«Η Συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Η Συμφωνία άλλωστε παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που, θυμίζω, ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης και πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Γ. Κατρούγκαλης πρόσθεσε ακόμα ότι «θα μελετήσουμε προφανώς τη συμφωνία για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών, όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας».

Παράλληλα, ο πρώην ΥΠΕΞ τόνισε πως «το επόμενο βήμα όμως θα πρέπει αφενός να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο», καθώς και «η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Όπως ανέφερε ακόμα ο Γ. Κατρούγκαλος, «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και πρόσφατα, ο Αλ.Τσίπρας, θα “βάλει πλάτη” σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Πρέπει όμως να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει».

«Για αυτό τον λόγο είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απειλές Ερντογάν για τρομοκρατία και προσφυγικό στο «παρά ένα» της Διάσκεψης για τη Λιβύη

Κοτζιάς: Η Νέα Δημοκρατία έκανε την Ιταλία «μέτοχο» και την ΕΕ «συνδιαχειριστή» της ελληνικής ΑΟΖ

Σειρά ζητημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ιταλία υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που στηλιτεύει το γεγονός πως δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη επήρεια ελληνικά νησιά, παρότι το Δίκαιο Θαλάσσης υπεγράφη το 1982.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=147578950226450&id=100049230365778

Ο πρώην ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνωρίζει «για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης» το δικαίωμα τρίτων στην ελληνική Αιγιαλίτιδα, ενώ από τα βέλη του δεν γλιτώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί πως «για άλλη μια φορά υποτάχθηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ», σημειώνοντας πως πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Ν. Κοτζιά για τη Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας:

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.

Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.
Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.

Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.
Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.

ΥΓ. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