Κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021.
Καταθέτοντας το κείμενο του Προσχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσαν:
«Καταθέτουμε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία και οι κοινωνίες συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας και τη – συνεπακόλουθη – χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».
Επιπλέον στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για έναν προϋπολογισμό «υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας» λόγω της πανδημίας και της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά.
Σχετικά με τη ρύτρα διαφυγής (το «σπάσιμο» των δημοσιονομικών κανόνων για τη χώρα) για το 2021 αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της γενικής ρήτρας διαφυγής, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της. Αυτή αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά και είναι κατά τάξεις μεγέθους μικρότερα από αυτά με τα οποία δανειζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση».
Επιπλέον, το υπουργείο στέκεται και στα χρήματα που θα εκταμιευθούν πιθανότατα το 2ο εξάμηνο του 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Μάλιστα αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις είναι ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού εμπεριέχει τις παραπάνω εκταμιεύσεις του μέλλοντος με αποτέλεσμα να ανεβάζει την πρόβλεψη του για ανάπτυξη το 2021 από το 5,5% (σενάριο βάσης), στο 7,5%.
Ωστόσο, αναφέρει και το δυσμενές σενάριο με παράγοντα πάντα την πορεία της πανδημίας «είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 4,5% με 5%».
Για την ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο το υπουργείο λαμβάνει υπόψιν και τα μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους τα οποία έχει ήδη εξαγγείλει, παρά το γεγονός ότι δημιουργούνται προβληματισμοί σχετικά με τις προβλέψεις για το 21′ καθώς οι φορολογικές παρατάσεις και αναστολές που έχουν επιβληθεί θα αποτυπωθούν και τη νέα χρονια.
«Στον προϋπολογισμό του 2021 διατηρείται, για λόγους ασφάλειας, το ειδικό αποθεματικό που δημιουργήθηκε το 2020 για τον Covid-19, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που μπορεί να δημιουργηθούν τόσο από τις υγειονομικές όσο και από τις οικονομικές πτυχές της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2021. Οι ανάγκες αυτές και οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 1% για το 2021, ποσοστό που συνδυάζει τη συνέχιση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με την αναγκαία όμως σύνεση που απαιτεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας ισορροπίας της Ελληνικής οικονομίας. Το ποσοστό αυτό θα επιδεινωθεί και θα κινηθεί στην περιοχή του 3% στην περίπτωση του δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου».
Αισιόδοξη η ανάπτυξη για το 2021 – «Δύσκολο να προβλέψει κανείς ακριβή νούμερα»
Αισιόδοξο θεωρεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τον στόχο για ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,5% το 2021.
Ωστόσο αν και κάνει την παραδοχή ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η επίτευξή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι παραδοχές που τον υποστηρίζουν», η δήλωση αυτή αντικατροπτίζει την αβεβαιώτητα πάνω στην οποία «χτίζεται» το προσχέδιο. Από αυτές, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν:
Για το χαρακτηρισμό από το δημοσιονομικό συμβούλιο ότι είναι αισιοδοξος ο στοχος 7,5% για αναπτυξη το 2021, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ακριβή νούμερα, τόσο για την ύφεση του 2020 που θα είναι μεγάλη όσο και για την ανάκαμψη του 2021 για την οποία προσδοκούμε να είναι ισχυρή» δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ της χώρας λέγοντας ότι «αυτό που προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού αν αφήσουμε τα νούμερα του προϋπολογισμού στην άκρη αυτά καθ αυτά, είναι ότι πραγματικά το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο σε αυτή τη διετία (μάλλον γιατί η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη του 21′ θα καλύψει την ύφεση του 20′), παρά το γεγονός ότι έχουμε υποστεί αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίσή με τις σαφείς οικονομικές της επιπτώσεις».
Για το σχόλιο του Δημοσιονομικού συμβουλίου είπε ότι «δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι αισιόδοξο. Είναι κάτι ρεαλιστικό αν μπει στο πλαίσιο αυτής της διετίας. Η ανάπτυξη του 2021 βρίσκεται σε συνάρτηση με την ύφεση του 2020. Όσο πιο γρήγορα κλείσει το κεφάλαιο της κρίσης του κορονοϊού τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη και πιστεύω ότι στο τέλος θα δικαιωθούν οι προβλέψεις του υπουργείου οικονομικών».
Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 21′ προβλέπει την αύξηση εσόδων από φόρους περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ και το από που θα προέλθουν αυτά τα χρήματα, ο Στ. Πέτσας απάντησε ότι «όταν αυξάνονται τα εισοδήματα αυξάνονται και οι φόροι. Επομένως πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία και δεν προβλέπονται νέα φορολογικά βάρη αλλά μειώσεις φόρων. Αλλά όταν μειώνει κανείς τους φόρους και προκαλεί ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και αυξάνονται τα εισοδήματα, τότε ένα μέρος τους καταλήγει στα κρατικά ταμεία».ω