Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων -σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα- θα εισηγηθούν παράταση του lockdown και για μετά τις 30 Νοεμβρίου, καθώς οι τρεις εβδομάδες δεν είναι επαρκής χρόνος για τον έλεγχο της επιδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα (Παρασκευή) οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα είναι μόνο για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων
Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα της η «Καθημερινή», φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας, αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας: «η εμπειρία μας από αυτή την επιδημία είναι ότι εάν έχει περάσει κάποιο όριο, εάν δηλαδή έχει φτάσει να παρουσιάζει εκθετικούς ρυθμούς αύξησης, είναι πολύ δύσκολο να “γυρίσει πίσω”. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πολύ μεγάλο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για να φανούν τα αποτελέσματά τους. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία του πρώτου κύματος, κυρίως σε χώρες που είχε ήδη προχωρήσει η επιδημία όταν εφαρμόστηκαν εθνικά lockdown. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία χρειάστηκαν δύο μήνες lockdown για να πέσει ο δείκτης Rt κάτω της μονάδας και να υπάρξει ένας σχετικός έλεγχος της επιδημίας. Το ερώτημα με λίγα λόγια για τα Χριστούγεννα, δεν είναι εάν θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά εάν θα έχουμε διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για να νοσηλεύονται οι ασθενείς. Αλλωστε, όσοι ανυπομονούν να βιώσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ας θυμούνται ότι σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι δεν θα τα γιορτάσουν ποτέ ξανά. Τόσα είναι έως τώρα τα θύματα του ιού σε όλο τον κόσμο».
«Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας στη χώρα μας ποσοστό άνω του 70% των δειγμάτων που εξετάζονται στο εργαστήριό μας, φέρουν τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητά του: Εχει δηλαδή επικρατήσει από τον περασμένο Μάρτιο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Και το επισημαίνω για να σταματήσει η μυθολογία των τελευταίων ημερών που αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα», σημειώνει.
Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του κορονοϊού και με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να πάρει σκληρότερα μέτρα όπως τον περιορισμό των μετακινήσεων και το κλείσιμο των σχολείων, δήλωσε την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλή αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο «ακορντεόν», δηλαδή άνοιγμα της οικονομίας για μικρό χρονικό διάστημα και κλείσιμο της επίσης για μικρό χρονικό διάστημα -ενόψει και των Χριστογέννων.
Υπενθυμίζεται ότι με τρία νέα τρομακτικά ρεκόρ και με αισθητή καθυστέρηση ανακοινώθηκαν τα καθημερινά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του ΕΟΔΥ την Πέμπτη, καθώς ο αριθμός των νεκρών μέσα στο τελευταίο 24ωρο έφτασε τους 50, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφτασε τους 310, ενώ τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι 3.216.
Έσπασε το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων και 300 διασωληνωμένων