*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Λέσβου «Στο Νησί», και αναδημοσιεύεται με την άδεια του μέσου

Το 2012, στις εφημερίδες της Μυτιλήνης  δημοσιεύθηκε η είδηση του ξυλοδαρμού μέσα στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης 23χρονου μετανάστη από το Πακιστάν. Είχε προηγηθεί άλλη μια καταγγελία για τον ξυλοδαρμό μέσα στην οδό Ερμού άλλου ενός μετανάστη. Οι καταγγελίες, ιδιαίτερα αυτή του 23χρονου Πακιστανού Μοχάμεντ Σαχέντ αν και ήταν επώνυμη δεν απασχόλησε στο παραμικρό τις διωκτικές αρχές. «Το αυγό του φιδιού» επωάζονταν ακόμα. Τα «τάγματα εφόδου» της νεοναζιστικής οργάνωσης δεν είχαν ακόμα κάνει την εμφάνιση τους. Ένα χρόνο μετά όχι μόνο εμφανίστηκαν, αλλά και δημοσιοποίησαν οι ίδιοι τις φωτογραφίες τους περήφανοι για τα καμώματα τους.

Στις 31 Ιουλίου του 2012, ο 23χρονος Πακιστανός Μοχάμεντ Σαχέντ, στεκόταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών μιλώντας από καρτοτηλέφωνο με τους γονείς του στο Πακιστάν. Ξαφνικά, όπως κατήγγειλε τέσσερα με πέντε μηχανάκια σταμάτησαν και οι επιβαίνοντες σε αυτά, περίπου οκτώ με δέκα άτομα συνολικά, έπεσαν πάνω του και άρχισαν να τον χτυπούν, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια, ενώ του έσκισαν την μπλούζα.

Όπως ο νεαρός είχε δηλώσει, οι νεαροί φορούσαν μαύρες μπλούζες και είχαν κοντοκουρεμένα ή ξυρισμένα κεφάλια. Ο νεαρός Πακιστανός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε χτυπηθεί ιδιαίτερα στην κνήμη, αλλά και ελαφρύτερα σε άλλα σημεία του σώματός του. Του τοποθετήθηκε ορός, αλλά ο ίδιος αργότερα υπέγραψε και έφυγε από το Νοσοκομείο.

Ο Πακιστανός που ξυλοκοπήθηκε άσχημα στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών από κοντοκουρεμένους νεαρούς με μαύρες μπλούζες. Η Αστυνομία τον ρώτησε… αν θέλει να υποβάλει μήνυση!

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είχαν δημοσιευθεί χωρίς κανένας ποτέ να ασχοληθεί με τα γραφόμενα, ειδοποιήθηκε και η Αστυνομία, που κατέγραψε το γεγονός. Ενώ στελέχη της επισκέφθηκαν το Σαχέντ όσο βρισκόταν στο Νοσοκομείο και, σύμφωνα με πληροφορίες… τον ρώτησαν αν θέλει να υποβάλει μήνυση!

«Το πόσο βέβαια η άσκηση ρατσιστικής βίας όπως η συγκεκριμένη, αποτελεί αδίκημα που διώκεται κατόπιν εγκλήσεως, είναι ένα ερώτημα» έγραφε ο υπογράφων στην 1 Αυγούστου 2012. Και συνέχιζε: «Όπως και ερώτημα είναι το αν και σε ποια γλώσσα ο Πακιστανός ενημερώθηκε για το δικαίωμα της κατάθεσης μήνυσης, η οποία κατάθεση ας σημειωθεί ότι κοστίζει και κάποια ευρώ! Ερώτημα παραμένει και το εάν η Αστυνομία ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αδικήματα κατόπιν εγκλήσεως. Γιατί φανερό είναι ότι η μη ενασχόλησή της με τα όσα παράνομα συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης από Έλληνες κάθε φυλής και μετανάστες ίσως, δίνει το δικαίωμα σε κάποιους στο να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους.».

Από τότε οι επιθέσεις κατά μεταναστών συνεχίστηκαν. Λίγοι «τόλμησαν» να καταγγείλουν τις επιθέσεις ακόμα λιγότεροι έφθασαν μέχρι την Αστυνομία. Στο σύνολο τους δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο προδικαστικής έρευνας. Οπότε και οι πρωταγωνιστές των επιθέσεων αποθρασύνθηκαν.

