Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες και άλλα επικίνδυνα υλικά στον ελλαδικό χώρο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παπαναστάσης και Γιώργος Μαρίνος.
Σύμφωνα με τον 902.gr, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι «οι ισχυρότατες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη 4 Αυγούστου το λιμάνι της Βηρυτού, με τα τραγικά αποτελέσματα δεκάδων νεκρών, χιλιάδων τραυματιών και τεράστιων υλικών καταστροφών στην πόλη, προκάλεσαν δημοσιεύματα, σε ελληνικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για ύπαρξη αντίστοιχων υλικών στη Ελλάδα, αποθηκευμένων σε απολύτως ακατάλληλες συνθήκες.
Μεταξύ άλλων γίνονται αναφορές για προσωρινά αποθηκευμένες και ευρισκόμενες υπό δικαστική διερεύνηση αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες σε χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων και σε ύπαρξη άγνοιας στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση που βρίσκονται αυτές οι εκρηκτικές ύλες.
Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, απαιτούνται σαφείς απαντήσεις και επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί:
Πού και σε τι ποσότητες βρίσκονται αυτές οι αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες ή και χημικές ουσίες κατάλληλες για παρασκευή εκρηκτικών υλών;
Κάτω από ποιες συνθήκες βρίσκονται αυτές αποθηκευμένες;
Πληρούν οι συνθήκες αποθήκευσης τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις και κυρίως τις αποστάσεις ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές;
Οι υπάρχουσες κρατικές ή ιδιωτικές βιομηχανικές υποδομές κατασκευής εκρηκτικών υλών, η αποθήκευση των σχετικών πρώτων υλών, αλλά και του παραγόμενου προϊόντος πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις ασφαλείας;
Τέλος, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης;».
Εκατοντάδες τόνοι κατασχεμένων εκρηκτικών – Powergel, ANFO και νιτρικής αμμωνίας στη Β. Ελλάδα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Vice.com, εκατοντάδες τόνοι κατασχεμένων εκρηκτικών – Powergel, ANFO και νιτρικής αμμωνίας– αντίστοιχων με αυτά που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, παραμένουν τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε στρατόπεδα πυρομαχικών στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για το φορτίο δύο διαφορετικών πλοίων, συνολικά 81 κοντέινερ, τα οποία δεσμεύτηκαν από τις ελληνικές Αρχές γιατί θεωρήθηκε ότι μεταφέρονταν στο Σουδάν και τη Λιβύη αντίστοιχα, παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο, ενώ το μέσο έχει στα χέρια του σειρά δικαστικών και στρατιωτικών εγγράφων στα οποία αποκαλύπτεται η επικινδυνότητα των φορτίων και ο πονοκέφαλος των ειδικών υπηρεσιών για τη διαχείριση της υπόθεσης.
Δημοσίευμα στο tovima.gr αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα παράγονται και διακινούνται ετησίως περίπου 12.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου και άλλων εκρηκτικών υλών, ποσότητα περίπου πενταπλάσια από αυτήν που προκάλεσε την καταστροφή στον Λίβανο.
Ειδικότερα, το μέσο αναφέρει ότι η μεγαλύτερη αποθήκη είναι στην Τανάγρα και ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία όπου εκεί βρίσκονται περίπου 2.600 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Στα Δερβενοχώρια εντοπίζεται άλλη αποθήκη, που έχει 1.500 τόνους της συγκεκριμένης ύλης. Επίσης μεγάλος χώρος φύλαξης εκρηκτικών, με 680 τόνους νιτρικού αμμωνίου, υπάρχει στα Γρεβενά, όπως και στο Καλοχώρι και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Τέλος, υπολογίζεται ότι σε 20 τουλάχιστον μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν αποθήκες εκρηκτικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.