«Πολλοί έχουν «κλάψει» για τις Natura σε αυτό τον τόπο. Είναι οι ίδιοι περίπου που έχουν διαδώσει και fake news όλο το τελευταίο διάστημα ότι δήθεν εμείς, η δική μας κυβέρνηση με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο, πάμε να καταστρέψουμε τις Natura. Εμείς όμως είμαστε που θα τις προστατεύσουμε!» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε μία ακόμα ανάρτησή του στην δραστήρια σελίδα του στα κοινωνικά δίκτυα ο Κωστής Χατζηδάκης, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής εναντίον του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που εν μέσω πανδημίας θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από το Γαϊδουρονήσι και Χρυσή της Κρήτης, «θεωρητικά περιοχή Natura» όπως αναφέρει ο υπουργός, «Ξεκινάμε από εδώ από τη Χρυσή με ειδικό διαχειριστικό σχέδιο στη βάση των προβλέψεων αυτού ακριβώς του νόμου. Αυτοί που «έκλαιγαν» τόσο καιρό και τώρα παριστάνουν τους εισαγγελείς δεν έχουν κάνει τίποτα. Από το 2015 υπάρχει μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης στα συρτάρια της Κεντρικής Διοίκησης» αναφέρει, επιλέγοντας να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ που «δεν είχε κάνει τίποτε!».

Υπενθυμίζεται πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη προβλέπουν, μεταξύ άλλων, καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών, ενώ απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος

«Προχωρούμε λοιπόν σε όλη την Ελλάδα με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις Natura, με ειδικά διαχειριστικά σχέδια και με προεδρικά διατάγματα με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας» αναφέρει ακόμα ο Κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας πως «αυτή είναι η πραγματική πολιτική για την προστασία των Natura, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια ανθρώπων που είτε δεν ξέρουν το θέμα είτε έχουν τυφλό κομματικό πάθος».

Να σημειωθεί πως μεταξύ των «παραμυθιών ανθρώπων που είτε δεν ξέρουν το θέμα είτε έχουν τυφλό κομματικό πάθος» περιλαμβάνονται δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως οι WWF Ελλάς, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕIΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και σειρά άλλων που από την πρώτη στιγμή υπέβαλαν πλήθος ειδοποιήσεων για τις καταστροφικές συνέπειες του νομοσχεδίου του. Επίσης, δεκάδες συλλογικότητες και περιβαλλοντικά κινήματα από όλη την Ελλάδα έχουν υπογράψει από τον περασμένο Απρίλιο κοινό ψήφισμα που ζητούσε την άμεση απόσυρση του νομοθετήματος, ψήφισμα που κατάφερε να συγκεντρώσει τις υπογραφές σχεδόν 25.000 πολιτών, την ώρα που κυκλοφορούν πλήθος αντίστοιχων ψηφισμάτων.

«Φυτεύουμε τους σπόρους των Διεκδικήσεων μας Παντού»: Κινητοποίηση για το Περιβάλλον μέσα από τον φακό του TPP

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα φορέων και συλλογικοτήτων και βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, έναν μήνα ακριβώς μετά από την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου, ζητώντας μαζικά την «ακύρωση» του.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί με ειρωνεία και απαξιωτικό τρόπο να επιτεθεί στο πλήθος πολιτών, συλλογικοτήτων και περιβαλλοντικών φορέων, αφού λίγες ημέρες μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, σε άρθρο του στην Καθημερινή με τίτλο «Πως κατέστρεψα το περιβάλλον», ο ίδιος υπερασπιζόταν το νομοθέτημά του με αντίστοιχο ύφος που δεν ταιριάζει σε υπουργό.

«Την περασμένη Τρίτη καταστράφηκε το περιβάλλον της χώρας. Πέρασε ένας νόμος που κατάργησε τις περιοχές Natura, επέτρεψε τις εξορύξεις στον Ολυμπο και στο Φαράγγι της Σαμαριάς και, εν ολίγοις, έφερε τον Αρμαγεδδώνα στην Ελλάδα. Απορεί κανείς πώς οι υπεύθυνοι είναι ακόμη στη θέση τους!» ανέφερε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας πως «μπορεί να πίστευε κάποιος αν βασιζόταν σε τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένης μερίδας μέσων και φορέων σχετικά με τον νέο νόμο για το περιβάλλον που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα», και κατηγορώντας και πάλι «κάποιους» πως «επέλεξαν να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου λόγω συγκεκριμένων συμφερόντων ή λόγω άγνοιας του αντικειμένου».

Μνημειώδης δε η υπεράσπισή του στις εξορύξεις σε προστατευόμενες και άλλες περιοχές με το επιχείρημα πως «Αν απαγορεύσουμε τελείως τις εξορύξεις, θα είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. που θα το έχει κάνει!».