Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός από τα αποτελέσματα της τετραήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αν και οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί για την Ελλάδα. Παρά το ότι η αρχική συμφωνία, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισεκατομμύρια από επιχορηγήσεις και 9,4 δισεκατομμύρια από δάνεια μνημονιακού χαρακτήρα, θα λάβει τελικά 19 δισεκατομμύρια από επιχορηγήσεις και 12 δισεκατομμύρια από δάνεια. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό», προσθέτοντας πως πρόκειται φιλόδοξη αντίδραση.
Υπερίσχυσε η γραμμή λιτότητας με μνημονιακό «μανδύα» για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (UPD)
«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία. Πρόκειται για πολύ φιλόδοξη αντίδραση στο συμμετρικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει “τη βοή των επικείμενων γεγονότων” με Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. και προϋπολογισμό 1.074 τρισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ κάτι παραπάνω από 19 δισ. ευρώ στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ. ευρώ. Τα χρήματα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.
Έγιναν κάποιες παραχωρήσει. Το τίμημα για να δεχθούν οι φειδωλές χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ 390 δισ. ευρώ πακέτο επιχορηγήσεων και 360 δισ. σε δανεισμό το τίμημα ήταν οι συμβιβασμοί και να πάρουν οι φειδωλές χώρες κάποιες επιστροφές».
Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων.
Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη».
Παράλληλα, επιχείρησε να δώσει εικόνα« success story» τα ποσά που διατεθούν στην Ελλάδα από το 2021 στο πλαίσιο του επταετούς προϋπολογισμού της Κομισιόν για την περίοδο 2021 – 2027, λέγοντας ότι γυρνά στη χώρα με 70 δισεκατομμύρια τα οποία στην πραγματικότητα αφορούν περίοδο επταετίας.