Την ηγεσία του πολιτικού οργάνου της Ευρώπης στο οποίο συμμετέχουν 47 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και άλλες χώρες εκτός των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλάζει ανά εξάμηνο, ενώ στη θέση της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού κάθεται η Marija Pejčinović Burić.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού. Μηνύματα απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού-Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

«Όπως ανακαλύψαμε όλοι, σύντομα η πανδημική κρίση δεν είναι μόνο απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Αποδείχθηκε ότι είναι ευάλωτοι όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα κράτη, τα θεσμικά όργανα, οι οικονομίες. Αποτελεί επίσης απειλή για τις αξίες που βρίσκονται στα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτισμού» σημείωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Δείτε την διαδικτυακή τελετή παράδοσης – παραλαβής:

Όπως εξηγεί σε λεπτομερή ανάρτησή του ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, το πιο γνωστό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο δικάζει τα κράτη ύστερα από προσφυγές οποιουδήποτε ατόμου, μη κρατικής οργάνωσης ή και άλλου κράτους για παραβάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Μάλιστα, η ΕΣΔΑ συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια, και για τον λόγο αυτό, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Ακόμα, όπως συνοψίζει ο δικηγόρος, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι υπεύθυνο για μία σειρά δικαιωμάτων που υπάρχουν σήμερα, όπως η συνειδησιακή αντίρρηση στο στράτευμα, το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, η επιλογή ανάμεσα σε θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο στα δικαστήρια χωρίς αποκάλυψη θρησκεύματος, η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών χωρίς αρνητική δήλωση θρησκεύματος (υπόθεση στην οποία ήμουν συνήγορος των προσφευγόντων), η αποτροπή της διπλής επιβολής κυρώσεων για διοικητικές και ποινικές παραβάσεις, η απαγόρευση φυλετικού διαχωρισμού των μαθητών και πολλά άλλα. Σημειώνεται πως με Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ καταργήθηκε επίσης η θανατική ποινή στην ελληνική νομοθεσία.

Ακόμα, αποτελέσματα της λειτουργίας του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, η Επιτροπή για τη Δημοκρατία διά του Νόμου, το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, η Συνέλευση των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ όργανό του αποτελεί και η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την οποία την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε δάνειο 200 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Μέσα σ’ αυτή την προεδρία θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε δύο στόχους. Πρώτα απ’ όλα να βάλουμε όλες τις χώρες της Ευρώπης να ομονοήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και δεύτερον να αναδείξουμε όλες τις πτυχές που έχουν να κάνουν με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Μ. Βαρβιτσιώτης κατά την ανάληψη της προεδρίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος είναι να αναδειχθεί η σημασία της νέας γενιάς της Ευρώπης και η ανάγκη οι νέοι να αγκαλιάσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται, καθώς και η προστασία των παιδιών από τη βία, από την παιδική εργασία και βέβαια η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σήμερα ταλαιπωρούνται σε διάφορα σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου, όταν βρίσκονται μέσα σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Συμβούλιο της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ματόχαντρο
Το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης 2020

Πλαίσιο εκπτώσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από τον Μητσοτάκη

«Προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο μιας πανδημίας – Αποτελεσματική αντίδραση σε μια υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Μ. Βαρβιτσιώτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό τις έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλει η πανδημία του Covid-19.

«Υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες, είναι ακόμη πιο επιτακτικό να υπογραμμίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: Δημοκρατία, κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινών και θεμιτών περιορισμών των προβλέψεών της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων, για λόγους δημόσιας υγείας».

«Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινών και θεμιτών περιορισμών των προβλέψεών της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων, για λόγους δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για τη μη συμμόρφωση στη δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες» έσπευσε ακόμα να ξεκαθαρίσει.