Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για το πρόγραμμα «γέφυρα» το οποίο αφορά την επιδότηση δανείων με υποθήκη στην α΄ κατοικία όσων επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση για 9 μήνες των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό όταν οι ρυθμίσεις κατατέθηκαν στη Βουλή, το πρόγραμμα θα έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με το είδος των δανείων στο πρόγραμμα που αφορά δανειολήπτες στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Διαβαθμίσεις στο πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότηση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία
Για όσους έχουν ενήμερα δάνεια, η επιδότηση φτάνει στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 70%.
Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.
Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 30%.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας την ψηφιακή πλατφόρμα, δήλωσε πως «επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018. Έτσι δίνουμε λύση σε μια ομάδα δανειοληπτών που δεν προστατεύονταν με τον Νόμο 4605/2019».
Επιπλέον, έκανε λόγο ότι «καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών, με την έμπρακτη στήριξη του Κράτους, αφού επιδοτούμε ένα σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων, λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο».
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρησης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, «μετά την υποβολή της αίτησης, διενεργείται ο έλεγχος επιλεξιμότητας και ειδοποιείται ο πολίτης, εντός 15 ημερών».
«Εφόσον είναι επιλέξιμος και έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο, τότε καλείται από την τράπεζα, έτσι ώστε να προβούν σε ρύθμιση του δανείου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μόλις ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία και ολοκληρωθεί η αναστολή πληρωμών, τότε ξεκινά και η καταβολή της επιδότησης για διάστημα 9 μηνών.
Ο πολίτης έχει την υποχρέωση να καταβάλλει το ποσοστό της μηνιαίας δόσης δανείου που του αντιστοιχεί και επίσης να αποπληρώνει το δάνειο του, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της κρατικής επιδότησης» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με την επίσπευση των εκδικάσεων για υποθέσεις δανειοληπτών που χουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς εκκρεμούν προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο, που φτάνει ακόμη και μετά το 2027. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έως το 2022.
Οι αστερίσκοι
Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.gr, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι στο εν λόγω πρόγραμμα θα ενταχθούν πάνω 300.000 στεγαστικά δάνεια, από τα οποία τα 200.000 αφορούν εξυπηρετούμενα δάνεια και τα υπόλοιπα 100.000 ανήκουν στα μη εξυπηρετούμενα.
Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι θα υπογράφουν αίτηση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου η πλατφόρμα να αναζητήσει τυχόν κρυφή περιουσία ή εισοδήματα.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξει δέσμευση από τους δικαιούχους ότι θα εξυπηρετούν κανονικά το στεγαστικό τους δάνειο, για διάστημα από 6 έως 18 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του εννεαμήνου της επιδότησης.
Άξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι αν οι δικαιούχοι μετά το πέρας του 9μηνου (όσο δηλαδή διαρκεί το πρόγραμμα «γέφυρα») διακόψουν την κανονική πληρωμή των δόσεων (εντός 6-18 μηνών), θα κληθούν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 2% μηνιαίως. Το ποσό θα βεβαιώνεται ως έσοδο προς το Δημόσιο και θα επιδιωχθεί η είσπραξή του με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Τέλος, όσοι λάβουν επιδότηση, αλλά διαπιστωθεί εκ των υστέρων από διασταυρώσεις ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε επειδή είχαν και άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που απέκρυψαν είτε επειδή δεν είχαν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο όλο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 5%, από τον χρόνο καταβολή τους.