«Είναι μεγάλη μου χαρά να σας απευθύνομαι σήμερα, με αφορμή το 15ο ετήσιο Greek Roadshow. Φυσικά αυτό δεν είναι το συνηθισμένο πλαίσιο, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε δουλειές».
Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην ετήσια εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην οποία όπως εξηγούν τα δελτία τύπου, «δίνεται η δυνατότητα σε εισηγμένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν ατομικές συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές και να παρουσιάσουν την στρατηγική τους, τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους».
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πρωθυπουργού απευθυνόταν σε επενδυτές και όχι σε όλο τον πληθυσμό, με σκοπό του να κάνει πράξη αυτό για το οποίο έναν μήνα πριν τις εκλογές του περσινού Ιουλίου δεσμευόταν να κάνει εξηγώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου πως «η εκστρατεία του να πουλήσουμε, εντός εισαγωγικών, τη χώρα, είναι μία εκστρατεία που θα την αναλάβω προσωπικά εγώ».
Μιλώντας, λοιπόν, στο πλαίσιο της εκστρατείας του στους υποψήφιους αγοραστές -εντός ή εκτός εισαγωγικών- της χώρας, ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μία πρώτης τάξεως ανακεφαλαίωση όσων έχει κάνει η κυβέρνησή του μέχρι σήμερα, για τα οποία ο ίδιος κρίνει πως πρέπει να ενημερωθούν.
Αρχικά, αναφέρθηκε σε τέσσερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Μείωση της τάξης του 7,5% των ασφαλιστικών εισφορών στα δημόσια ταμεία για εργοδότες και εργαζόμενους, και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης επίσης για το ίδιο έτος, με τον Κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως αυτές αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα και όχι συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, επειδή «δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός». Επίσης, αναφέρθηκε στη διεύρυνση του «μέτρου των υπεραποσβέσεων» και για «επενδύσεις που κατευθύνονται προς πράσινες και ψηφιακές πρωτοβουλίες» εκτός από δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, που είναι ένας ωραίος, τεχνοκρατικός όρος για να πει πως μειώνει τα φορολογητέα κέρδη, άρα τον φόρο που καταβάλλει η επιχείρηση στο κράτος. Και τέταρτον, την κρατική κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες θέσεις εργασίας από αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις για τους επόμενους έξι μήνες.
Αυτά ωστόσο ήταν μόνο το ζέσταμα για τον Πρωθυπουργό, που ασυγκράτητος συνέχισε κομπάζοντας πως «παράλληλα προωθούμε επιθετικά την μεταρρυθμιστική ατζέντα μας», πριν αρχίσει να αραδιάζει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις κυβερνητικές αποφάσεις του σπριντ που έχει καταγράψει με τα 105 νομοσχέδια που έχει ψηφίσει μέσα σε διάστημα δεκατεσσάρων μηνών. Με απλά μαθηματικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίζει ένα νομοσχέδιο, πολλές φορές και πολυνομοσχέδιο, ανά τέσσερις ημέρες.
Σταχυολογώ τις πιο «αναπτυξιακές» αναφορές του:
- Χαρακτήρισε επανάσταση για την Ελλάδα τον νέο πτωχευτικό κώδικα που έρχεται, προσφέροντας ενιαίο πλαίσιο για αναδιάρθρωση και κήρυξη πτώχευσης λόγω χρεών, φυσικών ή νομικών προσώπων. Μάλιστα, υπογράμμισε πως «καθαρίζει το τοπίο από τις αποκαλούμενες “επιχειρήσεις ζόμπι”» εννοώντας πιθανώς ως τέτοιες τις επιχειρήσεις που σήμερα έχουν χρέη.
- Προανήγγειλε πως εντός του έτους σκοπεύει να αποκαλύψει στον κόσμο την δική του παραλλαγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος Πινοσέτ, «για τη μετάβαση στην επικουρική σύνταξη από ένα σύστημα καθορισμένων παροχών, προς ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα βασίζεται στις εισφορές κάθε ασφαλισμένου». Διαφήμισε, με λίγα λόγια, πως «βάθος χρόνου αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».
