Το σχέδιο αποτελείται από έξι σημεία, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας:

1. Δέσμευση για συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο σε μία πολιτική διαδικασία στην οποία θα λάβουν μέρος όλες οι πλευρές και της οποίας θα ηγείται η Συρία, με στόχο να εκπληρωθούν οι νόμιμες προσδοκίες και ανησυχίες του συριακού λαού.

2. Δέσμευση να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να επιτευχθεί άμεσα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατάπαυση της ένοπλης βίας σε όλες της τις μορφές και από όλες τις πλευρές, με στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και να σταθεροποιηθεί η χώρα.

3. Διασφάλιση της έγκαιρης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις και αποδοχή και εφαρμογή μιας δίωρης καθημερινής διακοπής (των συγκρούσεων) για ανθρωπιστικούς λόγους.

4. Εντατικοποίηση και διεύρυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης όσων κρατούνται αυθαίρετα, περιλαμβανομένων κυρίως όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και των ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητες.

5. Διασφάλιση της ελευθερίας μετακίνησης σε όλη τη χώρα για τους δημοσιογράφους και υιοθέτηση μίας πολιτικής παροχής αδειών εισόδου στη χώρα που να μην κάνει διακρίσεις.

6. Σεβασμός της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 9.000 νεκροί

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τη βίαιη καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που διαρκεί ένα χρόνο. «Αξιόπιστες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της εξέγερσης ένα χρόνο πριν σε περισσότερους από 9.000», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ρόμπερτ Σέρι, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για 9.734 νεκρούς, από τους οποίους οι 7.056 άμαχοι και οι 2.678 στρατιώτες. Σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΟΗΕ ο απολογισμός των νεκρών ήταν περίπου 8.000.

Ο Σέρι αναφέρθηκε επίσης και στην ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, σύμφωνα με την οποία η συριακή κυβέρνηση δέχθηκε το σχέδιο έξι σημείων για την επίλυση της κρίσης.

«Τώρα η συριακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει άμεσα βήματα για να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να αποδείξει στον συριακό λαό ότι είναι έτοιμη για τερματισμό της βίας και για μια πολιτική διαδικασία, ζητήματα για τα οποία (ο Άναν) θα ζητήσει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Σέρι. Από την πλευρά του ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό το μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο ελπίζει σύντομα να ενημερωθεί από τον Άναν για την αποδοχή του σχεδίου από τη Συρία.

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρεσβευτής στη Δαμασκό Ρόμπερτ Φορντ δήλωσε ότι το καθεστώς του Άσαντ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιώντας βασανιστήρια, και ότι αυτές οι πρακτικές ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Στη διάρκεια συνεδρίασης του αμερικανικού Κογκρέσου για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, ο Φορντ εκτίμησε ότι ο Άσαντ «ενδιαφέρεται πολύ λίγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όμως πρόσθεσε ότι τάσσεται κατά μιας περαιτέρω στρατικοποίησης της σύγκρουσης.

Όσον αφορά την αποδοχή του σχεδίου του Άναν από τη συριακή κυβέρνηση ο Φορντ σχολίασε: «Θα δούμε τώρα τις επόμενες ημέρες τι ακριβώς είπε ο Άσαντ». «Αυτό που πρέπει να σας πω βάσει της εμπειρίας μου με εκείνον είναι ότι θα θέλετε να δείτε (να κάνει) βήματα και να μην βασιστείτε απλώς στα λόγια του», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 6 Φεβρουαρίου ότι θα κλείσουν την πρεσβεία τους στη Συρία εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, όμως ο Φορντ παραμένει πρεσβευτής των ΗΠΑ και εργάζεται από την Ουάσινγκτον.