«Το ΚΚΕ όμως έχει τέτοιο σχέδιο, είναι η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός. Γιατί κριτήριο για την παραγωγή που θα αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας δεν θα είναι τα κέρδη μίας χούφτας μετόχων, αλλά η λαϊκή ευημερία. Συνεπώς, ο σοσιαλισμός δεν είναι απλά ένα όραμα και μάλιστα διαψευσμένο. Είναι μία επείγουσα και ρεαλιστική κοινωνική αναγκαιότητα. Ο σοσιαλισμός, οπλισμένος από τα συμπεράσματα, τη θετική και αρνητική πείρα από την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησής του, έρχεται αντικειμενικά επιθετικά στο προσκήνιο. Οι τεράστιες κατακτήσεις που γνώρισαν οι λαοί στις σοσιαλιστικές χώρες λάμπουν ακόμα περισσότερο στη σκιά της πανδημίας. Και κει ακόμη, αν κάτι τελικά διαψεύστηκε δεν είναι ο σοσιαλισμός, αλλά η χρησιμοποίηση των παλιών εργαλείων του καπιταλισμού για να λυθούν τα προβλήματα του σοσιαλισμού, με τα οποία για πρώτη φορά αναμετρήθηκε αυτό το σύστημα» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο CNN Greece.

Σχετικά με τις μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τη δολοφονία Φλόιντ,  ανέφερε ότι«η δολοφονία του αφροαμερικάνου Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό, λειτούργησε ως θρυαλλίδα για το ξέσπασμα της λαϊκής αγανάκτησης που σιγοέβραζε» καθώς «σε αυτό το ξέσπασμα, μαζί με την κρατική βία, επιδρούν και άλλοι παράγοντες, όπως οι 100.000 νεκροί από τον κορονοϊό -με τους περισσότερους να ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα που δεν είχαν πρόσβαση στις δομές υγείας- αλλά και η έκρηξη της ανεργίας, της φτώχειας».

Ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ εκφράστηκε αρνητικά για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι «οι πόροι του Ταμείου ανάπτυξης, οι οποίοι προέρχονται από τις τσέπες των ευρωπαϊκών λαών δεν έχουν στόχο να ανακάμψουν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι παροχές στην υγεία, στην παιδεία, αλλά τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών». Επισήμανε ότι «αυτά τα δήθεν “αναπτυξιακά πακέτα” πάνε πακέτο με νέα αντιλαϊκά μέτρα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των “μνημονίων διαρκείας” της ΕΕ»

Αναφορικά με το πόσο βαθιά προβλέπει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα την οικονομία της οποίας «έχτισαν πάνω στα πήλινα πόδια του τουρισμού και των μεταφορών, καθιστώντας την “διπλά” ευάλωτη “δεν είχε στρεβλό μοντέλο”. Είχε και έχει την οικονομία που υπαγορεύουν οι ανάγκες αυτών που την ελέγχουν, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Σημείωσε ότι οι δείκτες της καπιταλιστικής οικονομίας διεθνώς έδειχναν επιβράδυνση πριν την εκδήλωση της πανδημίας η οποία επέδρασε σαν καταλύτης, «αλλά η καπιταλιστική κρίση προέκυψε από την “κανονικότητα” του καπιταλιστικού συστήματος».

Τόνισε ότι κανένα μείγμα διαχείρισης δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ «η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση για την έξοδο από την κρίση, που είναι αναγκαία για την καπιταλιστική οικονομία, δεν θα φέρει μια τέτοια δυναμική ανάπτυξη, από την οποία κάπως θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι».