Ερωτήματα σχετικά με την νέα διοίκηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών που διαχειρίζεται το κτήμα Συγγρού αλλά και με τη γενικότερη «ανάπλαση» του Δάσους Συγγρού θέτει σε ανακοίνωση της η «Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Δάσους Συγγρού».

Η Ανοιχτή συνέλευση στέκεται και στις « δηλώσεις περί ανάπλασης του δάσους» από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας, Μάκη Βορίδη, ενώ παραθέτει και κάποια γεγονότα που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο καιρό στο δάσος, όπως η τοποθέτηση φράχτη πάνω στην μάντρα περιμετρικά του Δάσους.

«Οι εργασίες οι οποίες γινόντουσαν με εντολή του Ι.Γ.Ε διακόπηκαν όταν περίοικοι διαμαρτυρήθηκαν, ενώ ύστερα από επίμονες ερωτήσεις προς τον επικεφαλής των έργων έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε καμία πολεοδομική ή οποιουδήποτε άλλου είδους άδεια για την ανέγερση του φράχτη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

Από το Σεπτέμβριο του 2019, η καινούρια διοίκηση του ΙΓΕ(Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών), που διαχειρίζεται το κτήμα Συγγρού, κρατάει μια πολύ περίεργη στάση, όσον αφορά τα καθήκοντά της. Με τις ευλογίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας, Βορίδη, κάνει δηλώσεις περί ανάπλασης του δάσους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπουν ιδιωτικά συμφέροντα σε αυτό.

Από την πρώτη στιγμή, κάτοικοι της περιοχής, και όχι μόνο, θορυβήθηκαν από αυτές τις δηλώσεις, που δεν άργησαν να γίνουν πράξη. Ούτε ένα μήνα μετά, το ΙΓΕ βγάζει ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει την είσοδο στο δάσος μετά τις 22.00 το βράδυ, κλειδώνοντας τις εισόδους σε αυτό. Ευτυχώς, οι γείτονες του δάσους αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που επιφέρει αυτή η πρώτη «απαγόρευση πρόσβασης», οργανώνονται αυθόρμητα και κρατάνε τις πύλες ανοιχτές, παρά τις πιέσεις από το ΙΓΕ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η διοίκηση κάνει προκήρυξη διαγωνισμού για το πάρκινγκ του δάσους, γιατί «το χρησιμοποιούν άνθρωποι άσχετοι με το δάσος και μειώνουν την ικανότητα εξυπηρέτησης των χρηστών του». Εμείς δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι θα κερδίσουν οι χρήστες του δάσους, αν για να το χρησιμοποιήσουν θα πρέπει να πληρώσουν αντίτιμο σε κάποιον ιδιώτη.

Μέσα στον Ιούνη έγιναν δύο πολύ σημαντικές κινήσεις στο δάσος. Από τη μία έχουμε την κατασκευή υδατοδεξαμενής πυρόσβεσης που θα εξυπηρετεί όλο το λεκανοπέδιο, σε σημείο που έχει κηρυχθεί αναδασωτέο και παρανόμως δεν έχει αναδασωθεί όλα αυτά τα χρόνια, και από την άλλη την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης, Χατζιδάκη, γνωστό για τις περιβαντολλογικές του ανησυχίες, ο οποίος επιβεβαίωσε, θολά, ότι υπάρχει πλάνο ανάπλασης του δάσους.

Τέλος, την Τετάρτη 15/7, ιδιωτικό συνεργείο τοποθέτησε στην είσοδο του δάσους Συγγρού στην Βορείου Ηπείρου, ένα κομμάτι φράχτη πάνω στην μάντρα. Οι εργασίες οι οποίες γινόντουσαν με εντολή του Ι.Γ.Ε διακόπηκαν όταν περίοικοι διαμαρτυρήθηκαν, ενώ ύστερα από επίμονες ερωτήσεις προς τον επικεφαλής των έργων έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε καμία πολεοδομική ή οποιουδήποτε άλλου είδους άδεια για την ανέγερση του φράχτη.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής και συλλογικότητες βρέθηκαν στην είσοδο της Βορείου Ηπείρου και συζήτησαν για την πρωινή ενέργεια του Ι.Γ.Ε και τα νεφελώδη σχέδια υπουργείων και Ι.Γ.Ε για την ανάπλαση του δάσους. Έγινε σε όλες και όλους αντιληπτό πως η προσπάθεια να τοποθετηθεί ο εν λόγω (κακόγουστος) φράχτης δεν μπορεί παρά να συνδέεται στενά με την επιχειρούμενη ανάπλαση, που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι σαν στόχο έχει την οικονομική αξιοποίηση του δάσους.

