Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν την Πέμπτη η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή με ταυτόχρονη στήριξη των διπλωματικών ενεργειών για την επίλυση των διενέξεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε την έκκληση της για διάλογο κάτι που τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι είναι διατεθειμένα να στηρίξουν.

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι εντάσεις. Γνωρίζουμε την κρίσιμη κατάσταση εκεί. Είμαι βέβαιη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία ενώσουν τις δυνάμεις τους, μπορούμε να βρούμε μια καλή λύση, η οποία θα καταστήσει εφικτή τη συνεργασία» δήλωσε η Μέρκελ.

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των κρατών-μελών της όταν αυτή τίθεται υπό αμφισβήτηση. Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αλλά και τον σεβασμό της κυριαρχίας», είπε ο Μακρόν, με τη Μέρκελ να προσθέτει ότι «δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές απειλές κατά της κυριαρχίας κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Επιπλέον, ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφατες διπλωματικές πρωτοβουλίες του Βερολίνου και του Παρισιού στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ήταν αντικρουόμενες αλλά συμπληρωματικές και πρόσθεσε ότι επιδιώκουν τους ίδιους στόχους, όπως η υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ και την προστασία της σταθερότητας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Γαλλία έστειλε στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ως απάντηση στην κίνηση της Τουρκίας να βγάλει το σεισμογραφικό Oruc Reis σε περιοχή που η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή της Γαλλίας πυροδότησε τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Διεθνή και εγχώρια δημοσιεύματα έκαναν τότε λόγο για υποβάθμιση του ρόλου της Γερμανίας λόγω της πρωτοβουλίας της Γαλλίας να στείλει πολεμικά πλοία, αλλά στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μακρόν υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της διπλωματικής πρωτοβουλίας της Μερκελ -λέγοντας ότι το Παρίσι θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «εμείς εμπλεκόμαστε ώστε ο διάλογος ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα να ξαναρχίσει. Εργαζόμαστε μαζί. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε».

Επίσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως «υπάρχει συσσωρευμένη μεγάλη ένταση».