Προ ήμερων έρευνα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που επιβεβαιώνουν καταγγελίες προσφύγων για επαναπροωθήσεις, ακόμα και ανθρώπων που κατάφεραν να φτάσουν στη Λέσβο και σε αντίθεση με όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Λεγκερί τόνισε στην ιστοσελίδα της Frontex πως επικοινώνησε με την Κομισιόν για να την ενημερώσει πως εξετάζουν τις κατηγορίες για την επαναπροώθηση και τη βίαιη συμπεριφορά σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ενώ ισχυρίστηκε πως η Frontex δρα σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Επαναπροωθήσεις προσφύγων με πλάτες της Frontex καίνε κυβέρνηση και ΕΕ

«Ενημέρωσα την Επίτροπο Γιόχανσον ότι εξετάζουμε τις κατηγορίες πολλών ειδησεογραφικών οργανισμών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα φύλαξης συνόρων σε όλες τις επιχειρήσεις μας και να μην ανεχόμαστε παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητές μας. Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα σύμφωνα με την εντολή μας και στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Ο Οργανισμός χαρακτηρίζει «περίπλοκη» την κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο για τα πλοία της Frontex «λόγω διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους» και προσθέτει ότι «αυτό επηρέασε και τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή».

Μετά την αποκάλυψη του περιοδικού, η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) κατήγγειλε τον Λέγκερι και τόνισε πως η Frontex συνεργάζεται με κράτη – μέλη της Ένωσης κατά παράβαση τω νόμων που τη διέπουν, ενώ επισήμαναν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να σταματήσει τις δράσεις της Frontex ώστε να μη θεωρηθεί συνένοχη.

«Η ευρωπαϊκή αυτή υπηρεσία συνεργάζεται με κράτη-μέλη για την παραβίαση το νόμου της ΕΕ, ενώ ο Φαμπρίς Λέγγερι είπε ψέματα στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτή η έρευνα αποδεικνύει τώρα αυτά που λένε ΜΚΟ, ερευνητές, δικηγόροι και πολλοί άλλοι εδώ και πολλούς μήνες. Η Frontex, όχι μόνο γνώριζε για τις παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά εμπλέκεται σε τέτοιες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, έχουν επενδύσει σημαντικό διοικητικό χρόνο και πόρους για να καλύψουν αυτές τις επαναπροωθήσεις. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σταματήσει τη δράση της Frontex, θα την θεωρούμε συνεργό στις παραβιάσεις αυτές».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιώργο Πλακιωτάκης, αναφέρθηκαν στην έρευνα του γερμανικού περιοδικού, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα ξένων κρατών» και στάθηκαν στη σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών.

Προ ημερών η νορβηγική ΜΚΟ, «Aegean Boat Report» είχε καταγγείλει την επιχείρηση επαναπροώθησης σχεδόν διακοσίων προσφύγων  και μεταναστών στα νότια της Κρήτης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπροώθησης που έχει καταγράψει.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Aegean Boat Report επικαλείται μαρτυρίες επιβαινόντων, καταγγέλλοντας πως σε ορισμένους ασκήθηκε βία και στους περισσότερους κατασχέθηκαν τα τηλέφωνα. Όπως σημειώνουν, ««τα 121 άτομα της πρώτης ομάδας (άντρες και νεαρά αγόρια) εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε 3 σωσίβιες σχεδίες πριν ξημερώσει η Τετάρτη, ακριβώς βόρεια της Ρόδου, και στη συνέχεια βρέθηκαν και περισυλλέγησαν από την τουρκική ακτοφυλακή στις 08:50, νότια της Μαρμαρίδας. Η δεύτερη ομάδα με τις οικογένειες, 76 άτομα, τοποθετήθηκε σε 4 σωσίβιες σχεδίες γύρω στο μεσημέρι βορειοδυτικά της Σύμης, όπου παρασύρονταν χωρίς να περισυλλεγούν από την τουρκική ακτοφυλακή παρά μόνο στις 17.30 το απόγευμα, νοτιοδυτικά της Ντάτσα».

«Προπαγάνδα» για την κυβέρνηση οι επαναπροωθήσεις προσφύγων με τις πλάτες της Frontex που καίνε τον επικεφαλής της