Την επέκταση του φράκτη στον Έβρο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δικαιολογώντας αυτή την κύνιση με αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο.
«Η Κυβέρνηση, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στην Ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου, αποφάσισε την επέκταση του υπάρχοντος φράχτη. Η επέκταση θα κατασκευασθεί σε σημεία που υποδείχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία» είπε.
Επιπλέον, με δεν παρέληψε να δώσει την πληροφορία ότι το έργο έχουν αναλάβει απο κοινοί «οι 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας», και ότι το συνολικό κόστος του θα είναι 63 εκατ. ευρώ. Η παράδοση του έργου θα γίνει τμηματικά σε διάστημα από 5 έως 8 μήνες από σήμερα.
Από την μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κατασκευή του φράκτη είπε:
«Απειλή υφίσταται και σήμερα. Ακόμη και σήμερα σημειώνονται σχεδόν καθημερινά απόπειρες εισόδου. Ορισμένες μέρες έχουμε εξάρσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρείται μαζική είσοδος από την πλευρά των τουρκικών συνόρων, η οποία φυσικά αποτρέπεται από τις οργανωμένες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι στην πρώτη γραμμή αλλά και τη δουλειά που πραγματοποιεί ο στρατός με έργα και εμπόδια που τοποθετεί. Απειλήθηκε και απειλείται ακόμα και σήμερα η δημόσια ασφάλεια διότι η αιφνίδια και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων είναι ένα γεγονός, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και καθιστά επιβεβλημένη την αντίδραση της ελληνικής πολιτείας προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τη χώρα και να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο του κορωνοϊού σε περίπτωση εισόδου πολλών ατόμων στη χώρα».
«Ο νέος φράχτης θα είναι από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα ύψους 5 μέτρων, απαρτιζόμενος από κατακόρυφες δοκούς. Το πάνω μέρος του φράχτη, περίπου 1 μέτρο, θα απαρτίζεται από λαμαρίνα πάχους πέντε χιλιοστών με αντιαναρριχητική λειτουργία. Το σύνολο των μεταλλικών στοιχείων θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα είναι σε βάθος 6 μέτρων μέσα στο έδαφος επειδή η περιοχή αυτή είναι πλημμυρική», πρόσθεσε.
Για τον φράκτη που υπάρχει ήδη στον Έβρο είπε ότι «ο υφιστάμενος φράχτης έχει υποστεί φθορές κυρίως στο συρματόπλεγμα διότι τα υλικά που κατασκευάστηκε ο φράχτης το 2012 είναι ένα απλό συρματόπλεγμα. Με την πρόσφατη οργανωμένη είσοδο έχει υποστεί φθορές και χρειάζεται αναβάθμιση ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες αποτροπής εισόδου. Θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος από χάλυβα ύψους 4,4 μέτρων. Το προσωπικό του ελληνικού στρατού συνέβαλε, συμβάλει και είναι εκεί καθημερινά για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι κατασκευάζονται οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια κατά μήκος του φράχτη για χρήση από τον ελληνικό στρατό. «Έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιτήρηση των συνόρων από την άλλη πλευρά γίνονται εργασίες σε 57 φυλάκια του ελληνικού στρατού για επισκευές και αναβαθμίσεις».
Ο Χρυσοχοΐδης επικαλέστηκε και τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο λέγοντας ότι κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 59.000 άτομα επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Θετικός με αστερίσκους ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι, «η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι αυτονόητη εθνική ανάγκη», ωστόσο, όπως είπε, «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί μόνο η επέκταση του φράχτη αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το μεταναστευτικό πρόβλημα που δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει».
«Δεν θα συμφωνήσουμε στη πολιτική λογική ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης γιατί δεν βοηθά αυτό, πέραν από το να εγείρει μισαλλόδοξα ή ακροδεξιά αντανακλαστικά. Είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων μας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, όμως υπάρχουν ερωτηματικά ως προς τον νέο φράχτη. Είναι απαραίτητο να έχει διόδους για πιθανή διέλευση όσων περνάνε νόμιμα.
Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα για να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, όμως υπάρχει έλλειμμα πως διαβάζουμε τη στάση της, ποιες διπλωματικές και επιθετικές κινήσεις κάνει», τόνισε μεταξύ άλλων η Γεροβασίλη.
Υπερ του φράκτη το ΚΙΝΑΛ
Υπέρ της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ δια του βουλευτή του Γιώργου Καμίνη, που συμφώνησε ότι είναι, «επιτακτική εθνική ανάγκη για την προστασία των χερσαίων συνόρων μας απέναντι στις προκλητικές και υβριδικές επιθέσεις της Τουρκίας».
Ερωτηματικά ωστόσο εξέφρασε μόνο ως προς το ύψος της δαπάνης του έργου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι, «η Θράκη και ο Έβρος ήταν πάντα στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας», ωστόσο όπως είπε, «η ίδια περιοχή έχει μπει στο κάδρο και στα σχέδια και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».
Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «ανάγει σε νούμερο ένα το προσφυγικό πρόβλημα, προβάλλοντας ως πανάκεια το ζήτημα του φράχτη και υποβαθμίζοντας άλλα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική και ουσιαστική φύλαξη των συνόρων».
«Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι το προσφυγικό πρόβλημα και η εργαλειοποίηση του λύνεται με ένα φράχτη», ανέφερε.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου έκανε λόγο για «Φαρανοϊκά έργα» και για «επικοινωνιακού χαρακτήρα σόου της κυβέρνησης».