Ο υφυπ. Προστασίας του Πολίτη Μαν. Όθωνας, δήλωσε πως εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να ανοίξει σε διάστημα έως 45 ημέρες. Οι αντιδράσεις πάντως συνεχίζονται, με άλλους περιφερειάρχες να θέτουν το θέμα σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ως επιχείρημα για τη δημιουργία χώρων κράτησης

Οι αυτοψίες της Περιφέρειας Αττικής κατέγραψαν περισσότερους από 5.000 μετανάστες να στοιβάζονται σε 500 εγκαταλειμμένα κτίρια της πόλης. Σε κάθε διαμέρισμα «φυτοζωούν» υπό άθλιες συνθήκες μέχρι και 100 μετανάστες, που πολλές φορές αναγκάζονται να νοικιάζουν έως 10 ευρώ ένα στρώμα για τον ύπνο μιας βραδιάς. 

Εν τω μεταξύ, η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και έχει περιορίσει τον αριθμό θέσεων εργασίας έχει ωθήσει χιλιάδες μετανάστες να στραφούν στον εθελοντικό επαναπατρισμό, με τις αιτήσεις επαναπατρισμού λαθρομεταναστών να αγγίζουν τις 5.000 κυρίως από όσους προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 έγιναν περισσότεροι από 1.000 επαναπατρισμοί.