«Παράνομη» και «αδικαιολόγητη» με βάση το Διεθνές Δίκαιο ήταν η δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και των υπολοίπων στρατιωτικών ηγετών που δολοφονήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020, με μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα (drone), στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

Αυτή είναι η απόφαση της ειδικής εντεταλμένης συμβούλου του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρ, η οποία τονίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε και δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι σχεδιάζονταν επίθεση κατά αμερικανικών συμφερόντων στόχου, όπως υποστήριξαν αρχικά οι Αμερικάνοι, και πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αυτοπροσώπως πει ότι ήταν εκδικητική η πράξη. Η απόφαση της Ανιές Καλαμάρ ουσιαστικά δικαιώνει την στάση της Τεχεράνης, που εξ αρχής χαρακτήρισε την αμερικάνικη επίθεση ως Τρομοκρατική Ενέργεια.

«Ο αρχιστράτηγος Σολεϊμανί ήταν αρχηγός των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ιράν στη Συρία και το Ιράκ. Δεδομένης της απουσίας οποιασδήποτε απειλής προς τις ΗΠΑ, η πράξη στην οποία προέβη η Ουάσιγκτον ήταν παράνομη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Μιλώντας στο Reuters, η ειδική εντεταλμένη του ΟΗΕ κατήγγειλε τις ΗΠΑ που δεν έδωσαν απολύτως καμμία πληροφορία για τις δολοφονίες, αλλά και τη στάση της διεθνούς κοινότητας, που «παραμένει σιωπηλή» έναντι της αμερικάνικης επιθετικότητας. Παρά την ξεκάθαρη παραβίαση βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, κανένας διεθνής οργανισμός δεν έχει τολμήσει να εγκαλέσει τις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Σολεϊμανί και των άλλων στρατιωτικών ηγετών.

Η κα Καλαμάρ προσθέτει ότι θα εισηγηθεί στον ΟΗΕ την απόδοση ευθυνών για τις στοχευμένες εκτελέσεις με drones, όπως και ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τη δράσην των στρατιωτικών drones.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν προχώρησε μόλις προ εβδομάδος στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Ντόναλντ Τραμπ και ακόμη 35 υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, για τη δολοφονία του στρατηγού και τους συν αυτώ.