«Ουδέποτε παρεμπόδισα την κατάσβεση πυρκαγιών, ούτε εμπόδισα τη χρήση εναέριων ή άλλων μέσων για ιδιοτελείς ή άλλους σκοπούς, αλλά εργάστηκα σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου στο Πυροσβεστικό Σώμα, ιδιαίτερα κατά το διάστημα που ήμουν αρχηγός με ζήλο και αυταπάρνηση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο εξώδικο.
Ακόμα, ο Β. Καπέλιος καλεί τον Β. Ματθαιόπουλο να δηλώσει εγγράφως ότι οι φράσεις που αναφέρονται στον ίδιο δεν ειπώθηκαν ποτέ από τον δεύτερο, ειδάλλως, όπως αναφέρει, θα στραφεί εναντίον του ποινικά και αστικά.
Πυρά και από τον προϊστάμενό του στο Μάτι
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Real.gr, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος βάλλεται και από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής του 2018, την περίοδο της φονικής φωτιάς στο Μάτι, καθώς ο Σωτήρης Τερζούδης αναφέρθηκε κατά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, σε ελλειπή ενημέρωση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σ. Τερζούδης, θεωρεί τον τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων Β. Ματθαιόπουλο, καθώς και τον διοικητή του ΕΣΚΕ, Γιάννη Φωστιέρη, ως υπεύθυνους, καθώς τον Ιανουάριο του 2019 ανέφερε πως δεν είχε σαφή εικόνα για την πυρκαγιά, δείχνοντας τους δύο άνδρες.
«Δεδομένης της δυσλειτουργίας του αναλογικού σήματος επικοινωνιών, (ασυρμάτου) δικαιολογείται μερικώς η λειτουργία παράλληλων συστημάτων επικοινωνίας, αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Από το υλικό της δικογραφίας φαίνεται ότι όλοι σκεδόν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνά τους. Σε αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ελλιπής ενημέρωση μου… Σαφή εικόνα για την πυρκαγιά ουδέποτε απέκτησα, καθώς ουδείς με ενημέρωσε για την ως άνω εικόνα και η ιδίως αναφέρω τον υπαρχηγό επιχειρήσεων και το διοικητή του ΕΣΚΕ, ως είχαν υποχρέωση… Σύμφωνα με την εκτίμηση μου λαμβάνοντας υπόψη το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επικοινωνούσαν απευθείας με τον υπαρχηγό επιχειρήσεων ( Βασίλη Ματθαιόπουλο) και τον διοικητή του ΕΣΚΕ, η εικόνα που είχαν οι ανωτέρω ήταν διαφορετική από την εικόνα που είχα εγώ και ο λόγος είναι ότι ουδέποτε μου μετέφεραν την ακριβή εικόνα. Επισημαίνω ότι οι ανωτέρω παρευρίσκοντο αμφότεροι συνεχώς στο γραφείο του διοικητή του ΕΣΚΕ, όπου είχαν ασύρματη επικοινωνία και για τα επίγεια και για τα εναέρια μέσα, που σημαίνει ότι άκουγαν σε πραγματικό χρόνο ότι ελέγετο – διεμείβετο στο πεδίο του συμβάντος και αντίθετοι τυχόν ισχυρισμοί περί ελλιπούς ενημέρωσης των δεν ευσταθούν….» φέρεται να δήλωσε ο Σ. Τερζούδης.
«Με βάση τα δεδομένα, η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο ΕΣΚΕ ήταν σημαντική, καθώς έπρεπε να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμη και την πυροσβεστική υπηρεσία. Ειδικότερα, θα μπορούσε να κάνει ενημέρωση των πολιτών με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να δοθούν οδηγίες για μέτρα αυτοπροστασίας των πολιτών και γενικότερα οδηγίες για την διαχείριση του συμβάντος τόσο από τους πολίτες όσο και από τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης, θα μπορούσα να συγκαλέσει νωρίτερα το ΚΣΟΠΠ, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την λήψη αναγκαίων μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις» φέρεται να δήλωσε ακόμα, ενώ σημειώνεται πως ρίχνει τις ευθύνες για τη διαχείρηση στο Μάτι στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, στον τότε Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, σε δέκα ακόμη αξιωματικούς (εκ των οποίων οι περισσότεροι αποστρατεύθηκαν από τον ίδιο, μετά τις πρώτες κρίσεις των αξιωματικών), αλλά και στον πρώην Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.