Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι η Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, γνωμοδότησε θετικά αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι από την 1η Ιουνίου του 2020 θα λειτουργήσουν και πάλι:

  • οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία)
  • οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων
  • οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Ακόμα, όπως είπε ο Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στη 1μ.μ., αναμένεται να συμμετάσχουν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς επίσης και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία των δομών που αναφέρθηκαν.

Το απόγευμα της Κυριακής, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, είχε προαναγγείλει ότι η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, πρόκειται να είναι θετική όσον αφορά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα ο Δ. Χατζηγεωργίου, υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων του «συνηγορούν υπέρ του ανοίγματος» των δημοτικών σχολείων. όπως επεσήμανε, τα σχολεία «μπορούν και πρέπει να ανοίξουν».

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν είναι ισχυρά τα δεδομένα για το άνοιγμα των σχολείων», παράλληλα έκανε λόγο για «ζυγαριά» που κλίνει προς αυτήν την ενέργεια και αναφέροντας επιστημονικές μελέτες, απαρίθμησε τους παρακάτω λόγους:

  • υπάρχει πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν τα παιδιά
  • οι επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά είναι μικρές
  • φαίνεται πως ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση της νόσου είναι χαμηλός

Κόντρα δεδομένα

Στις 10 Μαρτίου του 2020, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είχε ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ακριβώς λόγο του ιδιαίτερα υψηλού ρυθμού μετάδοσης των παιδιών.

Επίσης και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες για την πλήρη ασφάλεια της επιστροφής των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Ακριβώς για αυτό το λόγο και η αντιπολίτευση είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το αχρείαστο ρίσκο του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων. Αν κανείς συμπεριλάβει ότι οι συγκεκριμένες ηλικίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τηρήσουν μέτρα ατομικής προστασίας, τότε πιθανόν το άνοιγμα των σχολείων να αποτελεί πράγματι αχρείαστο ρίσκο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφερθεί παράλληλα σε μια σειρά από λόγους για τους οποίους ωστόσο τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν, παραθέτοντας επιχειρήματα όπως ότι με τα σχολεία κλειστά, υπάρχει ανισότητα στη μάθηση για τα παιδιά που ανήκουν σε φτωχότερες οικογένειες. Παράλληλα είχε αναφερθεί και στις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις που έχει στα παιδιά η μη παρακολούθηση των μαθημάτων δια ζώσης αλλά και στο κόστος της χαμένης γνώσης.