Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο Β. Κικίλιας ρωτήθηκε για τις προετοιμασίες που έχει κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ, μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας που ενδέχεται να ξεσπάσει, όπως δείχνουν τα αυξανόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Ο υπουργός απάντησε πως έχει γίνει μια πολύ μεγάλη δουλειά από την κυβέρνηση και υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες ΜΕΘ σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός των ΜΕΘ ανέρχεται σε 900, με τον Β. Κικίλια να ισχυρίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν φτάσει τις 1.200, ενώ πλέον υπάρχει και μεγαλύτερος αριθμός γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία.

«Βρισκόμαστε πάνω από τις 900 κλίνες ΜΕΘ αυτή τη στιγμή και θα είναι έτοιμες 1200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους. Είναι προφανές ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη δουλειά και έχουμε υπερπολλαπλάσιες από ό,τι είχαμε πέρυσι. Η γεωμετρική αύξηση μιας τέτοιας επιδημίας απέδειξε δυστυχώς ότι κανένα σύστημα Υγείας όσο προηγμένο, όσο πλούσιας χώρας και αν είναι, δεν μπορεί να αντέξει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και βαριά περιστατικά. Για αυτό παίρνονται και προληπτικά μέτρα για τη Δημόσια Υγεία, Αυτό κάναμε και στη χώρα μας με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Υπάρχουν πάνω από 6.500 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό παραπάνω στα Νοσοκομεία μας. Μεγαλύτερη τεχνογνωσία, φάρμακα, διπλάσιες ΜΕΘ και καλύτερη γνώση του ιού από την πλευρά των επιστημόνων μας. Αλλά εάν δεν συμβαδίσει σε αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια και η ελληνική κοινωνία, προφανώς και τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά τα οποία θέλουμε. Εμείς θα πάμε βήμα-βήμα αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, μιλώντας με διαφάνεια στον κόσμο, με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον έτσι ώστε να τα καταφέρουμε. Όσες ΜΕΘ και να χρειαστούν, εμείς εδώ θα είμαστε να προσαρμόσουμε το σύστημά μας.

Εξηγώ όμως πολύ ειλικρινά, ότι στα θέματα της Δημόσιας Υγείας πρέπει να προσέχουμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, γιατί δεν θέλουμε να δούμε ούτε τους γονείς μας, ούτε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, ούτε τους συνανθρώπους μας με κάποιο υποκείμενο νόσημα ή μια ευπαθή ομάδα να μπουν στη διαδικασία αυτή να βασανιστούν και να κινδυνεύει η ζωή τους.  Δεν είναι «οι μεγάλοι και οι μικροί», «οι καλοί και οι κακοί». Είμαστε όλοι μια γροθιά στην προσπάθεια να τα καταφέρουμε, όπως κάναμε την άνοιξη. Και είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί, με προσπάθεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα τα ξανακαταφέρουμε».

Σχετικά με το κυβερνητικό αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης» και ανεύθυνης στάσης των νέων ως προς τις υποδείξεις για τη μη εξάπλωση του ιού, ο Β. Κικίλιας αρνήθηκε πως κουνάνε το δάκτυλο στους νέους και αντίθετα με αυτό, προσπαθεί να τους στηρίξει και να τους προστατεύσει.

«Είμαι ο πρώτος που είπα, ειδικά στους νέους ανθρώπους, ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο, τους αγαπάμε, είναι η φυσική μας συνέχεια, στηρίζουμε αυτά τα παιδιά. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε με παραδείγματα και να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί που απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα μας.

Δεν είναι τιμωρητικό αυτό, είναι προστατευτικό για την ελληνική κοινωνία. Το ποσοστό αυτών που τηρούν τα μέτρα, είναι τεράστιο έναντι αυτών οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται ή δεν έχουν την κατάλληλη γνώση ή πιστεύουν ότι δεν αξίζει μια ανθρώπινη ζωή.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι νόμοι του Κράτους περί Δημόσιας Υγείας και ο Ποινικός Κώδικας. Εμείς πρώτα θέλουμε να συμβουλεύουμε, θέλουμε να ενημερώνουμε, θέλουμε να στηρίζουμε.  Μετά, εάν και εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, προχωρά η Κυβέρνηση δια της Πολιτικής Προστασίας σε συγκεκριμένα μέτρα και φυσικά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ενδεδειγμένες κινήσεις και αποφάσεις τέτοιες, που να διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία».