Συγκεκριμένα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών»:
- Παίρνουν απόφαση χωρίς να είναι στη διάθεση της Επιτροπής τα πορίσματα των δύο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ. κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή, οι οποίοι για μήνες πραγματοποίησαν έρευνα για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis.
- Δεν συνεδρίασε η Επιτροπή για να συζητήσει την απόφαση βόμβα του αμερικανικού δικαστηρίου για τη Novartis Hellas, όπου αποκαλύπτεται πλήρως το κύκλωμα διαφθοράς και ο επηρεασμός κυβερνητικών αξιωματούχων, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, για την διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων. Θυμιζουμε ότι στελέχη του τότε κυβερνητικού σχηματισμού, όπως οι κ. Λυτζέρης, Ευαγγελάτος και Αντωνίου, κατέθεσαν ότι η τιμολόγηση ήταν πολιτική απόφαση, με υπογραφή υπουργού.
- Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε μάρτυρες που αποδείχτηκε ότι οι καταθέσεις τους ήταν ψευδείς. Πανηγύριζαν μέσω διαρροών, μετά την κατάθεση Φρουζή ότι καταρρέει η σκευωρία. Επτά φορές κατέθεσε ο συγκεκριμένος ότι το πρόγραμμα exactly δεν ήταν πρόγραμμα δωροδοκίας. Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται τέσσερις φορές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους Αμερικανούς ως πρόγραμμα διαφθοράς, γεγονός που επέσυρε τεράστια πρόστιμα ύψους 310 εκατ. ευρώ.
- Όσον αφορά τη βασική μάρτυρα της πλειοψηφίας, Ελένη Ράικου, αποδείχτηκε ότι οι ισχυρισμοί της ήταν ψευδείς ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. Την διέψευσαν έγγραφα των Αμερικανών που απεστάλησαν στις ελληνικές αρχές. Επίσης αποκαλύφθηκε στην πορεία της διαδικασίας ότι ο σύζυγός της είχε δοσοληψίες με τη Novartis, καθώς βρέθηκαν καταθέσεις από την εταιρεία στον κοινό τους λογαριασμό.
- Ο άλλος βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο αντιεισαγγελέας Αγγελής, αποδείχτηκε ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, παρά το γεγονός ότι ακόμη και τα έγγραφα τα οποία είχε προσκομίσει ο ίδιος στην Επιτροπή της Βουλής έδειχναν ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο, με βάση τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης εγκρίθηκε το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής για την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για σωρεία αδικημάτων που εκτίνονται και εκτός υπόθεσης Novartis. Μεταξύ των κατηγοριών, αυτή της εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων, όπως του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου που έχουν πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις στις υποθέσεις της Novartis και της λίστας Λαγκάρντ, σε μία πρωτοφανή στοχοποίηση της δημοσιογραφίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστική η κατηγορία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης συμμορίας, «και συγκεκριμένα ότι στην Αθήνα και από την ανάληψη των καθηκόντων του έως και τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όντας Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης με πρόθεση οργανώθηκε με άλλους (Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου) προκειμένου να διαπράξουν κακουργήματα και πλημμελήματα, ενώ ζητείται να ελεγχθεί ο ρόλος και άλλων φυσικών προσώπων που ενδεχομένως να έχουν διαδραματίσει συγκεκριμένους ρόλους και ιδίως του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη».
Όπως προκύπτει, η κυβερνητική πλειοψηφία βάζει στο κάδρο της δίωξης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου την δημοσιογραφία, στοχοποιώντας δημοσιογράφους που έχουν αποκαλύψει πλήθος σημαντικών υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος. Ειδικά στην υπόθεση Novartis, το πόρισμα των μελών της Νέας Δημοκρατίας περιγράφει «πλαίσιο σκευωρίας», του οποίου φέρεται να ηγείται ο Δ. Παπαγγελόπουλος, «με δημοσιογραφικούς βραχίονες τους κ.κ. Φιλιππάκη, Παπαδάκου, Τάρκα και Βαξεβάνη».
Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει στη δημοσιότητα το δικό της πόρισμα, με εισηγητή τον Σπύρο Λάππα, το οποίο εκτείνεται σε 254 σελίδες και 97.950 λέξεις: