Στον απόηχο των τοποθετήσεων της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής πλευράς να προχωρήσουν στην επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σ. Πέτσας δήλωσε πως η Τουρκία πηγαίνει κόντρα στα όσα προβλέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Με βάση το σημείο 18 των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό που έκανε στην Αμμόχωστο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, είναι αυτό ακριβώς που του είπε η ΕΕ να μην κάνει. Έρχεται ο κ. Ερντογάν και κάνει ακριβώς το ανάποδο. Θα βρει απέναντί του όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα, όλη την Ευρώπη. Γιατί είναι πραγματικά σα να κοροϊδεύει όλες τις υπόλοιπες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, οι οποίες έφθασαν σε αυτή την ομόφωνη απόφαση. Αυτό θα το βρει λοιπόν μπροστά του 15 και 16 Οκτωβρίου».
Ισχυρίστηκε πως βλέπουμε μια σταθερή αποκλιμάκωση όσον αφορά τις προκλήσεις στη θάλασσα και «θα είναι ευχής έργο να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για να λύσουμε αυτή την πηγή ένταση». Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «όσες λιγότερες πηγές εντάσεων έχουμε τόσο καλύτερο για τον Ελληνισμό συνολικά, ώστε να μπορεί να στραφεί στο πραγματικό πρόβλημα που είναι το μεν νομικό στη διμερή μας σχέση με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών το δε πολιτικό, και ευρύτερο ζήτημα -καθαρά ένα ζήτημα κατοχής και εισβολής- όπως είναι το Κυπριακό στην Κύπρο». Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ο Σ. Πέτσας δήλωσε ότι πιθανότατα θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 – 16 Οκτωβρίου.
Η Κύπρος επιμένει να ποντάρει στην ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις
Όπως μεταδίδει το Euractiv, επικαλούμενο πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, τόνισε πως «οι Αμμοχωστιανοί, αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, παρακολουθούμε με θλίψη, αλλά συνάμα και με αγανάκτηση, τις ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της στην Κύπρο».
Παράλληλα, επισήμανε πως η Λευκωσία δεν θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό το καθεστώς εκβιασμού και απειλών. «Παρακολουθούμε με αγωνία τον σχεδιασμό της Τουρκίας και αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου, διότι πρόθεση μας είναι η επανένωση του νησιού μας μέσα από διαπραγματεύσεις, μέσα από δημιουργικές συνομιλίες στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνημένων γραμμών λύσης, αλλά και κύρια, βάσει των αρχών και αξιών της Ε.Ε..
Όπως ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι κάτω από τετελεσμένα και απειλές. Η κυβέρνηση δεν έχει παραμείνει ανενεργή. Αντίθετα. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δραστηριοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζουμε τη δραστηριοποίηση μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το θέμα των νέων ενεργειών της Τουρκίας προς του Ευρωπαίους εταίρους μας και θα συζητήσει το θέμα στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η απαίτηση μας θα είναι η άρση της παρανομίας και η επάνοδος στις συνομιλίες».
Τέλος, δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να κρίνει το αν η Άγκυρα μπορεί να ρίξει τους τόνους με απλές προειδοποιήσεις, καλώντας τους ηγέτες της Ένωσης να κατανοήσουν ότι η προκλητική συμπεριφορά τη Τουρκίας δεν γίνεται να τιθασευτεί μόνο με παρακλήσεις.
«Το θέμα θα συζητηθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους εταίρους μας και θα θέσει ωμά ερωτήματα. Η περίοδος χάριτος και για άσκηση διπλωματίας που έχει ζητηθεί, πώς επενέργησε; Η Τουρκία μπορεί να τιθασευτεί με λόγια μόνο; Η Τουρκία έχει ακούσει τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προεδρεύουσας χώρας; Πρέπει λοιπόν οι εταίροι μας να αντιληφθούν, ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις».
Ο ΟΗΕ ζητά ακύρωση της τουρκικής απόφασης για τα Βαρώσια
Την ακύρωση της απόφασης της Άγκυρας για άνοιγμα της παραλία των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας και κάλεσε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί. Το Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Η ηγεσία του ΟΗΕ στάθηκε σε σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον ΟΗΕ, όπως αναφέρονται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου -περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992)- και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα τα οποία επικαλείται η τουρκική κυβέρνηση.