«Σήμερα η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορoνοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές με επιτυχία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε ως αποτέλεσμα την άντληση τριών δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%, ίσο περίπου αυτού της αντίστοιχης τελευταίας έκδοσης, τον Οκτώβριο του 2019. Σημειώνεται πως τον Μάρτιο του 2019, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που δανείζεται φέτος το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές καθώς είχαν προηγηθεί η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%. Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Με την έκδοση αυτή ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο τέλος Μαρτίου ανέρχονταν σε 36,6 δια. ευρώ (10,2 δισ. ευρώ διαθέσιμα της Κεντρικής Κυβέρνησης + 10,7 δισ. ευρώ διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης + 15,7 δισ. ευρώ το “μαξιλάρι” ασφαλείας του ESM).

Η ισχυρή ζήτηση που εμφανίστηκε, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. ευρώ, επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει το ποσό του δανεισμού, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

«Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της» σχολίασε ακόμα ο Χρ. Σταϊκούρας, για να καταλήξει πως «πανω σε αυτή τη βάση, με πίστη στις δυνάμεις μας, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Ώστε να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης . Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,48% την Παρασκευή έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,74% από 1,80% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας

Η Ελλάδα προσέλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον για το νέο 10ετές ομόλογό της σήμερα, επωφελούμενη από τις χαμηλές αποδόσεις για να στηρίξει την οικονομία της που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Η επενδυτική ζήτηση για το ομόλογο ξεπέρασε τα 16 δισ. ευρώ και η απόδοσή του διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης (1,6 ποσοστιαίες μονάδες) πάνω από το μέσο swap. Η Ελλάδα θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ από την πώληση, δήλωσε ένας από τους επικεφαλής διαχειριστές στο Reuters.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν κατά περίπου 10 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι αυξάνει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ. H Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, με εκδόσεις 15ετούς και 7ετούς ομολόγου.