Στην ολομέλεια της Βουλής τέθηκε προς ψήφιση τη Τρίτη 7 Ιουλίου η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ που αφορά τη παροχή εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας προς την Ελλάδα. Η συμφωνία, η οποία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, βρίσκεται εντός πλαισίων και πρόκειται να εντείνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως είπε συγκεκριμένα ο υπουργός στη Βουλή, η κύρωση αυτής της συμφωνίας είναι μια επωφελής υπόθεση, και συμπλήρωσε ότι αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο. Ακόμα αναφ΄λερθιηκε και στον αγωγό φυσικού αερίου «East-Med», υποστηρίζοντας πως με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό, άνοιξε ένας δρόμος κοινών γεωπολιτικών συμφερόντων, ιδιαίτερα στο πεδίο της εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Αυτό έχει αντίκτυπο και στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας», υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ισχυρίστηκε ότι στο τελευταίο ταξίδι του κυβερνητικού επιτελείου στο Ισραήλ, επιβεβαιώθηκαν τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας.
«Θα έλεγα, δώσαμε διαβεβαιώσεις για εντατικοποίηση των επαφών με ισραηλινές εταιρείες στον χώρο της παραγωγής αμυντικού υλικού, οι οποίες ενδιαφέρονται για συνέργειες και συνεργασία, ακόμα και με όρους συμπαραγωγής στην Ελλάδα, με ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, σε μια πλειάδα αμυντικού υλικού», είπε συγκεκριμένα ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Μάλιστα ενέτεινε την άποψη περί επικείμενων συνεργασιών, υποστηρίζοντας ότι αν δεν ήταν οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού, θα είχαν ήδη αρχίσει οι επισκέψεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, των στελεχών των εταιρειών, στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι από το Αύγουστο θα υπάρξουν τόσο κινητικότητα όσο και συγκεκριμένες προτάσεις.
Την ώρα που το Ισραήλ έχει εξαγγείλει την προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών, αν και για δικούς της πολιτικού λόγους η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει για αόριστο διάστημα την προσάρτηση, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημαντικότητα του ζητήματος για το οποίο η διεθνής κοινότητα έχει λάβει θέση. Στη Βουλή άνοιξε το παλαιστινιακό ζήτημα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να διατείνεται ότι σήμερα κακώς η συζήτηση αυτής της συμφωνίας εκτρέπεται σε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για το παλαιστινιακό.
«Η 1η/7, η “αποφράς” ημέρα, που χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για την αντίθεση σε αυτή τη συμφωνία, λόγω της εκπεφρασθείσας εξαγγελίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ, πέρασε. Ερχόμαστε σήμερα, 7 Ιουλίου, δεν προσαρτήθηκε τίποτα μέχρι τώρα, απλά υπάρχει αυτή η εξαγγελία. Γνωρίζουμε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ έχει να κάνει με κυβέρνηση συνεργασίας και υπάρχουν και άλλες απόψεις στο εσωτερικό της και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης για τις προσαρτήσεις», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Ασκώντας δε, κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «είναι το κόμμα που ως κυβέρνηση είχε υπογράψει αυτή τη συμφωνία, το 2016».
Από πλευράς της η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, είχε πει ότι το κόμμα της, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει «παρών» στη συμφωνία διότι γίνονται, εκ μέρους του Ισραήλ, μονομερείς ενέργειες που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
Παρόλα αυτά επιχειρώντας να αμυνθεί για την εξωερική πολιτική συνεργασίας με το Ισραήλ, την οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει κατά τη διακυβέρνησή του, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε ακολουθήσει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο αυτής, είχε προετοιμάσει τη σύναψη της συμφωνίας αυτής.
«Η συμφωνία που συζητάμε σήμερα ξεκίνησε στο πλαίσιο συνεργασίας της χώρας με το Ισραήλ για προμήθειες εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας και έγινε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της κοινώς ωφέλειας των δύο χωρών», είπε η βουλευτής, πρόσθεσε όμως ότι σήμερα η εξέλιξη των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με τη δρομολόγηση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ρίχνει τη σκιά της σε αυτή τη συζήτηση, διότι θα αυξήσει την ένταση και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,επέμεινε στη γραμμή περί ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και υποστήριξε πως ως κυβέρνηση, επεδίωξε προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου και της θέσης της χώρας και την εξυπηρέτηση των κυριαρχικών συμφερόντων.
