Τον δρόμο για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους ανοίγει εκ νέου νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής. Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται επίσης η δυνατότητα λειτουργίας και λαϊκών αγορών τις Κυριακές, κάτι που σήμερα απαγορεύεται. Οι προβλεπόμενες διατάξεις για τις Κυριακές διατηρούν, πάντως, για ακόμα μια φορά ωράριο και λιανεμπόριο πολλών ταχυτήτων και μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν οι νέες ρυθμίσεις θα ενισχύσουν τον κλάδο που εισέρχεται σε νέο κύκλο ύφεσης λόγω της πανδημίας ή θα επιτείνουν και θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση σε αυτόν.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου, επιτρέπεται προαιρετικά τις Κυριακές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η λειτουργία των τοπικών εμπορικών καταστημάτων που κατατάσσονται με βάση το μέγεθός τους στην κατηγορία των παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 σε δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Στη συζήτηση που τέθηκε για το κατά πόσο τα μεγάλα πολυκαταστήματα πλήττουν τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ο Α. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει «γαλατικό χωριό» ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ έκανε λόγο για την «ανταγωνιστικότητα» που θα ωφελήσει και τις μικρές επιχειρήσεις.
«Τίθεται ένα θέμα για το εάν θα πρέπει εν γένει, να υπάρχουν τέτοιου μεγέθους καταστήματα στην Ελλάδα. Προφανώς και θα υπάρχουν, όπως υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Εγώ είμαι εκπρόσωπος μικρής επιχείρησης από τα πολύ νεανικά μου χρόνια. Θεωρώ τελείως φοβική και λανθασμένη την αντίδραση όσων άκουσα σήμερα προφανώς να σταματήσουν την αναπόφευκτη εξέλιξη του εμπορίου παγκοσμίως. Θα υπάρχουν Mall, θα υπάρχουν McArthrur Glen, θα υπάρχουν πολυκαταστήματα, όπως υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη και οι μικρότερες επιχειρήσεις μαθαίνουν ανταγωνιστικά να επιβιώνουν, να υπάρχουν και να εξελίσσονται παράλληλα με αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν καταλαβαίνω άλλο αυτή τη νοοτροπία να μείνει η Ελλάδα το γαλατικό χωριό».
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, παρεμβαίνοντας στη ζήτηση που αναπτύχθηκε για την λειτουργία των πολυκαταστημάτων παρατήρησε πως «είναι δεδομένο ότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα λειτουργούν εις βάρος των πολύ μικρών, ακριβώς γιατί ευνοούνται όταν αυτά ανοίγουν τις Κυριακές». Επισήμανε τον κίνδυνο με αφορμή την διάταξη που θεσπίζεται να μπορεί να ανοίγουν καταστήματα σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων, αυτό να το εκμεταλλευτούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και να προσβάλλουν την απόφαση αυτή στα δικαστήρια και να κερδίσουν την υπόθεση. Ο κόσμος, είπε, «δεν έχει ανάγκη χρόνου, έχει ανάγκη χρημάτων. Δηλαδή, δεν λείπει ο χρόνος για τα ψώνια και μάλιστα σε μια εποχή που έχουμε lockdown ή που οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν».
Σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδη, η διάταξη αυτή δημιουργήθηκε επειδή «ήρθαν εμπορικοί σύλλογοι της επαρχίας, καταστηματάρχες και μικρομεσαίοι και μας ανέφεραν πως οι οικείες Περιφέρειες τους είχαν βάλει υψηλά πρόστιμα γιατί δούλευαν τις Κυριακές τα μίνι μάρκετ τους. Εγώ δεν μπορώ να τους πω “έ, κόψε τον λαιμό σου, ας σου βάζουν πρόστιμα”. Η δουλειά του πολιτικού είναι να λύνει τα προβλήματα των ανθρώπων αν τα θεωρεί δίκαια. Αν τα θεωρεί άδικα, να τους πει “καλώς σας βάλανε το πρόστιμο”. Επειδή εγώ τυγχάνει να το θεωρώ δίκαιο και δεν θέλω αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται και να καταστρέφονται, γι’ αυτό φέρνω την ρύθμιση».