Συγκρουσιακά συνεχίστηκαν και οδεύουν προς το τέλος τους οι διαδικασίες στην Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελιών σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για παρεμβάσεις σε δικαστικές υποθέσεις, καθώς ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αποχώρησε μαζί με τους συνηγόρους του, αφού κατήγγειλε την παραβίαση των δικαιωμάτων του από την πλειοψηφία της Επιτροπής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής απέρριψε για μία ακόμα φορά το σύνολο των αιτημάτων του, μεταξύ των οποίων και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Όπως τόνισε ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, πρόκειται για «παράνομη και άδικη η διαδικασία. Αποχωρούμε εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Παραβιάστηκαν και τα στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορούμενου».

Σύμφωνα με το documentonews.gr, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ζήτησε να επισημανθεί ότι η παράνομη καταγραφή και δημοσιοποίηση της φερόμενης συνομιλίας Μιωνή – Παππά συνιστά έγκλημα κατασκοπίας, επικαλούμενος διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Μάλιστα, φέρεται να ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως μέσω του ηχητικού δημοσιοποιήθηκαν κρατικά μυστικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε αναφορά του προέδρου Γ. Μπούγα πως «Άρα, είναι συνένοχος και ο Παππάς», ο πρώην αναπληρωτής υπουργός απάντησε «Κύριε Πρόεδρε, ο διάλογος δεν είναι κατασκοπεία. Η παράνομη καταγραφή και η διάδοση που έγιναν από τον Σ. Μιωνή συνιστούν την πράξη της κατασκοπείας. Καμία ευθύνη δεν έχει ο Ν. Παππάς».

«Το έγκλημα της κατασκοπείας δεν έχει διαπράξει μόνο ο Μιωνής. Το έχουν διαπράξει και αυτοί που διέρρευσαν αυτό το υλικό. Ενδεχομένως και μέλη της προανακριτικής επιτροπής» φέρονται εξάλλου να σχολίασαν «πηγές» της πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι ίδια πηγή πληροφόρησης, για την αναφορά του κ. Παπαγγελόπουλου στο πρόσωπο του κ. Ρουμπάτη (σ.σ. αναφέρεται στο ηχητικό της συνομιλίας Μιωνή-Παππά), φέρεται να σχολιάζει πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είπε πως «Ο Ρουμπάτης είναι φίλος μου. Ο Μιωνής εκθέτει τον Ρουμπάτη ότι του είπε -πράγμα που εγώ αμφισβητώ, γιατί ο Μιωνής είναι ψεύτης- ότι ο Μίμης (Παπαγγελόπουλος) είναι αντισημίτης» . Ακόμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Δ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να δήλωσε στην προανακριτική επιτροπή ότι η πρώην εισαγγελέας (σ.σ. πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί) Γεωργία Τσατάνη του είχε πει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς την πίεζε για την προφυλάκιση του Αγγέλου».

Μετά την αποχώρησή του, ο Δ. Παπαγγελόπουλος προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση προς «τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της ΝΔ», με την οποία υποστηρίζει πως η αποχώρησή του έλαβε χώρα «για να μην νομιμοποιήσω την προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης πολιτική μου δίωξη με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου». Όπως αναφέρει στη δήλωσή του για τα απορριφθέντα αιτήματα κλήσης μαρτύρων, «τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν».

«Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους» καταλήγει η δήλωσή του, την ώρα που ο συνήγορός του, Δ. Τσοβόλας φέρεται να έκανε λόγο για «μεθοδολογία που θυμίζει το βρώμικο ’89», ενώ μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως «η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο,, όπως προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης».

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της κατάθεσης Παπαγγελόπουλου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν αναμένεται η εξέταση άλλων μαρτύρων. Ωστόσο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, αναμένεται να ζητηθεί προθεσμία για την σύνταξη του πορίσματος που θα υποβληθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, για το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Παπαγγελόπουλος: Ποιος εκβιάζει ποιον σε αυτή την ιστορία;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Δ. Παπαγγελόπουλος προχώρησε σε αρκετές αναφορές στη φερόμενη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον Σαμπύ Μιωνή κατά την κατάθεσή του, πριν από την αποχώρησή του, καλύπτοντας πλήρως τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, και υποστηρίζοντας πως το περιεχόμενο που έχει δει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύει την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα όσα μεταφέρονται από το κρατικό πρακτορείο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός έκανε επανηλλειμένως αναφορά σε «ωδή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», διότι δείχνει πως ούτε εκείνος ούτε η Ελένη Τουλουπάκη ήταν δυνατό να λειτουργήσουν υπό κηδεμονία. Παράλληλα, φέρεται να σημείωσε πως αν κάποιον αποκαλύπτει πλήρως το ηχητικό απόσπασμα, αυτός είναι ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή «που ζητούσε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάξει την Τουλουπάκη και να της ζητήσει να σταματήσει να κυνηγά τον επιχειρηματία, υποσχόμενος ότι θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Ποιος εκβιάζει ποιον, κύριοι, σ’ αυτή την ιστορία; Ο κ. Παππάς θα τα εξηγήσει όλα αυτά και ήδη άρχισε να τα λέει ο άνθρωπος» φέρεται ακόμα να είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος, τονίζοντας πως ήταν ο Μιωνής που ζητούσε ευθέως παρέμβαση ώστε να πιεστεί η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