Άμεσα λοιπόν, όσοι και όσες βρέθηκαν στην είσοδο της Βορείου Ηπείρου αποφάσισαν να «αποκαθηλώσουν» τον καινούργιο φράχτη ώστε με την συμβολική αυτή κίνηση να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η τοπική κοινωνία είναι ενήμερη για τα σχέδια τους και έτοιμη να αντιδράσει με αποφασιστικότητα ώστε να προφυλάξει το Συγγρού από κάθε λογής επιχειρηματική αξιοποίηση.

Μετά το πέρας της ενέργειας και ενώ ο κόσμος αποχωρούσε έκανε την εμφάνιση της μία ομάδα Δίας η οποία με προκλητικό ύφος ενημέρωσε ότι πρέπει να γίνει μαζική εξακρίβωση στοιχείων καθώς υπήρχε «συμβάν». Στις ερωτήσεις που δέχτηκαν περί του ποιο είναι το «συμβάν» το οποίο τους αναγκάζει να μπουν μέσα στο δάσος και να ζητάνε από 15 ανθρώπους τα στοιχεία τους,η απάντηση ήταν ότι δεν ήταν υποχρέωση τους να ενημερώσουν περί τίνος πρόκειται. Φυσικά όλες και όλοι αντιλήφθηκαν ποιο ήταν το ζήτημα όπως και ποιος ήταν σκοπός των διάδων. Το φακέλωμα όσων συμμετέχουν σε δράσεις που επιχειρούν να ορθώσουν ανάχωμα στα σχέδια που εξυφαίνονται για την ανάπλαση του Συγγρού.

Τα 15 άτομα που εκείνη την στιγμή βρισκόμασταν στο σημείο αρνηθήκαμε τον έλεγχο και αποχωρήσαμε περπατώντας μέσα από το δάσος. Ως απάντηση οι δυνάμεις της αστυνομίας που στο μεταξύ είχαν πληθύνει μπήκαν στο δάσος, με τις μηχανές, σε μία προσπάθεια να μας κυνηγήσουν, ενώ δυνάμεις στάθηκαν και σε διάφορες εξόδους του Συγγρού. Δυστυχώς όμως, για την αστυνομία, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κανέναν και καμία με αποτέλεσμα να γυρίζουν άσκοπα μέσα στο δάσος. Φανταζόμαστε ότι αντιλήφθηκαν ότι είναι μειονέκτημα να κυνηγάς μέσα σε ένα δάσος ανθρώπους που το ξέρουν σαν την τσέπη τους.

Εντυπωσιακή, όμως, ήταν και η στάση του Ι.Γ.Ε. Ο άτυπος(;) εκπρόσωπος τύπου, αντιπρόεδρος Κόκκαλης ενημέρωσε ότι ο φράχτης μπήκε κατά λάθος στο σημείο και ότι σύντομα θα αφαιρεθεί. Την επόμενη μέρα ενημέρωσε μάλιστα, ότι πράγματι τον αφαίρεσε συνεργείο που έστειλε. Μάλλον το ψέμα,τους έχει γίνει δεύτερη φύση στο Ι.Γ.Ε και δείχνει και το βαθμό αξιοπιστίας των λεγόμενων τους.