«Η θέση μας είναι σαφής. Απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις συζητήσεις με το Ισραήλ, πάντοτε έθετε και τη διάσταση των ελληνικών θέσεων για το σεβασμό στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, «αλλά δεν ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει οποιαδήποτε τέτοια νύξη, αν και πήγε στις παραμονές του χρονικού ορίου που έχει θέσει το Ισραήλ για την ενεργοποίηση της απόφασης προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών».
Το κράτος του Ισραήλ «για 53 χρόνια διατηρεί καθεστώς κατοχής επί των παλαιστινιακών εδαφών, ένα κράτος που φυλακίζει και δολοφονεί ακόμα και μικρά παιδιά»
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, που ανέφερε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την εμβάθυνση της στρατηγικής διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην άμυνα και την ενέργεια, με το κράτος του Ισραήλ που «για 53 χρόνια διατηρεί καθεστώς κατοχής επί των παλαιστινιακών εδαφών, ένα κράτος που φυλακίζει και δολοφονεί ακόμα και μικρά παιδιά, που ετοιμάζεται, με τις πλάτες των ΗΠΑ, να προσαρτήσει την κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, κάνοντας κουρέλι ακόμη και ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως «οι μπίζνες που επαγγέλλονται οι συμφωνίες αυτές, τρέχουν μαζί με την πολεμική προπαρασκευή και είναι άρρηκτα δεμένες με την βία, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό» και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να κοροϊδεύει, κρύβοντας ότι αυτές οι συμφωνίες που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα, είναι το καλούπι για διευρυμένη εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και δεν έχουν σχέση με τη διασφάλιση της ειρήνης».
Το «κράτος δολοφόνος»
Από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θασνάσης Παφίλης σε αυστηρό ύφος τόνισε ότι «τη μεγάλη προσφορά την έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που αναβάθμισε σε σημείο κορυφαίο τις σχέσεις με το Ισραήλ, όπως και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να εξοβελίσει τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού».
Ακόμα πρόσθεσε ότι «είναι κατοχική δύναμη το κράτος του Ισραήλ, ναι ή όχι; Κατέχει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών, ναι ή όχι; Δολοφονεί εδώ και τόσα χρόνια γυναίκες και μικρά παιδιά; Έχει χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους; Έχει αποκλείσει παράνομα τη Λωρίδα της Γάζας; Έχει βομβαρδίσει άμαχο πληθυσμό; Έχει ρίξει βόμβες φωσφόρου; Και δεν μιλάει κανένας! Και μας μιλάτε τώρα για δικαιοσύνη και κράτος που θα βοηθήσει την άμυνα της χώρας μας!».
Τέλος αποκάλεσε το κράτος του Ισραήλ «κράτος-δολοφόνο» και «κράτος-αιχμή του δόρατος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού». Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία.
«Μια εξωτερική πολιτική χωρίς αρχές είναι καταδικασμένη σε αποτυχία»
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, σημείωσε ότι και αυτή η αμυντική συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ, είναι το αποτέλεσμα της στροφής που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική εξωτερική πολιτική, «στροφή που σημαίνει ανατροπή και πρωτοφανή περιφρόνηση των αρχών του διεθνούς δικαίου».
Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει καταλάβει παράνομα εδάφη της Παλαιστίνης και ετοιμάζεται να τα προσαρτήσει, «είναι ένα κράτος που λειτουργεί χωρίς Σύνταγμα και η πολιτική εξουσία, διαχρονικά, δεν δέχθηκε συνταγματικά όρια στην άσκηση της εξουσίας της, ένα κράτος που έχει πυρηνικά και δεν δέχεται έλεγχο γι΄αυτά, ένα κράτος που χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου κατά αμάχων, ένα κράτος που για συγκεκριμένους λόγους δεν οριοθέτησε τα σύνορά του». Συμπλήρωσε τέλος ότι, «μια εξωτερική πολιτική χωρίς αρχές είναι καταδικασμένη σε αποτυχία». Όπως και το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 κλαταψήφισε.