Το ΚΙΝΑΛ κουνάει το δάχτυλο για την τροπολογία που ξεπλένει δημάρχους και περιφερειάρχες
ην περασμένη Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, η οποία εξασφαλίζει την οριστική παύση των ποινικών και πειθαρχικών διώξεων για αξιόποινες πράξεις πληρωμών που ελέγχθηκαν από υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι και την τελευταία ημέρα του Ιουλίου του 2019, για δημάρχους, περιφερειάρχες και υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκαλώντας ερωτήματα για τα οποία το TPP έχει γράψει από την περασμένη Δευτέρα. Άρση ποινικών διώξεων, δηλαδή, για υποθέσεις αιρετών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται ήδη στην Δικαιοσύνη και αφορούν πεπραγμένα όλων των προηγούμενων χρόνων της χρεοκοπία της χώρας, μέχρι και το καλοκαίρι που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία την διακυβέρνηση της χώρας.
Την τροπολογία έκανε άμεσα δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, η οποία στη συνέχεια και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με την θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, και με το «παρών» του ΜέΡΑ25. Σημειώνεται πως τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης -όπως και όλα τα υπόλοιπα- καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ με εξαίρεση το ΜέΡΑ25 και το κόμμα Βελόπουλου, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν ένα μέρος των επί μέρους άρθρων του νομοσχεδίου, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά της Βουλής.
Διαβάστε αναλυτικά την σκανδαλώδη τροπολογία:
«Εξαίρεση από τον κανόνα της διάκρισης των εξουσιών» με διακομματική ψήφο;
Το πρωί της Πέμπτης, ο Γιώργος Καμίνης κατήγγειλε ότι «η βουλευτική τροπολογία (υπ. αριθμ. 488) στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια, η οποία ανακοινώθηκε τη τελευταία στιγμή, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και υπερψηφίστηκε από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ αφοπλίζει τη δικαιοσύνη. Της στερεί τη δυνατότητα να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των αιρετών και υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού σε θέματα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, καθώς αίρει το αξιόποινο πράξεων που αφορούν την πληρωμή ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.07.2019. Με την τροπολογία αυτή, δηλαδή, η διοίκηση υποκαθιστά τον δικαστή με την επίνευση του νομοθέτη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, παύονται και οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος των προσώπων αυτών».
Προσθέτει δε ότι «προκειμένου μάλιστα η σκανδαλώδης ρύθμιση να μην υποβληθεί σε κανέναν έλεγχο, κατατέθηκε την τελευταία στιγμή ως βουλευτική τροπολογία χωρίς καν να εμφανιστεί στη Βουλή για να υπερασπιστεί την τροπολογία του ούτε ο ίδιος ο βουλευτής που την κατέθεσε, ο κύριος Νικήτας Κακλαμάνης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, τον οποίο αφορά και προσωπικά η εν λόγω ρύθμιση!».
Όπως εξήγησε ο πρώην δήμαρχος Αθηνών, με την τροπολογία αυτή αποφεύχθηκε «η βάσανος της δημόσιας διαβούλευσης που προηγείται της κατάθεσης κάθε νομοσχεδίου στη Βουλή, η ‘Εκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που θα αναδείκνυε την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης, και η ‘Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα αποκάλυπτε ότι είναι αδύνατον να υπολογιστεί η οικονομική ζημία που η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται για το δημόσιο, καθώς καταλαμβάνει αόριστο αριθμό υποθέσεων σε απροσδιόριστο βάθος χρόνου».
«Προφανώς η τροπολογία αποτελεί προϊόν προηγούμενης συνεννόησης με τον Υπουργό και με τα κόμματα που την υπερψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ). Κατά τα λοιπά, η μεν κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να μας κατηχεί στην “ορθή νομοθέτηση”, ο δε Σύριζα να ευτελίζει την αποστολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλίμονο αν σε μία Δημοκρατία μπορεί ο νομοθέτης όπως θέλει, όποτε θέλει, για όποιους λόγους θέλει και υπέρ όποιων προσώπων θέλει, να καθορίζει ποιές πράξεις είναι αξιόποινες και ποιές όχι.Αυτές ακριβώς οι μεθοδεύσεις καταρρακώνουν το κύρος του Κοινοβουλίου, αναγορεύοντας σε τιμητές του πολιτικού κόσμου τους κάθε είδους χρυσαυγίτες. Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε την τροπολογία, γιατί εγείρει μείζονα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, καθώς προσβάλλει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την αρχή της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου”» κατέληξε ο Γ. Καμίνης.
Καμίνης: Σκανδαλώδης η τροπολογία συγκάλυψης ποινικών ευθυνών δημάρχων και περιφερειαρχών
Στο ζήτημα έδωσε συνέχεια η υπεύθυνη τομέα Εσωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία έκανε λόγο για «κατάλυση του δημοσιονομικού ελέγχου» και για ωμή επέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας την επίμαχη τροπολογία.
«Το θέμα είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και θέτει καίρια ζητήματα για το αξιακό και θεσμικό μας σύστημα. Είναι αδιανόητη και ωμή η παρέμβαση της Κυβέρνησης τόσο στους δημοσιονομικούς ελέγχους όσο και στη Δικαιοσύνη. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό. Θα ερευνήσουμε το θέμα σε βάθος και μέχρι το τέλος» δήλωσε ακόμα η τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ.
Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση της Ευ. Λιακούλη:
Kατάλυση του δημοσιονομικού έλεγχου -ακόμη και του Ελεγκτικού Συνεδρίου- αλλά και ωμή επέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης φέρνει η βουλευτική τροπολογία την οποία έκανε δεκτή ο Υπουργός Εσωτερικών. Η τροπολογία εξαλείφει με μονοκονδυλιά πειθαρχικές και ποινικές διώξεις αιρετών και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, σε βάθος χρόνων, ακόμη και κακουργημάτων, με αντικείμενο κατάχρησης εκατομμυρίων, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου!
Εν κρυπτώ και με ύπουλο τρόπο, πέρασε η Κυβέρνηση αυτή τη διάταξη νόμου χωρίς δημόσια διαβούλευση, χωρίς την άποψη των φορέων και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, χωρίς κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο, χωρίς καμία θεσμική θωράκιση, με σοβαρότατη αμφισβήτηση της συνταγματικότητάς της.
Μετά τη δημόσια κατακραυγή και τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το μέγεθος της παρέμβασης και ειδικά τα πρόσωπα που αφορά, οφείλει ο κ. Υπουργός Εσωτερικών να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σε πόσες υποθέσεις αυτή η διάταξη αναφέρεται, ποια ποσά αφορά, σε ποιες υποθέσεις έχουν ασκηθεί διώξεις και πόσες βρίσκονται ήδη σε εκκρεμοδικία, καθώς και ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αιρετών αναμιγνύονται σε κακουργήματα.
Καλούμε τα επίσημα τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, να λάβουν καθαρή θέση για το θέμα αυτό και να αιτιολογήσουν τη στάση τους.
Το θέμα είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και θέτει καίρια ζητήματα για το αξιακό και θεσμικό μας σύστημα.
Είναι αδιανόητη και ωμή η παρέμβαση της Κυβέρνησης τόσο στους δημοσιονομικούς ελέγχους όσο και στη Δικαιοσύνη.
Δεν θα το ανεχθούμε αυτό.
Θα ερευνήσουμε το θέμα σε βάθος και μέχρι το τέλος.
Είναι για μας, κόκκινη γραμμή. Και μάλιστα υπογραμμισμένη.
Τελεία και παύλα.