Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κατάφερε» μέσα σε τέσσερις μήνες να σπρώξει τη και πάλι προς τον κατήφορο της ύφεσης. «Παραλάβατε τον Ιούλιο του 2019 μία οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια των μνημονίων, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με αναπτυξιακούς ρυθμούς και μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση. Πετύχατε το πρωτοφανές κατόρθωμα μέσα σε τέσσερις μήνες να βυθίσετε την οικονομία σε ύφεση κι αυτό δεν είναι κατόρθωμα του κορωνοϊού, είναι “επιτυχία” δική σας».

«Τα κάνατε θάλασσα»

«Δημαγωγήσατε σε λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και πλειοδοτήσατε σε πράξεις υπέρ των μεγάλων εισοδημάτων και της επιχειρηματικής ολιγαρχίας.», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «καταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταφέρατε, πολύ πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, να ρίξετε στην ύφεση μια οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Με δυο λόγια τα κάνατε θάλασσα.

Και το ερώτημα είναι γιατί συνέβη αυτό, γιατί τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία παρότι παρουσιάζετε εαυτούς ως άριστους και τεχνοκράτες είστε μέτριοι και αδαείς. Έχετε το ίδιο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρα. Και γιατί είστε ιδεοληπτικοί και εμμονικοί με νεοφιλελεύθερες λογικές που δεν έχουν δουλέψει πουθενά στο κόσμο. Γιατί να δουλέψουν εδώ;

Τα κάνατε θάλασσα γιατί επιλέξατε να μη διεκδικήσετε δημοσιονομικό χώρο το ‘ 20. Δεύτερον, γιατί η πολιτική σας επιλογή για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ήταν η μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα των μετόχων των επιχειρήσεων, Και όχι η ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης.  Έτσι μετά από πολλά χρόνια δεν έπεσε χρήμα στην αγορά τα Χριστούγεννα».

«Στείλατε 2,5 χρόνια πίσω τα μεγάλα έργα»

«Δική σας επιλογή ήταν να περικόψετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με συνέπεια να κλείσει με €600 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2018. Δική σας επιλογή ήταν να ακυρώσετε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ε65, Πατρών – Πύργου, βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, αεροδρόμιο Καστελίου, Μετρό Θεσσαλονίκης και γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είχαν εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.) Πλέον, πηγαίνουν όλα μαζί 2,5 χρόνια πίσω με ευθύνη της κυβέρνησης», επισήμανε ο Α. Τσίπρας και σχολίασε πως η κυβέρνηση άφησε τις τράπεζες να δρουν ανεξέλεγκτα.

«Αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, να δανείζουν μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δε χρειάζεται δανεισμό γιατί έχει λεφτά. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση και κατά 1,9% σε τριμηνιαία βάση. Με δυο λόγια ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα, πολύ πριν το κορονοιό. Η αποτυχία σας προηγείται του κορονοϊού. Προηγείται και συνεχίζεται και στη διάρκεια της πανδημίας».