Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα εκτιμά έρευνα του ΑΠΘ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2000 αν δεν ληφθούν μέτρα.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega τα στοιχεία αυτά προκύπτουν βάσει των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα.
Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να μεταβληθούν εφόσον ληφθούν νέα μέτρα.
Επιπλέον, τόνισε πως τα βασικά μέτρα για την ανάσχεση του κορoνοϊού είναι η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η τήρηση της υγιεινής, ενώ στάθηκε και στα μέτρα όπως η τηλεργασία σχολιάζοντας ότι πρέπει να ενταθεί.
Ο καθηγητής αποκάλυψε ότι το πανεπιστήμιο έχει κατασκευάσει συσκευή η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού.
Ο ίδιος εξήγησε ότι είναι μια συσκευή για κλειστούς χώρους, η οποία απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και στη συνέχεια τον βγάζει, καθαρό χωρίς ιικό φορτίο.
«Πρόκειται για αποδοτικό μέτρο, καθώς έδειξε ότι με τη συσκευή μειώθηκε το ιικό φορτίο κατά 55% στα μέρη που δοκιμάστηκε. Εξάλλου ο κοροναϊός είναι και αερογενώς μεταδιδόμενος», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν οι συσκευές πρέπει να μπουν σε σχολεία είπε ότι καλό θα ήταν να τοποθετηθούν όπου δεν μπορούν εύκολα να τηρηθούν οι αποστάσεις.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του στο News24/7, o Σαρηγιάννης είχε τονίσει πως «τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες αργότερα από τις 7 Σεπτεμβρίου με χρήση μέτρων προστασίας και με συστάσεις για απόσταση των παιδιών από ευπαθείς ομάδες στο σπίτι (ηλικιωμένους, άτομα με υποκείμενες ασθένειες στο οικογενειακό περιβάλλον κλπ.)».
«Θεωρώ ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ο έξτρα χρόνος πριν την έναρξη για βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης από απόσταση και εφοδιασμό των σχολικών αιθουσών όπου ο αριθμός των μαθητών δεν κάνει δυνατή την παρουσία μέχρι 15 μαθητών ανά αίθουσα με συσκευές απολύμανσης και φιλτραρίσματος του αέρα εσωτερικών χώρων» είχε τονίσει.
«Μπορεί να δούμε και 500 κρούσματα ημερησίως»
O επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να δούμε ακόμα και 500 κρούσματα ημερησίως.
«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», είπε.
Αναφερόμενος στο αρνητικό ρεκόρ της Τετάρτης σημείωσε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η σημερινή και η αυριανή ημέρα για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα και πρόσθεσε ότι η επιδημία ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και το φθινόπωρο θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους.
Τέλος για τα σχολεία σημείωσε ότι αν και η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία, τα στοιχεία των δύο επόμενων ημερών θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σημειώθηκαν 293 νέα κρούσματα και 5 νέοι θάνατοι. Επιπλέον, 33 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα.