«Με σαφείς όρους, το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισήμανε σε ομιλία του στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

«(Το Συμβούλιο Ασφαλείας) ζήτησε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να υπάρξει ουσιαστικός πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και όλο το φάσμα της συριακής αντιπολίτευσης» πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Μπαν Γκι-μουν έρχονται μία ημέρα μετά την υιοθέτηση διακήρυξης από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο απαιτεί να εφαρμόσει «άμεσα» η Συρία το σχέδιο ειρήνης που προτείνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν για τον τερματισμό της βίας στη χώρα.

Η δήλωση εκφράζει «σοβαρότατη ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία», ενώ η Δαμασκός απειλείται με «περαιτέρω βήματα» αν δεν συμμορφωθεί με την ειρηνευτική πρόταση έξι σημείων του Ανάν. Η πρόταση ζητεί κατάπαυση του πυρός, πολιτικό διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και πλήρη πρόσβαση των οργανώσεων παροχής αρωγής.