H ΕΛΜΕ Ημαθίας επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα Νάουσας παρουσία δικηγόρου και ζήτησε έγγραφη ενημέρωση για το ποιος έχει κάνει καταγγελία και τι αναφέρει η καταγγελία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας με δικηγόρο στην αρμόδια Αντιεισαγγελέα Βέροιας στις 29 Ιουνίου ζητώντας να αξιοποιηθούν στοιχεία από το Υπουργείο και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης προκειμένου να μην αναστατωθεί η σχολική κοινότητα και να αρχειοθετηθεί η καταγγελία κατά των συναδέλφων Διευθυντών και διδασκόντων.
Παράλληλα, οι διευθυντές των σχολείων αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην κλήση της αστυνομίας ζητώντας να τους επιδοθεί κλήση στην οποία να αναφέρεται για ποιο πράγμα τους κατηγορούν.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος αναρωτιέται «τι δουλειά έχει η αστυνομία με την εκπαιδευτική διαδικασία», καταγγέλλει την κλήση των διευθυντών των σχολείων από την αστυνομία και σημειώνει ότι αυτές οι ενέργειες ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους και καλεί το Υπουργείο να παρέμβει και να παύσει τέτοιου περιεχομένου ενέργειες.
Το ιστορικό
Τον Φεβρουάριο η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας έστειλε την παρακάτω καταγγελία στην οποία ζητούσε από εισαγγελία, δασκάλους, διευθυντές, βουλευτές του νομού, τον δήμαρχο αλλά και στους μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας να πάρουν θέση και να καταγγείλουν ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να διδάσκονται τα παιδιά τους.
Όπως σημείωναν: «το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ), με τις υπ’ αριθμ. 660 και 926 αποφάσεις του 2018 αλλά και τις νεότερες 1749 και 1752 του 2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικές, αντιπαιδαγωγικές, αντιορθόδοξες, και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις υπουργικές αποφάσεις, δυνάμει των οποίων έχουν εκδοθεί τα βιβλία- φάκελοι Θρησκευτικών (πρόγραμμα Γαβρόγλου), επισημαίνοντας ότι τα «βιβλία» συνιστούν «επέμβαση στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών».
Στην ουσία αυτό που ζητούσαν με την επιστολή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας από τους καθηγητές, πιο συγκεκριμένα, σε εκείνη τη φάση είναι αυτοί να σταματήσουν τη διδασκαλία του μαθήματος από τα υφιστάμενα βιβλία. Όπως το έθεταν: «Με βάση όσων ορίζει το άρθρο 25 παρ.3 του Υπαλληλικού Κώδικα, η μη συμμόρφωση και επιμονή κάθε αρμοδίου να διδαχθεί το μάθημα μέσα από τα σχολικά αυτά εγχειρίδια συνιστά πράξη άδικη, παράνομη και αξιόποινη και γεννά λόγο αποζημιώσεως για ηθική βλάβη…». Αυτό που ήθελαν δηλαδή ήταν να αποσυρθούν, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, τα «παράνομα» όπως τα χαρακτηρίζουν βιβλία και…. «να αντικατασταθούν με έντυπο υλικό Ορθόδοξου Χριστιανικού περιεχομένου (έως ότου εκδοθούν τα νέα βιβλία θρησκευτικών από το Υπουργείο σύμφωνα με ό,τι προβλέπει ο νόμος)».
Όπως μάλιστα προειδοποιούσαν: «Είμαστε αποφασισμένοι να παρακολουθήσουμε στενά το συγκεκριμένο θέμα και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία κατά παντός υπευθύνου (και προσώπου),ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ηθική και πνευματική ασφάλεια όλων των μαθητών κάθε σχολείου του Δήμου μας».
Τέσσερις μήνες αργότερα, η Εισαγγελία Βέροιας (που έχει λάβει την επιστολή) διέταξε προκαταρκτική εξέταση κι η Αστυνομική Διεύθυνση Νάουσας κάλεσε με τη σειρά της 3 διευθυντές από Γυμνάσια της περιοχής για διευκρινήσεις σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών. Η ερώτηση που τους απηύθυνε ήταν: «Εσείς τι βιβλίο θρησκευτικών διδάσκετε στο σχολείο σας κ. Διευθυντά;»
Σε αυτό το πλαίσιο στην αστυνομία αναμένεται να κληθούν για κατάθεση κι οι 29 διευθυντές Δημοτικών-Γυμνασίων-Λυκείων της περιοχής.
Μάλιστα, σε νεώτερη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος γονέων για το θέμα μετά την έκταση που έλαβε υποστήριξε ότι «Δεν κάναμε μηνυτήρια αναφορά, ούτε έχουμε πρόθεση κακή για κανέναν, παρά μονάχα με αισθήματα καλής προαίρεσης να ενημερώσουμε τους γονείς για τα παιδιά μας, για το αύριο του τόπου μας».
Στην ίδια κατεύθυνση της μερικής ανασκευής κινήθηκε ο Πάτηρ Νικόλαος Παπαθεοδώρου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας μιλώντας στο Dikaiologitika News. Όπως είπε: «Δεν είπαμε ποτέ ότι φταίνε οι δάσκαλοι. Στην επιστολή που στείλαμε τότε σε όλα τα σχολεία του νομού, δεν μας απάντησε ούτε το Υπουργείο Παιδείας, ούτε κανείς άλλος. Ζητήσαμε από διευθυντές και δασκάλους να αναλάβουν δράση και να ενημερώσουν εμάς και τα παιδιά, αλλά αυτό δεν έγινε. Θεωρούμε ότι μπορούσαν να πιέσουν την κατάσταση με το ρόλο τους».