Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ακρόασης φορέων σχετικά  με το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας με συμμετέχοντες τους: ΚΕΔΕ, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, Συνήγορος του Πολίτη, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ύπατη Αρμοστεία, Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών, Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» του νομού Αττικής.

Αποκλείστηκαν, έτσι, εκπρόσωποι προσφύγων και μεταναστών, όπως ο οργανισμός Generation 2.0, ο οποίος συμπεριλαμβανόταν αρχικά στις προτάσεις για πρόσκληση φορέων.

Πιο συγκεκριμένα, από τους συμμετέχοντες αποκλείστηκαν οργανώσεις, οι οποίες τόνισαν τη σημαντικότητα της συμμετοχής ανάλογων φορέων στη συγκεκριμένη ακρόαση. Ο οργανισμός Generation 2.0, που ασχολείται με ζητήματα πολιτογράφησης και ιθαγένειας καταγγέλλει συγκεκριμένα πως «το Generation 2.0 RED, ενώ συμπεριλαμβανόταν αρχικά στις προτάσεις για πρόσκληση φορέων, αποκλείστηκε τελικά από την αυριανή συνεδρίαση», ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό για τη διενέργεια του δημόσιου διαλόγου αλλά και για την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, να αποκλείεται από την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Generation 2.0 RED, που έχει εδώ και χρόνια αποδείξει με συνέπεια την εξειδίκευσή του σε θέματα κτήσης της ιθαγένειας».

Παράλληλα, καταγγελία υπήρξε και από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών τονίζοντας πως «η συμμετοχή των ίδιων των μεταναστών στον θεσμικό διάλογο είναι απαραίτητο βήμα για τη στήριξη τόσο της κοινωνικής συνοχής όσο και της δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αποκλεισμός μας από την ακρόαση της επιτροπής ενισχύει τον θεσμικό ρατσισμό».

Κριτική για το νομοσχέδιο

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» οι ρυθμίσεις του Κώδικα Ιθαγένειας θέτουν ταξικά χαρακτηριστικά όπως η οικονομική ένταξη ή η προϋπόθεση της σταθερής εργασίας. Ταυτόχρονα το παράβολο για τη συμμετοχή στη γραπτή εξέταση των προσφύγων ανέρχεται στα 250 ευρώ, το οποίο σε συνδυασμό με τα 550 ευρώ του παραβόλου για την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης συνιστά ένα ποσό που είναι ικανό να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Επίσης, το ποσοστό 80% ως όρος επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι υψηλό, σχεδόν απαγορευτικό και ικανό να αποτελέσει τον πρόδρομο της δημιουργίας ενός νέου συστήματος παραπαιδείας δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων και μεταναστών αποκλείεται από την ελληνική εκπαιδευτική διαδικασία.

Επικρίσεις της αντιπολίτευσης

Έντονες επικρίσεις υπήρξαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΜέΡΑ25, με το Γιώργο Ψυχογιό, τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επισημαίνει ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις αποτελούν πρωτοφανή προσπάθεια αποκλεισμού ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, οι οποίοι κατοικούν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα τονίζοντας τα σαφή ταξικά κριτήρια που παρουσιάζονται.

Τέλος, σημειώνεται πως  το μεσημέρι της Τρίτης 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η τέταρτη συνεδρίαση της επιτροπής.