-γράφει ο Αθανάσιος Χαραλάμπους
Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η «Χρυσή Αυγή» μπήκε στην Βουλή. Στα τρία νησιά του νομού, το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα είχε λάβει 3.225 ψήφους ή ποσοστό 5,27%.
Λίγοι φανταζόταν τι θα ακολουθήσει ιδιαίτερα στη Λέσβο.
Στους 15 μήνες που ακολούθησαν και μέχρι τη δολοφονία του Φύσσα καταγράφηκαν σειρά ρατσιστικών ενεργειών. Ορισμένα από αυτά εντάσσονταν στην επίσημη δράση της «Χρυσής Αυγής» και άλλα (τα ποινικά κολάσιμα) έμειναν «ορφανά».
Όπως αποκαλύφθηκε η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», σύμφωνα με το πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, είχε καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο προκειμένου να μην συνδέεται η ίδια με τα ποινικά κολάσιμα ρατσιστικά χτυπήματα. Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα ένα είναι βέβαιο. Μετά την εκλογική ενίσχυση της «Χρυσής Αυγής» στη Λέσβο καταγράφηκαν σειρά ρατσιστικών δράσεων που στο σύνολο τους οι διωκτικές αρχές είτε δεν ασχολήθηκαν μαζί τους είτε εάν ασχολήθηκαν δεν διαλεύκαναν.
– Στις 19 Ιουλίου 2012 όταν ο συνδικαλιστής δάσκαλος Αριστείδης Σγατζός κατέγραφε στο Facebook το πρώτο ρατσιστικό κρούσμα «…η μικρή μας πόλη. Αγορά Μυτιλήνης. Τα μαγαζιά έχουν κλείσει αλλά έχει κόσμο ακόμη. Περνώ με το μηχανάκι… ένα άλλο παπάκι είναι σταματημένο. Ένας με ξυρισμένο κεφάλι σταματά έναν αφρικανό και του ρίχνει ένα χαστούκι. Ο άνθρωπος έκπληκτος ψελλίζει κάτι… Ρωτώ τον καράφλα τι έγινε. “Τίποτα πήγαινε” απαντά με το μάτι να γυρίζει… φοβήθηκα κανένας άλλος δεν αντέδρασε… έφυγα. Βρήκα τον μετανάστη παρακάτω τον ρώτησα τι έγινε… ούτε που είχε καταλάβει γιατί τον χτύπησαν. Απλά τον χτύπησα στην πλάτη…. αυτό μπόρεσα να κάνω. Φοβήθηκα…».
– Στις 31 Ιουλίου 2012 ο 23χρονος Πακιστανός Μοχάμεντ Σαχέντ στεκόταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, της Μυτιλήνης μιλώντας από καρτοτηλέφωνο με τους γονείς του στο Πακιστάν. Εκείνη την ώρα σταμάτησαν μπροστά του τέσσερα ή πέντε μηχανάκια στα οποία επέβαιναν οκτώ με δέκα κοντοκουρεμένα άτομα, κατέβηκαν από τα μηχανάκια και άρχισαν να τον χτυπούν στα χέρια και τα πόδια ανηλεώς. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στο νοσοκομείο. Οι δράστες της επίθεσης δεν βρέθηκαν ποτέ.
– Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, ο γυναικολόγος Γιώργος Διακορώνας φορώντας μαύρα γυαλιά και μαύρη μπλούζα ανακοινώνει ότι είναι εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στη Λέσβο. Η σχέση του με την Χρυσή Αυγή κατά πληροφορίες διακόπηκε μερικούς μήνες αργότερα.
– Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 αποκαλύπτεται ότι ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μερικές μέρες νωρίτερα, είχε στείλει σειρά email στο Πανεπιστημίο Αιγαίου με τα οποία ζητούσε στοιχεία για τους αλλοδαπούς φοιτητές που φιλοξενούνται στις φοιτητικές εστίες. Το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις. Η Πρυτανική Αρχή όπως ήταν φυσικό δεν έδωσε ποτέ αυτά τα στοιχεία.
