«Καμία κακοποίηση και μάλιστα με χρήση γκλοπ κατά πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις» είδε η αστυνομία σε ανακοίνωση της αναφορικά με τις καταγγελίες για χημικά μέσα σε καφετέρια και χτύπημα αστυνομικού σε 5 χρονο παιδί, έπειτα από το όργιο αστυνομικής βαρβαρότητας κατά αντιφασιστικής πορείας στο Γαλάτσι.
Πολλές μαρτυρίες έκαναν λόγο για βία και χημικά εντός καφετέριας στο Γαλάτσι, με θύματα πολίτες που απλά έπιναν τον καφέ τους, ενώ καταγγελίες αναφέρουν ότι ένα πεντάχρονο παιδί, που βρισκόταν με τη μητέρα του στο συγκεκριμένο καφέ και προσπάθησαν να προφυλαχθούν δέχθηκε χτύπημα από αστυνομικό με το γκλοπ ανάποδα. Μάλιστα, τη Δευτέρα από πολλά μέσα ενημέρωσης ήρθα στο φως νέες μαρτυρίες οι οποίες συνολικά μιλούν για απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας.
Όργιο αστυνομικής βαρβαρότητας με σοβαρά τραυματίες στο Γαλάτσι από το «δόγμα Χρυσοχοΐδη»
Στη δική της εκδοχή σχετικά με την αστυνομική βία που έλαβε χώρα την Κυριακή στο Γαλάτσι όταν αντιφασιστική πορεία έγινε στόχος της αστυνομικής βαρβαρότητας των ΜΑΤ επιμένει η ΕΛΑΣ με επίσημη ανακοίνωση της, έπειτα από διαρροή που έκανε ως απάντηση στην εφημερίδα «Έθνος».
Στην διαρροή της, λοιπόν, η ΕΛΑΣ υποστήριξε ότι «οι αστυνομικοί δεν χτύπησαν το 5χρονο παιδί, το οποίο βρισκόταν μαζί με τη γιαγιά του και το συνομήλικο αδερφάκι του στο σημείο όπου γινόταν η αστυνομική επιχείρηση» προσθέτοντας ότι «το παιδί αντιμετώπισε πρόβλημα όχι όμως από χτύπημα αστυνομικού αλλά λόγω ερεθισμού που ένιωσε στο λαιμό από τα χημικά. Η γιαγιά του παιδιού, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει ήδη επικοινωνήσει για το περιστατικό με τις Αρχές.»
Στην επίσημη τοποθέτηση η ΕΛΑΣ αναφέρει για το περιστατικό ότι: «Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια» και στη συνέχεια πως «οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν (μετά από εκκλήσεις της ΕΛΑΣ) και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης».
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η ΕΛΑΣ κάνει λόγο για τραυματισμό τριών αστυνομικών από το περιστατικό αλλά και φθορές σε 2 κράνη και ένα ζευγάρι καλαμίδες. Επιπλέον, η αστυνομία αναφέρει ότι «στην κατοχή τεσσάρων (4) από τους υπόλοιπους συλληφθέντες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία (3) ξύλινα και ένα (1) μεταλλικό κοντάρι».
Η ΕΛΑΣ παραδέχεται ότι «κατά τη διάρκεια των περιστατικών στο κατάστημα, από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε μία φορά χρήση δακρυγόνου αερίου (φυσούνα)», επιβεβαιόνοντας εν μέρει το θέμα με το 5χρονο, τονίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για περιστατικό «δύο ώρες μετά» το κύριο συμβάν, το οποίο σχετίζεται με «δύο ανήλικα παιδιά που διέρχονταν από παρακείμενο σημείο και ανέφεραν ενόχληση στο λαιμό».
Στο τέλος της ανακοίνωσης η ΕΛΑΣ συστήνει μάλιστα ότι «οι αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν συνιστούν γεγονότα. Η Αστυνομία τις διερευνά ως καταγγελίες και ενημερώνει υπεύθυνα το κοινό, διαδικασία την οποία εφαρμόζει και στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
Δεκατρία (13) άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια χθεσινής μη προγραμματισμένης συγκέντρωσης στην περιοχή της Λαμπρινής
Καμία κακοποίηση – και μάλιστα με χρήση γκλοπ- πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται σε διάφορες ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές.
Χθες το απόγευμα, έλαβε χώρα μη προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στην Αθήνα (συμβολή των οδών Τραλλέων και Ωρωπού) από ομάδα (50) περίπου ατόμων.
Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια.
Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης του covid -19.
Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης.
Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν τρεις (3) αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και προκλήθηκαν φθορές σε υπηρεσιακό εξοπλισμό και συγκεκριμένα σε (2) κράνη και ένα ζευγάρι καλαμίδες.
Συνελήφθησαν συνολικά δεκατρία (13) άτομα, (10) άνδρες και (3) γυναίκες, από τους οποίους ένας άνδρας συνελήφθη εντός του παραπάνω καταστήματος, αφού προηγουμένως χτύπησε αστυνομικό με κοντάρι που έφερε και το οποίο κατασχέθηκε, ενώ επιπλέον χτύπησε αστυνομικούς με τα χέρια και τα πόδια του για να αποτρέψει τη σύλληψή του.
Στην κατοχή τεσσάρων (4) από τους υπόλοιπους συλληφθέντες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία (3) ξύλινα και ένα (1) μεταλλικό κοντάρι.
Επιπλέον, τέσσερις (4) από τους συλληφθέντες, κατόπιν τραυματισμού τους στο σημείο, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο όπου παραμένει προς νοσηλεία μία (1) γυναίκα ενώ σε όλους χορηγήθηκαν παραγγελίες για εξέτασή τους από αρμόδιο ιατροδικαστή.
Κατά τη διάρκεια των περιστατικών στο κατάστημα, από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε μία φορά χρήση δακρυγόνου αερίου (φυσούνα).
Δύο (2) περίπου ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκε ότι δύο (2) ανήλικα παιδιά, τα οποία με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή μετά από δύο ώρες) από παρακείμενο σημείο, ανέφεραν ενόχληση στο λαιμό.
Συνεπώς, καμία κακοποίηση – και μάλιστα με χρήση γκλοπ- πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται ατεκμηρίωτα σε διάφορες ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές.
Γενικότερα σημειώνεται ότι οι αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν συνιστούν γεγονότα. Η Αστυνομία τις διερευνά ως καταγγελίες και ενημερώνει υπεύθυνα το κοινό, διαδικασία την οποία εφαρμόζει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.