικονομική αιγίδα των αντίστοιχων οργανισμών, επιτείνει το πρόβλημα των χαμένων θέσεων εργασίας.

Αυτά είναι μονάχα μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ασάφεια, τη βιασύνη και τη γενικολογία των ανακοινώσεων του ΥΠΠΟ, και στα οποία οι φορείς και οι εργαζόμενοι του καλλιτεχνικού χώρου αδυνατούν να απαντήσουν χωρίς την ύπαρξη κεντρικού κυβερνητικού πλαισίου σε συνεργασία με λοιμωξιολόγους.

Το Υπουργείο με αυτή του τη στάση, εκθέτει τους εργαζομένους και φοιτητές των τεχνών σε απόλυτο υγειονομικό κίνδυνο με απρόβλεπτες επιπτώσεις και για τους ίδιους και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ασφάλεια.

Με γνώμονα λοιπόν τη γενική έναρξη των προβών και την επαναλειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών τη Δευτέρα 18/05/2020 , κρίνεται απολύτως αναγκαία και απαραίτητη, η άμεση έκδοση συγκεκριμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου , ως μίνιμουμ για την ύπαρξη ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, για την επιστροφή των ανθρώπων της Τέχνης στην εργασία και την εκπαίδευση.

2) Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου:

– Έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, προκύπτει η «συρρίκνωση των τακτικών επιχορηγήσεων» του Φεστιβάλ.Αυτό έρχεται σε ευθέια αντίθεση μετην από 03/05/2020 συνέντευξή της κ. Μενδώνη, στην οποία διαβεβαίωνε πως δεν θα μειωθούν οι επιχορηγήσεις των κρατικών φορέων (παραθέτουμε χαρακτηριστικά το εν λόγω απόσπασμα από τη συνέντευξη της Υπουργού : «Πρέπει να πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα με το ποσό που λαμβάνει το Φεστιβάλ από τα καζίνο. Δεν θα φανεί η επίπτωση φέτος. Το 2021 θα την δούμε. Άρα φέτος το Φεστιβάλ θα έχει και αυτή την υποστήριξη.»).

– Αιτούμαστε την καθ’ολοκληρίαν επαναφορά των επιχορηγήσεων για φέτος αλλά και για το 2021. Αιτούμαστε σχετικά με την επιχορήγηση του τρέχοντος έτους να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι ΣΥΝΟΛΙΚΑ (δλδ, και αυτοί των οποίων το όνομα επίσημα ανακοινώθηκε στις 30/3/2020 κατά την δημοσιοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αλλά και αυτών που τελικά δεν θα προσληφθούν εξαιτίας της ακύρωσης του Φεστιβάλ και προόριζαν να βιοποριστούν από αυτό).

– Το σύνολο των εργαζομένων (ταξιθεσία, συνεργεία καθαρισμού, ταμεία, ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί κτλ.) που δεν θα εργαστούν φέτος στο Φεστιβάλ μένουν ανασφάλιστοι και καλούνται να δεσμευτούν αορίστως για το επόμενο καλοκαίρι χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις.

– Προκύπτει, επίσης ξεκάθαρα, η ανεπαρκής συνεννόηση του ΥΠΠΟ με τους φορείς του, με επακόλουθο την ανακοίνωση αντικρουόμενων μεταξύ τους θέσεων. Αυτό καθιστά φυσικά ακόμη πιο αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων τόσο εντός του καλοκαιριού όσο και για το επερχόμενο Φθινόπωρο, αφού ήδη διαγράφονται τα αποτελέσματα της περίφημης “αυτορρύθμισης” που εξήγγειλε το ΥΠΠΟ την 07/05/2020 και δε θα πραγματοποιηθούν τελικά, πιθανότατα, ούτε οι ιδωτικές παραγωγές στα ανοιχτά θέατρα.

3) Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών:

– Η προχειρότητα με την οποία παρουσιάστηκε η πρώτη προσπάθεια έναρξης της διαδικασίας είναι τραγελαφική. Αγνοεί πλήρως την πολυπλοκότητα των ενσήμων και των ιδιοτήτων των εργαζομένων,καθώς και το ότι οι εργαζόμενοι στις τέχνες απασχολούνται με περισσότερα του ενός ΚΑΔ αλλά και με περισσότερα του ενός είδη ενσήμων. Η πλατφόρμα καθίσταται δυσλειτουργικότατη και ασαφής πλατφόρμα, χωρίς να μπορεί να καταγράψει εν τέλει ούτε το πλήθος των εργαζομένων και ούτε την ποικιλομορφία τους.

– Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το διάστημα που θα παραμείνει ανοιχτή η όποια πλατφόρμα ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν την αίτηση καταγραφής τους.

– Απαρχαιωμένοι όροι όπως «ιμπρεσάριος» κτλ, σε συνδυασμό με την απουσία πολλών ειδικοτήτων, αποδεικνύουν την απόλυτη άγνοια από πλευράς Υπουργείου για την σύγχρονη πραγματικότητα των πολιτιστικών κλάδων.

– Ευελπιστούμε, έπειτα από τις διορθωτικές κινήσεις για τις οποίες το ΥΠΠΟ προέβη σε δημόσια έκκληση, να παρουσιαστεί μια σοβαρή, αξιόπιστη και πλήρης διαδικασία εγγραφής.

Όλα τα παραπάνω είναι τοποθετήσεις και ερωτήματα σε βαθιά προβλήματα που ανακύπτουν σε σχέση με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων θεσμών του πολιτισμού. Παραμένει, όμως, απόλυτη η σιωπή όσον αφορά την αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας που προκύπτει και στην τωρινή συγκυρία αλλά και σε βάθος χρόνου. Δηλώνουμε πως η πρωτοβουλία «Support Art Workers» έχει ως κύριο αίτημά της την δημιουργία ενός πλήρους και ειδικού σχεδίου από την πλευρά της πολιτείας που θα μεριμνά για την ασφάλεια και αποφυγή τούτης της ανεργίας στον χώρο των τεχνών. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μέχρι τέλους ολοκληρωμένες λύσεις και απαντήσεις, που θα θέσουν βάσεις για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού