Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο, ανακοίνωσε την Κυριακή την ανακάλυψη μιας υψηλής αποτελεσματικής θεραπείας, ικανής, όπως είπε, να εξαλείψει τη νόσο Covid-19, επισημαίνοντας ότι θα παρουσιαστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ένα φάρμακο, προκειμένου να λάβει πιστοποίηση.

Η θεραπεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το «TeleSUR», είναι βασισμένη σε ένα μόριο που ονομάζεται TR-10 και σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας της Βενεζουέλας (IVIC), το οποίο τους τελευταίους έξι μήνες, κατέβαλε προσπάθειες για την εξεύρεση μιας θεραπείας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, «αυτό το μόριο έχει δοκιμαστεί για την (αντιμετώπιση της) Covid-19, όλη η έρευνα έχει γίνει. Αυτή η μελέτη διήρκεσε έξι μήνες, με αποτέλεσμα 100% εξόντωση του ιού», υποστήριξε ο Νικολά Μαδούρο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανακάλυψη του IVIC ως «μεγάλη συμβολή στην ανθρωπότητα» διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Βενεζουέλα θα προσφέρει αυτή τη θεραπεία στον κόσμο. Τόνισε επίσης ότι η μαζική παραγωγή του φαρμάκου, θα διευκολυνθεί μέσω «διεθνών συμμαχιών».

Από πλευράς του το IVIC τόνισε ότι βάσει των μελετών που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι το φάρμακο δεν θα έχει παρενέργειες στους ασθενείς και ότι «δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα στο σώμα».

Η υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας Γκαμπριέλα Χιμένεζ, σημείωσε ότι οι μελέτες διεξήχθησαν σε κύτταρα ιού που απομονώθηκαν από ασθενείς με κορονοϊό και ότι το μόριο είναι παράγωγο ουρσολικού οξέος, το οποίο “έχει δείξει 100% αναστολή της αντιγραφής του ιού σε επίπεδο δοκιμών».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Βενεζουέλα έλαβε το εμβόλιο κατά της Covid-19 που κατασκεύασε η Ρωσία, προκειμένου να διεξάγει κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 2.000 εθελοντές. Πέραν όμως του ρωσικού εμβολίου, ο Βενεζολάνος πρόεδρος, Νικολά Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι χιλιάδες εμβόλια που έχει κατασκευάσει η Κίνα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τους επόμενους μήνες.