- Διαμήνυσε πως παρά το γεγονός πως η χώρα κατέγραψε ύφεση της τάξης του 15% χωρίς το τρίμηνο της καταστροφής του τουρισμού, η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα «Ηρακλής». Το πρόγραμμα, δηλαδή, μέσω του οποίου τα κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει σε funds και κοράκι θα καλύπτονται με κρατικές εγγυήσεις ύψους τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ, τα οποία θα καταβάλλει το κράτος εάν «σκάσουν».
- Διαφήμισε την επικείμενη δημοπράτηση του εθνικού διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης, του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), για την πώληση του 49%.
- Προανήγγειλε την δημοπρασία του φάσματος 5G και τη λειτουργία κρατικού ταμείου για την υποστήριξη των υπηρεσιών του. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα αποτέλεσε από τα κεντρικά ζήτημα συζητήσεων με την Κίνα, ενώ όταν ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, ο Ντ. Τραμπ είχε επιλέξει να αναφερθεί στην επίσημη πρόσκληση στο ζήτημα των νέων δικτύων 5G.
- Και βέβαια, δεν παρέλειψε να κουνήσει ψηλά την επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως σε επίπεδα εθνικής οικονομίας πρόκειται για αρκετό χρήμα. Χρήμα το οποίο με βάση τα σχέδια και τις εκθέσεις του νομπελίστα νεοφιλελεύθερου οικονομολόγου, Χριστόφορου Πισσαρίδη, θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις, με προτεραιότητες τις «πράσινες, ψηφιακές ιδιωτικές επενδύσεις και ο οικονομικός μετασχηματισμός, η απασχόληση, οι δεξιότητες και οι υποδομές».
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως εάν για λόγους μάρκετινγκ δεν έπρεπε ο χαιρετισμός του να είναι τόσο σύντομος, ο Πρωθυπουργός είχε ακόμα δεκάδες «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες το προηγούμενο διάστημα προώθησε επιθετικά η κυβέρνησή του.
Σίγουρο είναι επίσης πως εκτός από τις παραπάνω αλήθειες, ο Κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε στην πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα. Άλλωστε, οι εταιρείες που θα έχουν την ευκαιρία να έχουν «τετ α τετ» με επενδυτές θα είναι αρκετές, μεταξύ των οποίων οι AΔΜΗΕ Συμμετοχών, Alpha Bank, EXAE, ΕΥΔΑΠ, Τρ. Αττικής, Genergy Holdings, Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda Development, MOH, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πετρόπουλος, Τρ. Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Quest Συμμετοχών, Sarantis, ΤΕΝΕΡΓ, Πλαστικά Θράκης, ΤΙΤΑΝ και VIOHALCO. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ελληνικές εταιρείες θα συναντήσουν περισσότερα από 130 διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Έτσι, δεν δίστασε στην αρχή του μηνύματός του να δηλώσει με στόμφο πως η κυβέρνηση του έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών. Αυτό το υποστήριξε, παρότι έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι ΜΕΘ παραμένουν ελάχιστες και βρίσκονται ήδη στα όριά τους, χιλιάδες θέσεις νοσηλευτών και γιατρών παραμένουν κενές, τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε σε σχολεία των οποίων ο αριθμός μαθητών ανά τάξη αυξήθηκε μέσα στο περασμένο καλοκαίρι σε 25 άτομα και τα κενά εκπαιδευτικών ξεπερνούν τις 20.000, το προσφυγικό κοντεύει να εκραγεί από τη διαχείριση εν μέσω πανδημίας και οι άνθρωποι ρίχνονται στον καιάδα των βίαιων επαναπροωθήσεων, οι εργαζόμενοι τρέμουν να παραδεχθούν πως έχουν συμπτώματα φοβούμενοι το οπλοστάσιο αντεργατικών διατάξεων Βρούτση που δόθηκε στην εργοδοσία.