Την ίδια ημέρα αποκαλύφθηκε πως η Χρυσή Αυγή είχε νοικιάσει γραφείο στο προκυμαία της Μυτιλήνης, στο ιστορικό κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια». Λίγους μήνες αργότερα τα γραφεία κλείνουν. Ακολουθεί προσπάθεια να ανοίξουν γραφεία στο Εμπορικό κέντρο δίπλα στο ξενοδοχείο «Blue Sea». Ο ιδιοκτήτης του χώρου αρνείται να τον νοικιάσει!
– Στις 29 Οκτωβρίου 2012 ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσε να αποτραπεί η συμμετοχή Τούρκων ομιλητών σε συνέδριο για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από 8 – 10 Νοεμβρίου. To συνέδριο έγινε κανονικά χωρίς να υπάρξουν παρατράγουδα.
– Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 τις βραδινές ώρες 25 πρόσφυγες βρίσκονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ανάμεσα τους και δύο έγκυες. Κάποια στιγμή, κατά την διάρκεια της νύχτας, ένα αυτοκίνητο σταμάτησε στο σημείο και οι επιβάτες του πέταξαν πέτρες κατά των μεταναστών. Η μία από τις έγκυες τραυματίσθηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.
– Το Σαββατοκύριακο 3 – 4 Νοεμβρίου 2012 στην Στύψη δύο άτομα με τσεκούρια καταστρέφουν ένα μικρό εμπορικό κατάστημα που διατηρεί Αλβανός υπήκοος που ζει χρόνια στο χωριό. Το περιστατικό αποκαλύπτεται και όπως αποδεικνύεται δράστες ήταν άτομα με χρόνια παραβατική συμπεριφορά. Οι δράστες του περιστατικού αν και τους συνέλαβαν, αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι!
Η αποκάλυψη δεν φοβίζει τους δράστες. Ένας εξ αυτών νοιώθει τόσο άνετα που καλεί το συντάκτη του ρεπορτάζ από σταθερό τηλέφωνο (με αριθμό κλήσης από την Στύψη) και τον απειλή λέγοντας «τι θες να γίνει να πας εσύ στο χώμα και εγώ στη φυλακή;». Επίσης κάνει σαφές εκείνο που τον ενόχλησε είναι η αναφορά που γίνεται στο ρεπορτάζ για την Χρυσή Αυγή.
– Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2012 η Χρυσή Αυγή κυκλοφόρησε φυλλάδιο με ρατσιστικό περιεχόμενο με φωτογραφίες παιδιών που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
– Τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου 2012 μέλη της Χρυσής Αυγής γράφουν στο σπίτι και το αυτοκίνητο του Χρήστου Κλέλλη και της Μαρίας Γιαβάση στα Παράκοιλα «Χρυσή Αυγή» και ζωγραφίζουν ένα μαίανδρο με μπλε μπογιά. Για το περιστατικό βγαίνουν ανακοινώσεις καταγγελίες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου της οποίας είναι μέλος ο κ. Κλέλλης και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Οι παθόντες είχαν καταθέσει μήνυση στην Αστυνομία κατά αγνώστων.
– Πριν μερικούς μήνες η Χρυσή Αυγή επανεμφανίστηκε στη Μυτιλήνη. Έκανε εμφανίσεις σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εξόρμηση στη Μόρια και τα Πάμφιλα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συχνή ήταν η εμφάνιση ομάδας Χρυσαυγιτών στην Παναγιούδα. Η δράση της προβάλλονταν στο διαδίκτυο. Μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Στρατή Μπαλάσκα στο «Ε» πολλές φωτογραφίες κατέβηκαν. Όταν έγιναν οι πρώτες συλλήψεις κατέβηκαν όλες οι φωτογραφίες από την δράση της οργάνωσης στη Λέσβο.
*Αναδημοσίευση από το «Στο νησί»