Στο προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των καταγγελιών για παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis και άλλες υποθέσεις -μετά την επέκταση του κατηγορητηρίου- κατέθεσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, τα διαβαθμισμένα έγγραφα του FBI, μέρος της αλληλογραφίας ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Προανακριτικής Επιτροπής, που της ζητούσε να καταθέσει τα συγκεκριμένα έγγραφα, με την Ελένη Τουλουπάκη να σημειώνει το γεγονός πως η Επιτροπή αναφέρθηκε στα έγγραφα με αριθμούς πρωτοκόλλου και ημερομηνίες, γεγονός που οδηγεί την Εισαγγελέα στην καταγγελία ότι καθώς τα έγγραφα αυτά είναι φυλασσόμενα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, έχουν γνωστοποιηθεί παρανόμως στην Επιτροπή.

Παράνομη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του FBI προς την Προανακριτική καταγγέλλει η Τουλουπάκη

Η εισαγγελέας είχε ξεκαθαρίσει πως οποίος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα, αφού υπογράμμιζε τότε προς την Επιτροπή πως η χώρα δεσμεύεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ, από την οποία επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση στοιχείων και εφόσον έχει εξασφαλιστεί συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Η ίδια η Ε. Τουλουπάκη έχει από τον Σεπτέμβριο του 2019 υποστηρίξει πως ο Ιωάννης Αγγελής, που είχε τότε παραιτηθεί από εποπτεύων εισαγγελέας Διαφθοράς είχε αφαιρέσει προκειμένου να εξετάσει σειρά πρωτότυπων εγγράφων, κάποια από τα οποία κατά τον ισχυρισμό της Ελένη Τουλουπάκη δεν είχαν επιστραφεί.

Σήμερα, φιλοκυβερνητικός και μη Τύπος συμφωνούν πως ο αντεισαγγελέας καταθέτει στην Προανακριτική τα επίμαχα έγγραφα, γεννώντας επιπλέον ερωτηματικά για τη νομιμότητα της κατοχής του. Μάλιστα, σημερινά δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί πως με τα εν λόγω έγγραφα πρόκειται να καταρριφθούν οι αιτιάσεις της Δικαιοσύνης πως το σκάνδαλο της Novartis έχει αναφορές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, «καθώς το FBI δήθεν είχε στοιχεία».