Σε μια νύχτα, και με τον θόρυβο του «μεγάλου περιπάτου» να σκεπάζει τα τέρατα που γίνονται στην πόλη της Αθήνας, μια ταμπέλα που γράφει «Δημοτική Αστυνομία Αθηνών» μπήκε, σαν άλλος τίτλος τέλους, στο πολύπαθο πρόγραμμα «συνΑθήνα» που εκπόνησε και υλοποίησε ο Δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Γ. Καμίνη.

Καμία από τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις που χρησιμοποιούσαν το χώρο επί της οδού Αθηνάς στη Βαρβάκειο αγορά δεν ενημερώθηκε ενώ, πριν από αυτή την εν κρυπτώ κίνηση, κανείς δεν κλήθηκε για συζήτηση, έστω με το πρόσχημα της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων.

Τι ήταν όμως αυτός ο χώρος; Η Μαρία Χατζοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος συνΑθήνα το 2015-2016 αναφέρει σε δημοσίευσή της στο Facebook:

«Κάπου το 2013 (συν)δημιουργήθηκε η #στέγησυνΑθηνά. Ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κοντέινερ-περίπτερο του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Βαρβακείου (καντίνα από την εποχή των ολυμπιακών του 2004) το οποίο επανασχεδιάστηκε και ανακατασκευάστηκε με την συμβολή όλων των τομέων της (διευρυμένης) Κοινωνίας των Πολιτών (διατομεακή συνεργασία της δημιουργικής κοινότητας Imagine The City, ιδιωτών χορηγών και υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων).

Μέχρι χτες -όπως αναγραφόταν στο site του συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων- ήταν “ένας χώρος συνάντησης, οργάνωσης και υλοποίησης δράσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη, που προσφέρεται στις δημιουργικές ομάδες της πόλης”.

Η λειτουργία της στέγης βασιζόταν σε μια απλή δομή, όλοι οι οργανισμοί ή/και ομάδες (με νομική ή όχι μορφή) που ήταν εγγεγραμμένοι στο site του προγράμματος συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων, αφού έβλεπαν το ημερολόγιο, τις κενές μέρες/ώρες, μπορούσαν να κάνουν online κράτηση του χώρου είτε για κάποια δράση τους (όπως π.χ. το , το My Checkpoint) είτε για κάποια εσωτερική συνάντηση της ομάδας τους (π.χ. για να μην συναντιούνται σε κάποιο καφέ ή εξωτερικό χώρο για την εβδομαδιαία συνάντηση τους). Αυτό μπορούσε να γίνει #365μέρες το χρόνο, #24ώρες το 24ωρο -ανάλογα με την ανάγκη της κάθε δράσης/ομάδας- .

Δυστυχώς δεν γνωρίζω τον συνολικό αριθμό δράσεων και ομάδων που πέρασαν από την στέγη, από το 2013 μέχρι χτες. Ξέρω όμως η στέγη έφτασε να φιλοξενεί μέσα σε ένα χρόνο (περίοδος 2015-16) έως και 167 συναντήσεις, εργαστήρια, δράσεις αλληλεγγύης και ενημέρωσης.

Η στέγη κατάφερε από ένα εγκαταλελειμμένο κοντέινερ να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός που “ζούσε” μέσα από την χρήση της από τους ανθρώπους της πόλης και την φροντίδα των υπηρεσιών του Δήμου. Ζούσε με την συνεργασία των δύο γιατί το θέμα με την στέγη ήταν ότι δεν “άνηκε” σε κανέναν.  Άνηκε σε όλους.»

Φαίνεται πως για τη νέα δημοτική αρχή όλα τα παραπάνω δεν είχαν και καμία ιδιαίτερη σημασία και η βασική προτεραιότητα ήταν να φτιάξει ένα «Α.Τ.» για τους  «ένστολους» του δήμου.

Ο Τάσος Σμετόπουλος, ιδρυτής και συντονιστής του οργανισμού αλληλεγγύης και αρωγής συνανθρώπων μας σε κατάσταση δρόμου, «Steps», αναρτώντας την εικόνα που συνοδεύει το άρθρο που διαβάζετε, έγραψε:

«Για όποια και όποιον μπορεί να ενδιαφέρει:

Η πρώην στέγη του συνΑθηνά, που για χρόνια ήταν στην διάθεση της Κοινωνίας των Πολιτών, εξαφανίστηκε και στην θέση της εμφανίστηκε αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία.

Χαιρετισμούς!

Είστε θλιβεροί #ΔήμοςΑθηναίων»

Στον ίδιο τόνο η αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνική κουζίνα «Mano Aperta» η οποία πραγματοποιούσε δράσεις διανομής φαγητού σε άστεγους και τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας στο χώρο του προγράμματος «συνΑθηνά», έγραψε στη σελίδα της στο Facebook:

«Η πρώην στέγη του συνΑθηνά, αυτού του υπερκοστολογημένου πρότζεκτ της δημαρχίας Καμίνη, που τέλος πάντων μετά κόπων και βασάνων τέθηκε στη διάθεση της Κοινωνίας των Πολιτών, εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα και στη θέση της εμφανίστηκε αυτό.

Στο σπιτάκι απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που πλέον θα φιλοξενεί τους κουρασμένους δημόμπατσους του Μπακογιάννη, γινόταν επί 4 χρόνια το One Stop με τη συμμετοχή κινητού πλυντηρίου ρούχων, γιατρών και κοινωνικής κουζίνας.

Κάθε Τετάρτη και Κυριακή αποτελούσε τόπο συνάντησης των αοράτων, αυτών που ο κ. Μπακογιάννης θεωρεί ότι περισσεύουν, ένα μέρος όπου έπλεναν τα ρούχα τους, δέχονταν ιατρική βοήθεια και έτρωγαν ένα πιάτο φαγητό.

Η αναβάθμισή του σε στέκι της Δημοτικής Αστυνομίας αντικατοπτρίζει πλήρως το όραμα του Δημάρχου για τον εξωραϊσμό του κέντρου της Αθήνας.

Συγχαρητήρια!»

Απ’ ό,τι φαίνεται, για τη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, τα σίδερα, οι μπογιές και η μετατροπή της Αθήνας σε ένα προκάτ θεματικό πάρκο για τουρίστες, είναι υψηλότερης σημασίας από τους κατοίκους της.

Βέβαια, οι ωφελούμενοι των δράσεων που πραγματοποιούνταν στο χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο δεν είναι κάτοικοι. Είναι άστεγοι, πρεζάκια, πουτάνες και περιθωριακοί. Έτσι δεν είναι κύριε Δήμαρχε;

 

 

*Αναδημοσίευση από το OmniaTV