Η Gretchen Parlato, 36 ετών σήμερα, είναι μια φιλόδοξα «αυθεντική ερμηνεύτρια». Η νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού «Τελόνιους Μονκ» το 2004 (Thelonious Monk International Jazz Vocals Competition), σχεδόν δεν ανοίγει το στόμα της όταν τραγουδάει, η φωνή της δεν ακούγεται πιο δυνατά από έναν ψίθυρο. «Γκρινιάζει απαλά λίγους στίχους, τεντώνει μερικές συλλαβές και προσθέτει άναρθρα φωνητικά που περισσότερο μοιάζουν με σόλο σαξόφωνο παρά με τραγούδι», αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Boston Globe. Αυτοορίζεται περισσότερο σαν μια μουσικός με όργανο τη φωνή της, παρά σαν τραγουδίστρια, είναι σαν να έχει χρίσει τον εαυτό της «το πιο ενεργητικό μέλος της προσωπικής της μπάντας».  

Η Parlato τα κάνει όλα «δικά της». Ακούγεται απολύτως φυσική μια τζαζ εκδοχή του Weak (ξεχασμένου R&B χιτ του 1992) ακουλουθούμενη από μπόσα νόβα (Doralice) και έναν διαφορετικό Μπιλ Έβανς (Blue in Green). Με την ερμηνεία της υφαίνει τις αμερικανικές τζαζ και ποπ φόρμες με κλωστές από όλο τον υπόλοιπο (κυρίως λατινοαμερικανικό) κόσμο. «Κάθε τραγούδι, κάθε στίχος που τραγουδώ, πρέπει να συνδέεται με κάτι προσωπικό, γι΄ αυτό και είμαι επιλεκτική. Αυτό όμως μου επιτρέπει να είμαι μέσα σε κάθε νότα και λέξη που βγαίνει από το στόμα μου. Διαλέξτε ένα κομμάτι και μπορώ να σας πω με λεπτομέρειες πώς συνδέεται με μια προσωπική μου ιστορία. Νομίζω ότι είναι κλειδί για έναν τραγουδιστή να βρίσκει τραγούδια με τα οποία να μπορεί να σχετιστεί προσωπικά. Kι αυτό είναι κάτι που περνάει και στον ακροατή του». Παλιότερα, όταν ολοκλήρωσε μια «σπαρακτική, υπέροχη εκτέλεση τού Ugly Beauty του Τελόνιους Μονκ», αναφέρει η Boston Globe, «το πλήθος βούλιαξε σε μια αποσβολωμένη σιωπή για οκτώ ή εννιά δευτερόλεπτα προτού την χειροκροτήσει. Για έναν τραγουδιστή, μεγαλύτερος έπαινος δεν υπάρχει».  

Info: Η Gretchen Parlato εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210-9213360), 28/03-01/04.