Με «απειλές» και «συνεννοήσεις» ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, οδεύουν οι δύο χώρες, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του «τεχνικού διαλόγου» για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, οι ηγέτες των επτά χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας, ωστόσο δεν προέβησαν στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ένωσης για κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάλεσε την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία όπως είπε, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Ε. Μακρόν ανέφερε πως «εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές» και πρέπει «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της».

Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του για επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου με τη Τουρκία. Ωστόσο τόνισε ότι, «υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης», που αφορούσαν μια υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Μακρόν, «η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας. Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή».

Για «ξεκάθαρο μήνυμα» μιλά ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε «τον φίλο Εμανουέλ για την άριστη συνεργασία και τη γόνιμη διμερή συνάντηση» και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από προκλητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως παραμένει ανοικτή η λύση του δικαστηρίου της Χάγης.

«Τα συμπεράσματα της συνόδου στην παράγραφο 6 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη. Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης»

Υπέρ της λύσης για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας ότι «κάλεσε επανειλημμένως την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η Άγκυρα κατηγόρησε τον Μακρόν για αποικιακή πολιτική

Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας, καθώς σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο για αποικιοκρατική πολιτική της Γαλλίας. «Ο Μακρόν συνεχίζει να υπερασπίζεται την αποικιοκρατική πολιτική, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των καταπιεσμένων ανθρώπων και να αντιτίθεται στην αποικιοκρατική πολιτική. Πρόκειται για ένα συνηθισμένη τακτική των αποικιοκρατών το να επιδίδονται σε ψευδείς εκδηλώσεις αγάπης για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα στοχεύουν τους πραγματικούς πατριώτες. Ο Μακρόν είναι υπεύθυνος για τις μαζικές δολοφονίες του Χαφτάρ στη Λιβύη.Ο Μακρόν συνεχίζει να προωθεί αυτή την ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα».