Η συρρίκνωση του τουρισμού αγγίζει παγκόσμια επίπεδα, δημιουργώντας την ανησυχία ότι ο βαθμός που συνδέονται οι οικονομίες των χωρών με τον εν λόγω κλάδο ενδέχεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του διεθνούς ΑΕΠ έως και 2,8%.

Τα παρόντα δεδομένα μάλιστα εμφανίζουν τον τουρισμό ως τον τρίτο σημαντικότερο πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τα ορυκτά καύσιμα και τα χημικά προϊόντα, με τα αντίστοιχα στοιχεία να δείχνουν ότι ο εν λόγο τομέας κάλυπτε το 2019, το 7% του παγκόσμιου εμπορίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επιδημιολογική κρίση ανέκοψε την δυναμική παρουσία του τουρισμού στην παγκόσμια αγορά, αφού η κίνηση τουριστών μειώθηκε κατά το μισό επιφέροντας πτώση στα έσοδα που αγγίζει τα 320 δισ δολάρια τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, ποσό που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να κυμανθεί από 910 δισ. έως 1,2 τρισ. δολάρια.

Η κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ απειλεί όπως επισημαίνεται, κυρίως αναπτυσσόμενες νησιωτικές και αφρικανικές χώρες εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας τους με τις τουριστικές δραστηριότητες. Σε πολλά από αυτά τα κράτη ο τουρισμός καταλαμβάνει το 20% των ετήσιων εσόδων της χώρας , όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Α. Γκουτέρες σχολιάζοντας την έκθεση επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , καταδεικνύοντας ότι η ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη για αυτές σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες που βιώνουν τις επιπτώσεις των οικονομικών εξελίξεων «ως σοκ», ενώ σχολιάζει ότι «είναι τόσο  οδυνηρό να βλέπεις πως ο τουρισμός έχει καταστραφεί από την πανδημία του COVID19».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η κρίση στον τουρισμό στους εργαζόμενους, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι συνολικά απειλούνται 120 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας που αφορούν κυρίως γυναίκες και νέους.

Σε τοποθέτηση της σχετικά με την καθίζηση στον τομέα του τουρισμού, η Σάντρα Καρβάο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε από την μεριά της, αύξηση του συντονισμού μεταξύ των χωρών και έθεσε ως πρωταρχική πρόκληση την ισχυροποίηση της συνεργασίας των κυβερνήσεων, αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

Επισήμανε επίσης ότι οι απώλειες που καταγράφηκαν μέχρι τον Μάιο, είναι τρεις φορές περισσότερες από τα χρήματα που είχα χαθεί το 2009, στο απόγειο της τελευταίας παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.