«”Είναι τρελό. Δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν οι εισαγγελείς. Νομίζω, δεν κάνουν πίσω”, ακούγεται να λέει ο Μιωνής. Αυτό είναι ωδή στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των εισαγγελέων» φέρεται να σχολιάζει ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ενώ προσθέτει πως «Ακούγεται στο ηχητικό ότι οι εισαγγελείς “ δεν κάνουν πίσω”. Τι σημαίνει αυτό, κύριοι; Ότι οι εισαγγελείς δρουν ανεξάρτητα, έχουν χαράξει τη δική τους πορεία, σωστή ή λάθος, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, όπως τον ερμηνεύουν».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογραμμίσει ότι τα λεχθέντα του Σάμπυ Μιωνή αποτελούν «μια αδιάψευστη απόδειξη ότι η κυρία Τουλουπάκη δεν ελέγχεται ούτε από τον Παπαγγελόπουλο ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι όλα αυτά που της αποδίδονται σε αυτήν την ιστορία είναι ψέματα, συκοφαντίες και μεθοδεύσεις για να εξαγνιστούν τα σκάνδαλα».

«Από το ηχητικό, η Τουλουπάκη φέρεται να λέει στον Παπαγγελόπουλο, φέρεται να λέει στον Τσίπρα -με τα λεγόμενα ή με τη συμπεριφορά της- “ κι εμένα τι με νοιάζει;”. Ωδή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης! Στείλτε την Τουλουπάκη στο δικαστήριο!», είπε σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Αξιοσημείωτη δε, για ακόμα μία φορά, η αναφορά του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως «Και αν ακόμα αποδίδεται πιστά ο διάλογος Παππά-Μιωνή, ο Παπαγγελόπουλος αναφέρεται ότι συμμετέχει στο σχέδιο κατά της κυρίας Γκραμπόφσκι; Όχι βέβαια. Μπαίνω στον πειρασμό, λοιπόν, να πω ότι την κ. Γκραμπόφσκι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να τη βάλει στο κάδρο στη συνομιλία που είχαμε και, μάλιστα, με αήθεις χαρακτηρισμούς. Και, όμως, και αυτό πάνε να μου το αποδώσουν. Μια συνεχής ψευδολογία, μια συνεχής παραποίηση, ένα συνεχές παρακράτος, το οποίο προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του».

Σημειώνεται ωστόσο πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει για τον πρώην πρωθυπουργό πως «Δεν με απείλησε, δεν με εκβίασε».

«Εγώ ακόμα και στον Σαμαρά θέλω να είμαι δίκαιος. Η σχέση που είχαμε με τον κ. Σαμαρά για πολλά χρόνια, του επέτρεπε να μιλήσουμε για οτιδήποτε. Δεν με απείλησε, δεν με εκβίασε. Μου είπε Μιμάκο, σε παρακαλώ πολύ για τον Παπασταύρου. Του απάντησα: δεν γίνονται αυτά Αντώνη μου. Και επιπλέον και να το έκανα εγώ, η κ. Τουλουπάκη, δεν μασάει» φέρεται να ξεκαθάρισε.

Νέα Δημοκρατία: Το «κεντρικό μαγαζί» επέβαλε αποχώρηση στο «παραμάγαζο»

«Ο κ Παπαγγελόπουλος πήρε την μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε υπουργό ελεγχόμενο. Λάμβανε έγγραφα από την αρχή, εξετάστηκαν σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε, κατέθεσε αδιάκοπα ακόμη και όταν κουτσομπόλευε για δυο εβδομάδες. Και μόλις ήλθε η ώρα των ερωτήσεων το “κεντρικό μαγαζί” υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων επέβαλε στο “παραμάγαζο” την αποχώρηση» ανέφερε η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μέσω διαρροών, υποστηρίζοντας πως «Ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν για να σώσει τον εαυτό του χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα επί τέσσερις ημέρες για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά».

Ακόμα, η πλευρά της κυβέρνησης φέρεται να αναφέρει πως «Ακόμα και μέχρι χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για την διαδικασία ερωτήσεων από την Προανακριτική Επιτροπή».

«Προφανώς, υπό τον φόβο των νέων εις βάρος του αποκαλύψεων και μετά από τα αδιέξοδα του αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε» καταλήγουν οι «κύκλοι» της Νέας Δημοκρατίας.

Κίνημα Αλλαγής: «Ούτε τον οίκτο μας»

«Ούτε τον οίκτο μας δεν αξίζει ο υπό διερεύνηση πρώην υπουργός! Ψέματα, αντιφάσεις και λάσπη ακόμη κι αυτή την ύστατη στιγμή ενώπιον της Επιτροπής», σχολιάζουν από την πλευρά τους αντίστοιχοι «κύκλοι» του Κινήματος Αλλαγής, στην ίδια γραμμή με την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Από την στιγμή της αποκάλυψης του παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν σε γελοίους αντιπερισπασμούς. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος πνίγηκε σήμερα στην ίδια του την πλεκτάνη. Και όταν ρωτήθηκε για τα πραγματικά περιστατικά της περιθρύλητης συνάντησής του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επήλθε η κατάρρευση και η σιωπή» φέρονται να αναφέρουν ακόμα από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το πραξικόπημα ολοκληρώθηκε – Προαποφασισμένη η παραπομπή

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμειναν στη γραμμή των «πραξικοπηματικών» διαδικασιών, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία πως έχει ήδη προαποφασίσει την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας παράλληλα την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου.

«Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται. Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου» αναφέρουν «κύκλοι» του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «γελοίους» τους ισχυρισμούς πως η αποχώρηση από την Επιτροπή έγινε για να αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις.

«Έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής. Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο. Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ» καταλήγουν από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.