Η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, έπειτα από περίπου 40 ερωτήσεις και την πάροδο σχεδόν τριών ωρών, με περίπου 30 δημοσιογράφους να γίνονται δεκτοί στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, και τους υπόλοιπους να υποβάλλουν ερωτήματα διαδικτυακά. Ερωτήσεις που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων που εξήγγειλε το Σάββατο στην ομιλία του και την ενίσχυση των στρατιωτικών σωμάτων, για το προσφυγικό και την κατάσταση που διαμορφώνεται έπειτα από την καταστροφή του κολαστηρίου της Μόριας, για τον κορονοϊό και το επερχόμενο εμβόλιο, καθώς και για τα ισχνά και παροδικά μέτρα στήριξης εν μέσω πανδημίας.
Μία συνέντευξη Τύπου που χάρη στη μονομερή επιλογή ερωτήσεων, έδωσε τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προωθήσει την ατζέντα που άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία του, με πολλές ερωτήσεις να αποτελούν ωμές πάσες για να τοποθετηθεί έπειτα ο ίδιος.
Χαρακτηριστικό της ποιότητας των ερωτήσεων, αλλά και των απαντήσεων του Πρωθυπουργού, το γεγονός πως έπειτα από τρεις ημέρες «μετάνοιας» από πλήθος βουλευτών και του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη προς το πρόσωπο του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη για την μη άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη σε μήνυση που είχε καταθέσει στο πρόσωπό του ο εκδότης, ο Κ. Μητσοτάκης δέχθηκε σχετική ερώτηση στην οποία έσπευσε να απαντήσει πως «για την άρση ασυλίας Πολάκη, στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως ως αποτέλεσμα της καλοκαιρινής δραστηριότητας. Δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό».
Ακόμα ένα περιστατικό, ενδεικτικό της φιλικής αντιμετώπισης που του επιφύλασσε η πλειοψηφία των ΜΜΕ που υπέβαλλαν ερωτήματα, ήταν το ζήτημα της «μυστικής συμφωνίας» με την Τουρκία. ««Αυτό που περιέγραψα στα αγγλικά ως “written understanding”, δεν ήταν τίποτα άλλο από τα πρακτικά μιας συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο, μεταξύ της διπλωματικής μου συμβούλου, του Τούρκου συμβούλου και του κ. Χέκεν, του συμβούλου της κυρίας Μέρκελ. Δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση συμφωνία διεθνή. Ήταν η γραπτή αποτύπωση μιας γραπτής συμφωνίας. Κι αυτό που συμφωνήθηκε, παραβιάστηκε, όχι από ‘μας, κι ακολούθησε αυτή η παραβατικότητα στο Αιγαίο» ήταν η… μπερδεμένη απάντηση του Πρωθυπουργού, η οποία κατά πως φαίνεται δεν κίνησε την περιέργεια κανενός ώστε να επανέλθει με νέα ερώτηση.
Την μονομέρεια της συνέντευξης Τύπου επιβεβαιώνει και το γεγονός πως για να δοθεί ο λόγος σε κάποιο αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης, χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από δύο ώρες από την έναρξή της. Εφαρμόζοντας μία πρωτοφανή τακτική, η οποία εξέλειπε ακόμα και στις πιο τεταμένες περιόδους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέδειξε πως η «λίστα» του δεν αφορά μόνο την χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης που είναι αρεστά στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως το γεγονός της μονομερούς υποβολής ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό από φιλικά ΜΜΕ δεν ήταν το μόνο μελανό σημείο, αφού και στη φετινή συνέντευξη Τύπου ακολουθήθηκε το περσινό μοντέλο του αποκλεισμού δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης από την διαδικασία. Ωστόσο, φέτος στη σχετική λίστα δεν βρισκόταν μόνο η εφημερίδα Documento, που κατά πάγια τακτική των προηγούμενων χρόνων έμενε εκτός ερωτήσεων Μητσοτάκη, αλλά ήρθαν να προστεθούν δύο ακόμα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για την αντίληψη του διδύμου Μητσοτάκη – Πέτσα περί ελευθεροτυπίας.
Συγκεκριμένα, παρά την συμπερίληψη 38 ερωτήσεων και την πολύωρη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εκτός διαδικασίας βρέθηκε ο ιστότοπος News 247, καθώς και η εφημερίδα «Δημοκρατία».
«Παρά το γεγονός ότι καταθέσαμε όλα τα δικαιολογητικά από πλευράς εφημερίδας στο αρμόδιο τμήμα, όπως μας ζητήθηκε, διαπιστεύσαμε τον Νίκο Πετρουλάκη από τη Θεσσαλονίκη να εκπροσωπήσει την εφημερίδα μας, έναν από τους πιο έμπειρους και μέλος της Ένωσης Συντακτών από το 1987, η απάντηση που μας δόθηκε χθες ήταν ότι μπορούμε να κάνουμε ερώτηση στον πρωθυπουργό μέσω… ίντερνετ, γιατί στην αίθουσα θα βρίσκονται άλλοι δημοσιογράφοι…» ανέφερε η εφημερίδα στον ιστότοπό της, καταγγέλλοντας τις «αβανταδόρικες ερωτήσεις από αυτούς που πήραν τη μερίδα όχι του λέοντος, αλλά του… ελέφαντα στις πρόσφατες επιδοτήσεις για τα σποτάκια και τις καταχωρίσεις λόγω πανδημίας» που δέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης.
Και αν για τη δεύτερη αποτελούν «δικαιολογία» οι ανταγωνισμοί και οι ανακατατάξεις στην δεξιά πολυκατοικία, ο αποκλεισμός του πρώτου προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δεδομένου μάλιστα πως ο ραδιοφωνικός σταθμός του ομίλου έσπευσε την επόμενη της εκλογής του Κ. Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019 να… μετατραπεί σε μουσικό, παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα παρουσίαζε σημαντικό ενημερωτικό πρόγραμμα.
«Το News 24/7 έγκαιρα κοινοποίησε την πρόθεσή του να μετάσχει στην διαδικτυακή συνέντευξη του πρωθυπουργού, εκπληρώνοντας όλες τις ουσιαστικές και τεχνικές προδιαγραφές που απαιτήθηκαν. Η μη συμμετοχή του, η πολιτική ευθύνη της οποίας σαφώς επιβαρύνει την κυβέρνηση, δυστυχώς ενίσχυσε την αρνητική εικόνα που είχε συνολικά η διαδικασία» αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα, καταγγέλλοντας με τη σειρά της «Απουσία ισορροπίας στην θεματολογία, παρομοίως στην οπτική των ερωτήσεων, υπερ-εκπροσώπηση ΜΜΕ με αναφορά στον πολιτικό χώρο της Ν.Δ.».
Φυσικά, οι παρουσία των δύο παραπάνω μέσων ενημέρωσης δεν θα άλλαζε την ήδη παγιωμένη αντίληψη που έχουν στην κυβέρνηση για τον ρόλο του Τύπου. Όμως συμπληρώνοντας 14 μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου, μετά από δύο επιδοτήσεις εκατομμυρίων, τη διακριτική μεταχείριση – ενίσχυση ποικιλοτρόπως του συμπολιτευόμενου Τύπου και τα διαπιστευτήρια σε εκδότες, δίνει το στίγμα για το μέλλον. Και αυτό θυμίζει περισσότερο καθεστώς, παρά μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που δέχεται το έλεγχο και την κριτική, όπως επιτάσσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα.