Επιστολή προς τη Βουλή έστειλαν συνολικά 29 ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία αφορά τις αυξανόμενες εκθέσεις και καταγγελίες που έχουν δώσει στη δημοσιότητα φορείς, οργανώσεις, διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ και αφορούν παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις τόσο στα σύνορα στον Έβρο όσο και στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο.
Οι Οργανώσεις ζητούν συγκεκριμένα «μια αποτελεσματική, διαφανή και αμερόληπτη έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι προσωπικό από το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και τον Ελληνικό Στρατό, ενίοτε σε στενή συνεργασία με ένστολους μασκοφόρους άνδρες, έχει εμπλακεί σε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες δεν είναι μόνο παράνομες αλλά θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή και την ασφάλεια των εκτοπισμένων ατόμων».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητούν επίσης να επιβληθούν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις, κατά περίπτωση, «σε όποιους ένστολους αποδειχθεί ότι έχουν συμμετάσχει σε τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, αλλά και στους διοικητές τους που φέρουν την ευθύνη για τη διοίκηση των εν λόγω σωμάτων».
Η συγκεκριμένη έρευνα θα πρέπει, σύμφωνα με τις Οργανώσεις, «να επιχειρήσει να ανακαλύψει την ταυτότητα των μασκοφόρων ανδρών και των μη ταυτοποιημένων ενστόλων, καθώς και τη σχέση τους με τα όργανα επιβολής του νόμου, και να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν» αναφέρουν.
Επίσης προσθέτουν πως «η Βουλή πρέπει να ασκήσει την εξουσία επίβλεψης που διαθέτει για τη διερεύνηση αυτών των ισχυρισμών και για να προσδιορίσει αν το εύρος τυχόν παράνομων ενεργειών συνιστά de facto κυβερνητική πολιτική κατά παράβαση του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δικαίου».
«Η ελληνική Κυβέρνηση μέχρι στιγμής αρνείται ότι εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές και δεν έχει αναλάβει δράση ώστε να δώσει τέλος σε αυτές τις αυθαιρεσίες ή να διερευνήσει ουσιαστικά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, να αναλάβει την ευθύνη και να καλέσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», επισημαίνει η επιστολή.
Τέλος συμπληρώνουν πως «οι αναφερόμενες πρακτικές, όπως η βία, η στέρηση της ελευθερίας και οι παράνομες επιστροφές, παραβιάζουν αρκετούς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απερίφραστης απαγόρευσης των επαναπροωθήσεων (refoulement), δηλαδή της εξαναγκαστικής επιστροφής οποιουδήποτε διατρέχει πραγματικό κίνδυνο δίωξης ή άλλης σοβαρής βλάβης».
Οι 29 ΜΚΟ καταλήγουν δε, πως οι συγκεκριμένες πρακτικές «αποτελούν παραβίαση της απαγόρευσης της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, της αυθαίρετης κράτησης και της συλλογικής απέλασης, όπως ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της οποίας η Ελλάδα είναι μέρος», ενώ παράλληλα καλούν σε συνεχή διάλογο το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναφορικά με το ζήτημα.
Την επιστολή Υπογράφουν:
- Human Rights Watch
- ActionAid Hellas
- Διεθνής Αμνηστία
- ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
- Danish Refugee Council
- Equal Rights Beyond Borders
- Fenix – Humanitarian Legal Aid
- Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
- Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
- Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
- Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Help Refugees
- HIAS Greece
- HumanRights360
- International Rescue Committee
- INTERSOS Hellas
- Josoor
- Legal Centre Lesvos
- Lesvos Solidarity
- Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία
- Mobile Info Team
- Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
- PRAKSIS
- Refugee Legal Support
- Refugee Rights Europe
- Refugees International
- Refugee Support Aegean
- SolidarityNow
- Terre des hommes Hellas