Το Χρυσαυγίτικο Τάγμα εφόδου στη Θερμή. Με φόρμες παραλλαγής, μαύρες μπλούζες, αρβύλες

Στη Μόρια

Δημόσια εμφάνιση με την εφημερίδα και προκηρύξεις

Συνέχεια…

Οι οργανωμένες δημόσιες εμφανίσεις του «τάγματος εφόδου» της τοπικής οργάνωσης Λέσβου της Χρυσής Αυγής άρχισαν τον Αύγουστο του 2013 και ακολούθησαν την αναδιοργάνωση της Τ.Ο Λέσβου στα πλαίσια της οποίας επισκέφθηκε το νησί και ο Σερραίος τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ανακοίνωση της κόμματος της «Χρυσής Αυγής» δημοσιευμένη στον τοπικό ιστοχώρο της οργάνωσης «στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Τ.Ο ΛΕΣΒΟΥ πραγματοποιήθηκε συνάντηση  του βουλευτή κ. Αρτέμη Ματθαιόπουλου  με τον τοπικό μας γραμματέα κ. Βαρθολομαίο Τριανταφυλλίδη όπως επίσης και με κάποια από τα υπόλοιπα μέλη. Στα πλαίσια της συνάντησης, συζητήθηκε η αναδιοργάνωση της Τ.Ο ΛΕΣΒΟΥ, η  συνέχιση και αύξηση των κοινωνικών μας δράσεων και ο περαιτέρω προγραμματισμός των κινήσεών.».

Σε τι συνίσταντο οι δράσεις αυτές;

Σε δημόσιες εμφανίσεις με τις γνωστές παραστρατιωτικές στολές, τις φόρμες παραλλαγής στις αποχρώσεις του γκρί, τις μαύρες μπλούζες και τις αρβύλες. Και πάντα με τους γνωστούς λοστούς στην άκρη των οποίων υπάρχει η ελληνική σημαία. Οι ίδιοι αποκαλούσαν την ιδιαίτερη αυτή ομάδα «Ομάδα Δράσης».

Στον ιστοχώρο τους στις 31 Αυγούστου δημοσίευσαν: «Χτες Πέμπτη 29/8 ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής  στην Λέσβο Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης  συνοδευόμενος από  τμήμα της  Ομάδας  Δράσης βρέθηκε (κλπ).».

«Ομάδα Δράσης» λοιπόν η επίσημη ονομασία του «Τάγματος Εφόδου» στη Μυτιλήνη. Η οποία συναντιόταν στο πάρκινγκ της Παναγιούδας και από εκεί πραγματοποιούσε περιοδείες στα γύρω χωριά ξεσηκώνοντας τον κόσμο εναντίον της λειτουργίας Κέντρου υποδοχής μεταναστών. Η ίδια «Ομάδα Δράσης» εμφανίστηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης φωνάζοντας «βούλωστο» στο Δημοτικό Σύμβουλο της Αριστεράς Γιώργο Πάλλη όταν πήρε το λόγο.

O Γραμματέας της Χρυσής Αυγής  στην Λέσβο Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο της απελευθέρωσης της πόλης στο Κιόσκι

Παριστάνοντας τους… Οικολόγους. Δράση καθαρισμού παραλίας!

Στην ίδια… οικολογική δράση. Με στρατιωτικές στολές και άρβυλα!

Μετά τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα στο Κερατσίνι του Πειραιά το «τάγμα εφόδου» της Μυτιλήνης τήρησε «σιγή ασυρμάτου». Οι δημόσιες εμφανίσεις σταμάτησαν, οι αναρτήσεις στον ιστοχώρο περιορίστηκαν σε πολιτικά κείμενα κι όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «περίμεναν». Ακολούθησε άνοιγμα των γραφείων της οργάνωσης στην πλατεία Κωνσταντινουπόλεως που έκλεισαν «κακήν κακώς». Προσπάθειες ανασυγκρότησης των ομάδων πότε από το Λαγό και πότε από τον Κασιδιάρη δεν καρποφόρησαν.

Τα μέλη των «ομάδων δράσης» ακολούθησαν αυτόνομο δρόμο. Οι επικεφαλής, όπως ο Γραμματέας Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης έφυγαν από το νησί. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να λειτουργούν πότε σαν «πατριώτες», πότε σαν «χριστιανοί» ελπίζοντας πάντα ότι η προ ετών δράση τους θα ξεχαστεί.

Επίσκεψη στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης για… ενημέρωση. Τους δεχόταν και συζητούσαν μαζί τους!
Έξω από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Παρέμβαση για να υποστηρίξουν την παραχώρηση του γηπέδου Μυτιλήνης στην ομάδα της Καλλονής. Και για να φωνάξουν «βούλωστο» στον τότε δημοτικό σύμβουλο και μετέπειτα βουλευτή Γιώργο Πάλλη.
Στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών με το βουλευτή τους Λαγό
Από τη συνάντηση του βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλου  που επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη με μέλη της οργάνωσης. Του παρέδωσαν φάκελο πάνω στον οποίο έγραφε: «Τ.Ο ΛΕΣΒΟΥ. ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ. ΠΡΟΟΔΟΥ».