«Αυτοπροστασία» από τις ευθύνες και «καραντίνα» από τα πραγματικά προβλήματα
«Η απάντηση που δίνω και την αφήνω στην κρίση σας, είναι ότι το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής ζωής αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους (σ.σ. στο σημείο αυτό κόπιασε)… είναι μανάδες και πατεράδες μας. Είναι γιαγιάδες και παππούδες. Τους τιμούμε και τους σεβόμαστε όλους. Τους προστατεύουμε όλους, αλλά κατ’ εξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς».
Αυτά δήλωνε πως απάντησε τότε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, που το επόμενο διάστημα θα συντρόφευε κάθε οικογένεια και πολιτη αυτής της χώρας, στον μακρύ δρόμο της αγωνίας και της ανασφάλειας, πρωτίστως -τότε- για την υγεία τους. Ο Σ. Τσιόδρας θα ανακοίνωνε εκείνη την ημέρα 35 νέα κρούσματα σε σύνολο 600 τεστ σε πολίτες στη χώρα μας. Τα κρούσματα ήταν τότε 287.000 παγκοσμίως, με τους θανάτους περίπου στους 12.000.
Μία ημέρα αργότερα, ο Πρωθυπουργός θα αντικαθιστούσε τον καθηγητή στο απογευματινό ραντεβού, δηλώνοντας πως «το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία», και ανακοινώνοντας lockdown για τη χώρα. Στη συνέχεια δεν θα δίσταζε να κάνει ένα μικρό remix στα λεγόμενα του Σ. Τσιόδρα, τονίζοντας πως απέναντι στον ιό είμαστε όλοι ίσοι, αλλά «κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι».
«Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς» δήλωνε συγκινημένος, τόσο για τα υπερήφανα γηρατειά, όσο και για το πλήθος των υπόλοιπων πολιτών των ευπαθών ομάδων.
Από τότε έχουν περάσει ακριβώς έξι μήνες. Με το εγκληματικό άνοιγμα του τουρισμού και την καταστροφή τουριστικών οικονομιών της χώρας, με τις πενιχρές και βασιζόμενες αποκλειστικά στις χορηγίες των «εθνικών ευεργετών» ενισχύσεις των κλινών ΜΕΘ και χωρίς ουσιαστικές προσθήκες, με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών, με πλήρη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με την αύξηση της ανεργίας, την επιδότηση της αεργίας και με την κατοχύρωση έως και απλήρωτων υπερωριών, με απευθείας αναθέσεις, με Σκοιλ Ελικικού, με τους Μεγάλους Περιπάτους, με κόσμο στοιβαγμένο σε μετρό και λεωφορεία, με τις μάσκες – αλεξίπτωτα των 6 εκατ. ευρώ, με επιδοτήσεις των μέσων ενημέρωσης και φιλικών επιχειρηματιών… Η λίστα είναι ατελείωτη, και δεν είναι μόνο του Πέτσα.
Έξι μήνες αργότερα, τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε αρμόδιους και μη υπουργούς, και ενίοτε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να κάνουν δηλώσεις και να προχωρούν σε διαπιστώσεις που θαρρείς πως αρμόζουν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, και όχι τόσους μήνες μετά το ξέσπασμά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο εξαφανισμένος και επιφορτισμένος με την εκποίηση τμημάτων της δημόσιας υγείας, υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μόλις την Τετάρτη συμμετείχε σε σύσκεψη για την «καταγραφή» των διαθέσιμων κλινών σε όλη τη χώρα, ωσάν να απουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Στην επόμενη εμφάνισή του, στις 13 Απριλίου και 33 ημέρες μετά το μήνυμά του για το «Μένουμε Σπίτι», ο Πρωθυπουργός εμφανιζόταν σχεδόν νικητής, ευχαριστώντας το πόπολο που τον εμπιστεύτηκε για να καταφέρει τη νίκη (και) έναντι του κορονοϊού:
«Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».
Σήμερα, στη χώρα μας μετράμε περισσότερα από 350 κρούσματα καθημερινά, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 31 εκατομμύρια, με σχεδόν ένα εκατομμύριο νεκρούς. Περισσότερες από 180 ημέρες από το πρώτο μήνυμα Μητσοτάκη για την πανδημία, έπειτα από τον θάνατο 366 συμπολιτών μας και με τους δείκτες των όσων τεστ γίνονται να βγάζουν περίπου τρία θετικά για κάθε εκατό τεστ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πρόβλημα του καθενός μας, πως με την ύφεση του 15% που κατάφεραν ήδη οι χειρισμοί του στην οικονομία δεν τολμάει να ξανακλείσει την οικονομία παρότι αναγνωρίζει πως μόνο έτσι μπορεί να κάμψει την εξάπλωση του ιού, και κυρίως, αυτό το εκβιαστικό, διχαστικό, χυδαίο δίλλημα.
«Αυτοπροστασία ή Καραντίνα»: Φαίνεται πως σήμερα, ο φίλος του κύριου Τσιόδρα πήρε τηλέφωνο κατευθείαν τον Μητσοτάκη.