Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, θα έχει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, την Παρασκευή, καθώς οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται με το Oruc Reis να παραμένει σε περιοχή που η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα. Οι συνάντηση θα αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διεξαχθεί στη Βιέννη, ενώ την Παρασκευή θα συγκληθεί και το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως είπε, η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή στις 15:00 μέσω τηλεδιάσκεψης (με τον Δένδια να συμμετέχει από τη Βιέννη).
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, επιβεβαίωσε πριν από λίγο τη σύγκληση του Συμβουλίου βάζοντας ωστόσο στο τραπέζι και άλλα ζήτηματα πέρα από τις εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».
I will call an extraordinary Foreign Affairs Council meeting this Friday afternoon.
We will discuss urgent issues and address the situation in the Eastern Mediterranean, the Belarus Presidential elections, as well as developments in Lebanon.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 12, 2020
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis (συνοδεία δύο βοηθητικών ερευνητικών σκαφών και πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) συνεχίζει να κινείται βορειοανατολικά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τρίτη ημέρα, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να γράφει στο Twitter ότι «το Ορούτς Ρέις σκανάρει τις θάλασσές μας. Έως τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα σεισμικού καλωδίου θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για δύο διαστάσεων (2D) σεισμική έρευνα».
«Η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα»
Η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όμως πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.
«Θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Τόσο στο πεδίο των ερευνών όσο και στο τραπέζι, τασσόμαστε με το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία και τον διάλογο», δήλωσε ο Ακάρ στο Reuters.
Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της». Πρέπει να είναι γνωστό ότι οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη».
Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη
«Παρά ταύτα, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», δήλωσε ο Ακάρ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
«Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους».
Ο Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», δήλωσε.
Παρασκηνιακές προσπάθειες Βερολίνου για αποκλιμάκωση
Δημοσίευμα της «Καθημερινής» κάνει λόγο για παρασκηνιακές προσπάθειες του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης στην προοπτική έναρξης διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Το μέσο επικαλείται πηγές από το Βερολίνο οι οποίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης, με την καγκελαρία να εξακολουθεί ενεργά να έχει επαφές με όλους τους πρωταγωνιστές με στόχο ακριβώς τον απευθείας διάλογο Αθήνας – Άγκυρας.
Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στην προοπτική του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας».
«Οι παράνομες σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε θαλάσσια περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη NAVTEX και εκτείνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε μέρος της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας. Οι ενέργειές αυτές, σε συνδυασμό με την έντονη στρατικοποίηση της περιοχής που η Άγκυρα υποθάλπει και προωθεί, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε.
«Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη και νέων παράνομων σεισμικών ερευνών του Barbaros στα ανατολικά της Κύπρου, εντός νομίμως οριοθετημένης περιοχής, και ακολουθεί χρονικά την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στην προοπτική του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «όλες αυτές οι ενέργειες εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ δεν μπορούν παρά να συνυπολογισθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και των μέτρων που θα ληφθούν συλλογικά, ως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».
Γαλλικά και ισραηλινά αεροσκάφη στην Πάφο
Δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκάλυψε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και τέσσερα ελικόπτερα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο και μετέχουν σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.
Η συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι. Οι ασκήσεις θεωρούνται προπαρασκευαστικές μεγάλης άσκησης που θα πραγματοποιηθεί από κοινού από το Ισραήλ και την Κύπρο, αλλά και άλλες δυνάμεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Τα γαλλικά πολεμικά θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα, αφού όπως έχει γίνει γνωστό θα πραγματοποιούν περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα παρέχουν στήριξη και στα πλοία της Γαλλίας που βρίσκονται σε επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ, όπου στο «επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα διμερή θέματα των χωρών και η τουρκική παραβατικότητα».
Συνάντηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ Y. Amrani @GreeceMFA. Στο επίκεντρο της συζήτησης τα διμερή θέματα των χωρών μας και η τουρκική παραβατικότητα. pic.twitter.com/JkoOliqGYF
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 12, 2020
Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».
Συνάντηση Δένδια – Πάιατ
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με το Δένδια να κάνει Tweet ότι «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης».
Από την πλευρά του ο Πάιατ από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ευχαρίστησε τον Δένδια για την ενημέρωση και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε έναν ελληνοτουρκικό διάλογο για την ενεργειακή ανάπτυξη, ασφάλεια και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε δεύτερο Tweet ο Πάιατ έγραψε ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα οριοθέτησης στη θάλασσα ειρηνικά -σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία».
Το βράδυ της Τρίτης έλαβε χώρα συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) υπό τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών όπλων του ελληνικού στρατού και του υφυπουργού Στεφανή, και με αντικείμενο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, «την αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και το συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, παρουσία και του Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, Αντωνίου Οικονόμου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως «υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή».
Συμβούλιο Άμυνας και δίαυλος με Κύπρο απέναντι στην πορεία του Oruc Reis
Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο Νίκος Δένδιας, είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, την ώρα που από την Κομισιόν αρκούνται στο μήνυμα της «πλήρους αλληλεγγύης» σε Ελλάδα και Κύπρου, κάνοντας λόγο «επιπλέον κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν». Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε σε δήλωσή του πως «Η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα. Δε θα δεχθούμε τετελεσμένα, δε θα υπάρξει ανοχή στις προσπάθειες της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις εκκλήσεις του ΥΠΕΞ, η γερμανική αντίδραση που μεταφέρεται περιγράφεται ως «επιφυλακτικότητα του Βερολίνου», με το skai.gr να μεταδίδει πως η Γερμανία εκτιμά για το αίτημα σύγκλησης έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πως «μάλλον δεν βοηθά επί της ουσίας», αποδίδοντας μάλιστα την αποστροφή αυτή σε κυβερνητικό αξιωματούχο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αγκέλα Μέρκελ δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ερντογάν το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ η ίδια πηγή αφήνει αιχμές για το timing της υπογραφής της συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
«Αλληλεγγύη» από την Κομισιόν – Στον αέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
«Πορεία στα νοτιοανατολικά»
Για αλλαγή πορείας του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis έκαναν λόγο ελληνικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Τρίτης, το οποίο θέλουν να παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με κατεύθυνση ωστόσο νοτιοανατολική. Όπως αναφέρεται, το πλοίο συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ωστόσο πως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ναυτεμπορική, το πρωί της Τρίτης το πλοίο έκανε αντίστοιχους ελιγμούς, χωρίς στη συνέχεια να κινηθεί νοτιοανατολικά.
Νέα NAVTEX προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Άγκυρα θα αδειοδοτήσει νέες έρευνες στο Oruc Reis μέχρι το τέλος του Αυγούστου, στη δυτική πλευρά της τουρκικής υφαλοκρηπίδας –ανέφερε ο ίδιος. «Θα καθορίσουμε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας σε δυτικές περιοχές» είπε.
Η Τουρκία θα συνεχίσει «κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή πρόσθεσε.