Περαιτέρω επιβάρυνση με ιικό φορτίο των νοσοκομείων της Αττικής προβλέπει το σχέδιο ενίσχυσης των δομών υγείας των νησιών, που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τη Παρασκευή. Ασθενείς με COVID-19, θα μεταφέρονται από τις μόλις 18 ΜΕΘ στα νησιά, σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας για νοσηλεία, ενώ αντιστρόφως, γιατροί των ηπειρωτικών νοσοκομείων, αν καταστεί αυτό απαραίτητο, θα μεταφέρονται στα νησιά για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, δεσµευτήκαν 18 κλίνες ΜΕΘ εκ των υπαρχουσών, για νοσηλεία COVID-19 στα νησιά που, όπως είπε ο υπουργός, «αν χρειαστεί» δύνανται να αυξηθούν σε 79.
Οι ιδιώτες στο τιμόνι
Παρά τις προβλέψεις του υπουργείου για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, στο σχέδιο περιλαμβάνονται συμβάσεις με γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ με μισθό 2.000 ευρώ αφορολόγητα, αντί μόνιμων προσλήψεων για την κάλυψη των χρονίων αναγκών των νησιών.
Παράλληλα ακόμα και στις αεροδιακομιδές αλλά και εκείνες που πραγματοποιούνται μέσω θαλάσσης, το υπουργείο Υγείας προβλέπει την εκμίσθωση πλωτών και εναέριων μέσων για την ενίσχυσή τους, καθώς τα μέσα που χρησιμοποιεί σήμερα το ΕΚΑΒ είναι ανεπαρκή.
Πιο συγκεκριμένα οι εναέριες διακοµιδές εκτελούνται μέχρι σήμερα µε αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεµική Αεροπορία, µετά από αίτηµα του ΕΚΑΒ προς το Γ.Ε.Α. οι αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται και με εκµισθωµένα πτητικά µέσα από την Πολιτική Προστασία.
Οι πλωτές διακοµιδές εκτελούνται µε πλωτά μέσα του Λµενικού Σώματος, ενώ το σχέδιο προβλέπει ότι αυτές θα γίνονται και µε µέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λ.Σ. μετά από σχετικό αίτµα του ΕΚΑΒ.
Ουσιαστικά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, εκτός ορισμένων λίγων πληρώσεων θέσεων των νοσοκομείων και των υπολοίπων δομών υγείας στα νησιά, δεν πρόκειται να προβεί σε γενναία αύξηση του προσωπικού, πράγμα που θα ήταν απαραίτητο για την αντιμετώπιση τυχόν μαζικών κρουσμάτων στα νησιά.
Αντ’ αυτού, λαμβάνει πρωτοβουλία για την μεταφορά γιατρών από τα είδη ελλειματικά – σε προσωπικό – νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να καλύψουν αυτοί κάποιες από τις θέσεις που υπολείπονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον βάρη και επιπρόσθετη ταλαιπωρία για ασθενείς, τουρίστες και προσωπικό, ενώ παράλληλα τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας, στερούνται του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού τους.
Μόλις λίγα 24ωρα πριν το άνοιγμα του τουρισμού λοιπόν και η πρόταση του υπουργείου Υγείας αποτελείται από 18 κλίνες ΜΕΘ στα νησιά και αεροδιακομιδές ασθενών και γιατρών. Παράλληλα αναφορικά με τα τεστ, οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, αναμένεται να μεταβούν στα νησιά ώστε να πραγματοποιήσουν τεστ, τα οποία θα σταλούν στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πράγμα το οποίο θα σημάνει εκ νέου καθυστέρηση στη διάγνωση, την ιχνηλάτηση αλλά και τη θεραπεία οποιουδήποτε ασθενούς, είτε μόνιμου κατοίκου είτε επισκέπτη.