Λίγο μετά θα δήλωνε και «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία της διαχείρισης της πανδημίας, στρέφοντας όμως «το βλέμμα προς την άνοιξη» και την κυκλοφορία ενός εμβολίου «που θα μας παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα και προβλεψιμότητα». Και εδώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά αυστηρά μέτρα που έλαβε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνησή του για τον περιορισμό της, ενώ πανηγύρισε που η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην θέση 111 στον αριθμό των θανάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό.
Ακόμα μεγαλύτερη παραχάραξη της πραγματικότητας κατάφερε στο τέλος του μηνύματός του προς τους επενδυτές, υποστηρίζοντας πως πριν την πανδημία η χώρα μας βρισκόταν σε τροχιά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης παρότι τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν καταγράψει ύφεση της τάξης του 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ψέγοντας μάλιστα τους αναλυτές που με το ξέσπασμά της «έσπευσαν να ανακατατάξουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις των οικονομικών προβλέψεών τους», χαρακτηρίζοντας τις προβλέψεις τους βιαστικές και λανθασμένες.
Άλλωστε, τι άλλο παρά «βιαστικές και λανθασμένες προβλέψεις» μπορεί να αποκαλύπτει το 15,2% ύφεση που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο, αυτό της καραντίνας. Και πόσο καλύτερη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία να τους αποδείξει το λάθος και τη βιασύνη τους από τα επόμενα στοιχεία, αυτά του τρίτου τριμήνου από το οποίο λείπουν σίγουρα περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ εγχώριας κατανάλωσης;
«Προφανώς μια παγκόσμια πανδημία δεν συγκαταλεγόταν στα σχέδιά μας όταν αναλάβαμε την εξουσία, πριν από κάτι παραπάνω από έναν χρόνο» ανέφερε ακόμα λίγο πριν κλείσει, σαν να προσπαθεί να δικαιολογηθεί προκαταβολικά για τα αποτελέσματα της πολιτικής του στην εγχώρια οικονομία, καλώντας τους επενδυτές -πάντα- να επενδύσουν «στις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία», δηλώνοντας μάλιστα «πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είναι μία από αυτές».
Το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού κλείνει με μια σχιζοφρενική έκκληση προς τους υποψήφιους αγοραστές της χώρας να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας, επικαλούμενος τη συμπλήρωση 200 ετών από τον πόλεμο και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, τα οποία θα γιορτάσει τον προσεχή Μάρτιο.
«Τότε θα θέλω να μπορώ να κοιτάξω πίσω με υπερηφάνεια για το πώς η χώρα μου αντιμετώπισε αυτό το συμμετρικό παγκόσμιο σοκ» σημείωσε ο Πρωθυπουργός στο τέλος, καλώντας τους επενδυτές να συμμεριστούν το πάθος του. Το κέρδισε με την αξία του άλλωστε. Τον πιο πανηγυρικό του λόγο κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του την επεφύλαξε για τυς υποψήφιους αγοραστές της χώρας. Ένα διάγγελμα γεμάτο επιτυχίες, την πιο «το είπαμε – το κάναμε» ομιλία του.
Βέβαια, από τη μαγική εικόνα του Κ. Μητσοτάκη λείπει ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι νέοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι ασθενείς, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, η αγορά και μία σειρά άλλοι. Εκατομμύρια πολίτες που βιώνουν την αφόρητη πραγματικότητα της διαχείρισης της πανδημίας που με φανταχτερά χρώματα περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, οι ίδιοι που πρόκειται να βιώσουν τον αναπτυξιακό οδοστρωτήρα που οδηγεί ο πωλητής επάνω από την οικονομία της χώρας.
Όμως, επενδυτές είναι αυτοί, ευτυχώς δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοια…
Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πρωθυπουργού στο 15ο ετήσιο Greek Roadshow: