Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, πέρασε από το περιφερειακό συμβούλιο παράταση και αύξηση προϋπολογισμού προγράμματος που υλοποιείται μεταξύ Περιφέρειας και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τη «διαχείριση κρουσμάτων επιδημίας Covid-19 κατ’ οίκον» -ένα πρόγραμμα που έως σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα του.

Ο προϋπολογισμός του αυξήθηκε από 199.000 ευρώ αρχικά σε 489.000 ευρώ και η διάρκειά του παρατάθηκε έως 31/12/2020. Η παράταση έρχεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς οι συμβάσεις υπογράφηκαν στις 8/5/2020 και είχαν διάρκεια 3 μηνών.

Ειδικότερα, η αύξηση κατά 290.000 ευρώ αναλύεται σε 41.529,88 ευρώ για την κάλυψη του κόστους φορολογικών και ασφαλιστικών κρατήσεων του προσωπικού «που δεν είχε ληφθεί υπόψη στην αρχική προγραμματική σύμβαση» και 248.688,44 ευρώ για την κάλυψη του κόστους της εκτέλεσης της σύμβασης, στη διάρκεια της παράτασης έως 31.12.20.

«Σκοπός του έργου είναι η αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19 μέσα από την ανάπτυξη διαδικασίας διάγνωσης, για την ύπαρξη ή όχι της λοίμωξης του κορωνοϊού, με λήψη διαγνωστικού τεστ σε ύποπτους ασθενείς, στο σπίτι τους» αναφέρει το έγγραφο τροποποίησης και παράτασης του προγράμματος, όπως αναφέρει το έγγραφο στη Διαύγεια.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αφήνει αιχμές για μεθόδευση με στόχο να αποφευχθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως συμπεραίνεται από τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, που αρνήθηκε να εγκρίνει την τροποποίηση έχοντα ενστάσεις.

Σημειώνεται ότι η προγραμματική σύμβαση είχε αρχικά εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο στις 16 Απριλίου με το όριο για προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο να είναι 200.000 ευρώ -ένα όριο που αυξήθηκε με ΠΝΠ για την πανδημία στις 900.000 ευρώ, και αφορούσε «δημόσιες συμβάσεις προμήθειας αγαθών (…) και όχι προγραμματικές συμβάσεις όπως η εξεταζόμενη», τονίζει η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, επισημαίνοντας στην περιφερειακή αρχή ότι «επιβάλλεται να διενεργηθεί προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας».

Επιπλέον 230.000 ευρώ

Επιπλέον, στη συνεδρίαση στις 29/7 στο περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας υπήρξε εισήγηση για την έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης α) για την εγκατάσταση Τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης των πολιτών και β) τη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Περιφέρειας Αττικής και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στα πλαίσια του σχετικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid – 19, για το διάστημα 01/07/2020 – 31/12/2020.

Η εισήγηση -η οποία εγκρίθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο- αφορά το εκτιμώμενο σύνολο δαπάνης το οποίο ανέρχεται σε 230.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).