Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τίθεται σήμερα το ζήτημα του νέου πτωχευτικού νόμου για ιδιώτες και επιχειρήσεις, το οποίο αναμένεται να ισχύσει στις αρχές του 2021.
Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις αφορούν και το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας για επιδότηση των δόσεων δανείων, συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία, το οποίο αναμένεται να καλύψει για εννιά μήνες τους τόκους των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά πλήττονται από την κρίση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Το πρόγραμμα για την προστασία της α’ κατοικίας πρόκειται να υποκαταστήσει το υπάρχον πλαίσιο, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς του ν. 4605/2019 θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Ωστόσο, η πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται δύσκολη καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν σχετικά με το πλέγμα της επιδότησης των δόσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ελληνική πλευρά προτείνει η επιδότηση να καλύπτει όλα τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση, ενώ η τρόικα -από την πλευρά της- συντάσσεται με ένα σενάριο επιδότησης «ευάλωτων κατηγοριών», βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων για την αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας και το ύψος της οφειλής.
Επιπλέον, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για οριζόντια επιδότηση ανεξάρτητα δηλαδή από την αξία της προστατευόμενης κατοικίας και θα καλύπτει 330.000 νοικοκυριά, όπως έχουν ορίσει και οι τράπεζες.
Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι αστερίσκοι στη συγκεκριμένη πρόταση καθώς η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε δάνειο, με το ανώτατο ποσοστό επιδότησης να φτάνει το 90% της δόσης, και θα αφορά όσους πλήρωναν τακτικά τα δάνεια τους μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία.
Μάλιστα, η επιδότηση θα ισχύσει από τον Αύγουστο και για εννιά μήνες, ενώ θα βαίνει μειούμενη ανά 3μηνο.
Σχετικά με το ζήτημα του πτωχευτικού νόμου, στη διαπραγμάτευση αναμένεται να τεθεί το ποιος φορέας θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των οφειλετών που δηλώνουν πτώχευση και το κατά πόσον αυτός θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός.
Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα του ύψους της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται. Με βάση το προσχέδιο του πτωχευτικού που επικαλείται η εφημερίδα, η αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας ορίζεται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο οφειλέτη και προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ όταν ο οφειλέτης είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο οι μισές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά (στο υπάρχον σύστημα) για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν λάβει προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
Τράπεζες και funds ακυρώνουν τις μισές αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου του 2019 οπότε και συστάθηκε η σχετική πλατφόρμα για την προστασία της α’ κατοικίας, έως και τις 16 Ιουνίου 2020 είχαν υποβληθεί 4.596 αιτήσεις που έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες και στα fund. Από αυτές μόνο στις μισές, 2.317 αιτήσεις, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν δώσει προτάσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι τράπεζες θεωρούν ότι πρόκειται για “υπερβολικά γενναιόδωρο” όριο (αυτό των 200.000 ευρώ) και αντιπροτείνουν όριο κάτω των 100.000 ευρώ (πριν από την προσαύξηση με βάση τα προστατευόμενα μέλη), επισημαίνοντας ότι το 90% των δανείων καλύπτει αξία κατοικίας μικρότερη των 200.000 ευρώ».
Οι τράπεζες έχουν υπογραμμίσει πως η υπαγωγή στο νέο καθεστώς δεν σηματοδοτεί αυτομάτως και προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Τόσο οι ίδιες, όσο και η τρόικα, άλλωστε, επιμένουν πως υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της πτωχευτικής διαδικασίας και των προγραμμάτων επιδότησης.