«Λάβαμε ανησυχητικές εκθέσεις στις οποίες γίνονται αναφορές για δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν, περιλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης δακρυγόνων, (…) και σφαιρών από καουτσούκ», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος της Αρμοστείας, ο Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Ιδιαίτερα η χρήση δακρυγόνων επέφερε το θάνατο αριθμού διαδηλωτών και περαστικών και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να ερευνήσει για την υπερβολική χρήση βίας, υπογραμμίζοντας εξάλλου πως οι αρχές έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα νέο κώδικα συμπεριφοράς για τους αστυνομικούς όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Χαιρετίζουμε αυτό το νέο κώδικα και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του θα ελεγχθεί προσεκτικά», δήλωσε ο Κόλβιλ.

Την Κυριακή συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε νέους και τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα σιιτικό χωριό του Μπαχρέιν με την ευκαιρία της κηδείας ενός κατοίκου που υπέκυψε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αφού εισέπνευσε δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία.

Στο μεταξύ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μετά τις διεθνείς επικρίσεις για την καταστολή των διαδηλωτών πέρυσι, αλλά τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τις θέσει σε εφαρμογή.

Ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ίσα αλ-Χαλίφα δήλωσε πως το Μπαχρέιν έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2011.

«Οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοικτές», τόνισε ο βασιλιάς σε ομιλία του. «Θέλουμε ο λαός μας να αισθάνεται ασφαλής και να βλέπει τις διαφορές που δημιουργούν οι αλλαγές αυτές στη ζωή του. Η πρόκληση των επόμενων μηνών θα είναι να μεταφραστούν σε χειροπιαστές πολιτιστικές αλλαγές».

Η αντιπολίτευση είχε δηλώσει πάντως την περασμένη εβδομάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αρκετές και δεν έχουν αλλάξει τίποτε στην πράξη