Άκρως ενδιαφέρουσα, επίσης, ήταν μία γρήγορη αναζήτηση στην Διαύγεια. Φαίνεται λοιπόν, ότι ο κατά τα άλλα ανεπαρκής προϋπολογισμός του Ι.Γ.Ε, σπαταλιέται σε έργα αμφιβόλου αξίας και περίεργων σκοπών. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι δόθηκαν 18.000 ευρώ για την ανέγερση γαλβανιζέ φράχτη,συνολικού μήκους διακοσίων μέτρων, ο οποίος θα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα κάποιος ή κάποια να μπει στο δάσος μέρα που αυτό θα είναι κλειστό λόγω επικινδυνότητας. Τα ερωτήματα όμως που γεννούνται είναι πολλά. Το πρώτο είναι το παράλογο του πράγματος, ότι ενώ όπως λέει το ίδιο το Δ.Σ του Ι.Γ.Ε, ο προϋπολογισμός είναι μικρός και ελλιπής, ένα τόσο σημαντικό ποσό δεν κατευθύνεται στην ουσιαστική θωράκιση του δάσους αλλά σε έναν πραγματικά ηλίθιο φράχτη. Και είναι ηλίθιος γιατί είναι γελοίο να πιστεύεις ότι μπορείς να μετατρέψεις ένα τόσο μεγάλο δάσος σε φρούριο. «Τρύπες» πάντα θα υπάρχουν και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα ο καθένας.

Αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς εύκολα είναι γιατί τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν για δομές πυρόσβεσης (και δεν εννοούμε την μάλλον άχρηστη δεξαμενή) την στιγμή που πάλι οι ίδιοι δηλώνουν την ανεπάρκεια της. Μόνο προβληματισμό πρέπει να γεμίζει την τοπική και όχι μόνο κοινωνία η «επένδυση» σε φράχτες που παραπέμπουν σε φρούρια (ενώ θα τοποθετηθεί με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού και συρματόπλεγμα) και μεταφέρουν την συζήτηση για την πυρόσβεση στον αποκλεισμό των επισκεπτών που «φωτογραφίζονται» ως επικίνδυνοι για το δάσος και όχι στα πραγματικά μέτρα πρόληψης και πυρόσβεσης.

Εδώ η υποκρισία περισσεύει καθώς την στιγμή που παράγοντες του Ι.Γ.Ε εμφανίζονται ως ήρωες που κρατάνε με νύχια και με δόντια ζωντανό το δάσος, δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη να κάνουν έστω τα αυτονόητα. Κοιτώντας και πάλι την Διαύγεια θα δει κανείς ότι έπρεπε να φθάσουμε 15 Ιουνίου για να κυρώσει το Ι.Γ.Ε σύμβαση για τον καθαρισμό του Συγγρού και όπως γνωρίζουμε οι περίοικοι να χρειαστεί να μπει ο Ιούλης για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Φανταζόμαστε πως η δικαιολογία θα υπάρχει έτοιμη και θα εμπλέκει καμιά σειρά υπουργείων που άργησαν να αποδώσουν τα κονδύλια στον οργανισμό, που μάλλον όμως μέχρι πέρσι δεν αργούσαν, την στιγμή που την Τετάρτη 15/7 το συνεργείο που έστειλε το Ι.Γ.Ε «αποκαθήλωνε» τον φράχτη που είχαν ήδη κατεβάσει από εχθές περίοικοι. Ελπίζουμε τουλάχιστον να μην πληρώθηκε ξεχωριστά για την δουλειά αυτή ο εργολάβος.

Ας βάλουν στο μυαλό τους οι «υπεύθυνοι» του Ι.Γ.Ε που με χαρά βγαίνουν μπροστά και αναλαμβάνουν την ευθύνη για την όποια ανάπλαση του Συγγρού ότι σε κάθε κίνηση που θα γίνει προς αυτή την κατεύθυνση θα βρουν απέναντι τους αντίδραση. Εμείς πάντως θα τους συμβουλεύαμε να μην είναι τόσο αφελείς και να μην εκτίθενται τόσο γιατί είναι οι πρώτοι που θα «καούν» πολιτικά έχοντας απλά διατελέσει τους χρήσιμους ηλίθιους του υπουργείου και του Δήμου. Ας καταλάβουν την θέση τους και ας αρκεστούν στο ρόλο τους και ας αφήσουν τα φιλόδοξα σχέδια για αυτούς που τα εκπονούν κιόλας.